Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Aff

”Kan ni sköta förvaltningen av vår fastighet?”

– Aff ger oss möjlighet att skriva tydliga avtal för en komplex tjänst, säger Marie Boestad på Locum.

Den frågan möter ibland leverantörer av fastighetstjänster. För att få ett tydligt avtal så återkommer man oftast med ett avtalsförslag baserat på Aff. Aff har funnits sedan 1995 och är i dag en naturlig del av fastighetsbranschen.

Andra fastighetsägare skriver själva sina förfrågningsunderlag enligt Aff, Locum är ett av dem. Locum förvaltar, bygger och utvecklar två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt sin ägare Region Stockholm.

Viktigt verktyg
För Locum är Aff ett viktigt verktyg för att kunna teckna avtal om olika tjänster inom fastighet och service. I dag har man entreprenader med Aff-avtal inom bland annat fastighetsdrift, utemiljö, avfallshantering, städning och vaktmästeritjänster – och det är dessutom olika entreprenader för olika sjukhus.

– Aff ger oss möjlighet att skriva tydliga avtal för en komplex tjänst, säger Marie Boestad affärsutvecklingsdirektör på Locum. Affs struktur är ett viktigt hjälpmedel när vi tar fram våra avtal. Det gör också att vi kan hålla en stringens mellan de olika entreprenaderna, så att de blir likvärdiga för de olika sjukhusen.

Skälig riskbedömning
Aff är framtaget av parterna gemensamt. Det innebär också att reglerna inte ensidigt ska gynna någon part, utan möjliggöra en skälig riskfördelning och en sund avtalsrelation. För Locum är det en viktig del att Aff är partssammansatt framtagen.

– Vi vill att det ska finnas ett förtroende för dokumenten hos båda parter, säger Marie. Det är också viktigt att båda parters perspektiv kommer med. Annars finns det risk att vi på beställarsidan ställer krav på saker som blir onödigt kostnadsdrivande eller konkurrenshämmande, utan att vi ens är medvetna om det.

Om Aff inte fanns
En fråga som ibland uppkommer är hur man skulle skriva avtal om fastighetsförvaltningstjänster om inte Aff fanns.

– Vi som är en stor fastighetsförvaltare med många avtal skulle sannolikt ta fram egna avtalsmallar av samma typ, vilket vore ett stort arbete. Men eftersom de inte skulle vara vedertagna i branschen så skulle risken för missförstånd öka, och vi skulle sannolikt behöva koppla in jurister på ett annat sätt än idag.

Påverka utvecklingen
Locum är även medlemmar i Aff Forum, vilket ger dem möjlighet att vara med och påverka utvecklingen av Aff.

– Det är viktigt för oss att vara medlemmar. Vi som har stora entreprenader är beroende av att Aff utvecklas på ett bra sätt, och vi vill ha möjligheten att vara delaktiga i den utvecklingen. Att både leverantörer och beställare är med gör också att vi får ta del av leverantörernas perspektiv på ett naturligt sätt, utanför vår avtalssituation. Vi får dessutom möjlighet att delta på bl.a. seminarier.”

– Alla fastighetsägare som tecknar avtal om tjänster är betjänta av att använda Aff. Är du dessutom en fastighetsägare som har ett flertal avtal, eller något stort avtal som baseras på Aff så är det en fördel att vara medlem, säger Marie.

Text: Anna Cedvén
redaktionen@forvaltarforum.se

Läs mer om Aff Forum och att bli medlem här 

Bli den första att kommentera "”Kan ni sköta förvaltningen av vår fastighet?”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega