Medlemskap – Castellums nya affärsidé

Göran Garberg, grundare av United Spaces, och Henrik Saxborn, vd på Castellum.

Castellum tar snabbspåret för att utveckla nya kontorshotell och köper ett av Nordens ledande coworkingbolag United Spaces för 200 miljoner kronor.

På tisdagen gick Castellum ut med nyheten om affären och förklarade varför bolaget gör denna satsning på coworking, det vill säga delade kontorsytor.

– Jag är övertygad om att det här är en disruptiv affärsmodell som kommer att förändra hela kontorsmarknaden och ersätta dagens fasta kontorslösningar”, sa Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Han förklarade att affären gör det möjligt för Castellum att snabbt bli en stor aktör inom coworking, vilket öppnar nya möjligheter för fastighetsbolagets kunder.

Snabbväxande bolag
United Spaces har nära 20 års erfarenhet inom coworking och erbjuder lokaler i centrala lägen med flexibla uthyrningsformer. De senaste åren har United Spaces haft en tillväxt om cirka 40 procent per år.

Idag förfogar bolaget över drygt 11 000 kvadratmeter kontorsyta i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt 2 700 kvadratmeter på Arlanda som öppnas under april 2019. Men för att växa snabbt inom coworking krävs större finansiella muskler.

– Med Castellum som ny ägare får United Spaces det som krävs för att fortsätta utveckla Nordens mest attraktiva coworking-koncept, säger Göran Garberg, grundare av United Spaces.

Planerar expansion
Castellums avsikt är att expandera verksamheten med 40 000 – 50 000 kvadratmeter de närmaste åren, framför allt i storstäderna, men även på en del andra intressanta lägen.

– Vi vill öppna ett flertal coworkingytor i Norden under 2019 och ser det här som ett självklart val både för enskilda personer och för större företag. Visionen är att våra medlemmar alltid ska ha kontor med service nära till hands, säger Henrik Saxborn.

Coworking har redan gjort intåg i storstäderna och spås en urstark tillväxt kommande år. I centrala London och på Manhattan i New York utgör coworking redan 25-30 procent av nytecknade avtal på kontorsmarknaden.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Läs mer om United Spaces

Fakta om Castellum
Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheternas värde uppgår till 89,2 miljarder kronor och utgörs i huvudsak av lokaler för kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter med en uthyrningsbar yta om 4,3 miljoner kvadratmeter.

Fastighetsbolaget verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.

Castellum har under 2018 tilldelats flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Global Sector Leader av GRESB vilket innebär att Castellum rankas som etta i världen inom sektorn kontors- och logistiklokaler samt nivå guld för bolagets hållbarhetsrapportering från EPRA (European Public Real Estate Association).

Castellum är dessutom som enda nordiska fastighets- och byggbolag invald i Dow Jones Sustainability Index (DJSI), som inkluderar de bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.

Castellumaktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär