Äntligen balkongsäsong – men vad gäller?

balkongregler

Fastighetsägarna reder ut vilka regler som gäller när boende störs av grannarnas rökning eller grillning på balkongen.

Sommaren är här och det brukar innebära sköna dagar med balkonghäng och grillkvällar. Det kan dock medföra en del bekymmer både för dig som är fastighetsägare och dig som sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening. Det är nämligen vanligt att det uppstår tvister där boende känner att de blir störda av grannar.

Fastighetsägarna har svaren på vad som gäller för de två vanligaste bekymren som kan uppstå på balkongen.

Grannar får tåla balkongrökning
Att en granne röker på balkongen kan uppfattas som mycket störande. Om det ska vara tillåtet eller inte att röka på sin egen balkong kan lätt leda till heta diskussioner.

För några år sedan avgjorde miljödomstolen en tvist där en boende hade begärt att få grannens rökning på balkongen reglerad. Domstolen slog då fast att grannar som röker på balkongen inte är en så allvarlig störning att det bör förbjudas och att boende i flerbostadshus får lov att tåla vissa störningar från grannarna.

Domstolen konstaterade ändå att tobaksrök kan utgöra en olägenhet för människors hälsa om den regelbundet tränger in i bostadslägenheten. Men om man inte besväras av tobaksröken när man stänger fönster och dörrar är störningen inte är så allvarlig så att den kan förbjudas. En normal rökning på en balkong blir därför svår att förbjuda.

Grillning på balkongen – inte helt okomplicerat
Grillning på balkongen kan medföra både brandfara och att grannar klagar på röklukt men det finns inte något lagförbud mot att grilla på balkongen.

Men hyresvärden eller styrelsen har rätt att sätta upp egna regler för vad som gäller i fastigheten. Det enklaste är att dela ut ordningsregler till de boende. Det går till exempel att begränsa grillning på balkongen till elgrill och istället hänvisa till en allmän grillplats på gården för användande av kolgrill.

Källa: Fastighetsägarna