Ny handbok om solceller

solcellerKTH och Sustainable Innovation har samverkat för att ta fram ”Solceller ur flera perspektiv – Handbok för beslutsfattare”.

Handboken riktar sig till bostadsrättsföreningar, småhus- och flerbostadsägare som behöver vara pålästa för att fatta ett bra beslut, skriver Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB).

Länk till handboken finner du nedanför artikeln.

Flera kompetenser inom energiteknik, byggnadsteknik och ekonomi på KTH och Sustainable Innovation har samverkat fr att ta fram handboken.

Praktiskt räkneverktyg
Det finns även ett verktyg som hjälper dig att räkna på projektet. Detta görs i ett användarvänligt Excel-verktyg på engelska för att kunna göra en första ekonomisk analys på ett givet solcellssystem. Se länken till ICHB nedan.

Med detta verktyg är det också möjligt att göra en finansiell riskbedömning, något som kan vara värdefullt att ha innan man tar ett investeringsbeslut.

Bygger på forskningsprojekt
Innehållet baseras på ett forskningsprojekt med det långa namnet: ”Solceller på tak i flerbostadshus bostadsrätter och hyreshus/Photovoltaics for Swedish Prosumers: A technical and economic analysis with a focus on cooperative multi-family housing”.

Syftet med projektet var att undersöka under vilka omständigheter som en bostadsrättsförening kan tänka sig att satsa på solceller ur ett tekniskt, ekonomiskt och politiskt perspektiv.

Samarbete med Riksbyggen
Huvudförfattarna är Nelson Sommerfeldt, Henry Muyingo och Tord af Klintberg från KTH och Jan Kristoffersson från Sustainable Innovation.

Handboken och forskningen finansierades av Forskningsrådet Formas och har gjorts i samarbete med Sustainable Innovation samt Riksbyggen

Källa: ICHB