Partnertext från Bostadsbolaget

Trygghet är grunden för utvecklingen av ett bostadsområde

Bostadsbolaget har trygghetssäkrat i Biskopsgården genom att sätta streckmetallväggar i källarna och installera digitalt taggsystem, vilket minskar ”häng”.

Trygghetsbetygen ökar stadigt i hela Biskopsgården, och siffrorna som gäller personlig trygghet i området och förrådens säkerhet mot inbrott har skjutit i höjden. Området har samtidigt flyttats ner ett steg på polisens lista över utsatta områden.

– Samarbete, att se till helheten och att ha en långsiktig strategi, är det vi ser ger resultat, säger Daniel Neck, trygghetschef på Bostadsbolaget.

Hootan Torkalinaghipoor, Bostadsbolaget

Han och Hootan Torkalinaghipoor, förvaltare i Norra Biskopsgården, leder olika funktioner i Bostadsbolaget men arbetar tillsammans kring trygghetsfrågorna i området.

– Jag och mina medarbetare har under lång tid arbetat med att trygghetssäkra våra fastigheter. Det handlar bland annat om förstärkt skalskydd med digitalt taggsystem, brytskydd och regelbundna ronderingar. Invändigt har vi installerat förråd med streckmetallväggar i källarna och även där har vi installerat det digitala taggsystemet vilket ger oss möjlighet att sektionera källarutrymmena och kunna stänga vissa delar nattetid om vi upptäcker att det uppstår ”häng” där nere, berättar Hootan.

Trygghetsvärdar skapar goda relationer

Daniel Neck, Bostadsbolaget

Daniel i sin tur leder hela den avdelning där Bostadsbolagets samtliga trygghetsvärdar ingår. Trygghetsvärdarna börjar sin arbetsdag när fastighetsvärdarna går hem och finns på plats i området under kvällar och helger.

– Deras roll är i första hand relationsskapande, gränssättande och att bidra till utökad närvaro av vuxna utomhus, men de ronderar området också och kan snabbt upptäcka och åtgärda eventuell påverkan på skalskyddet. De stänger dörrar som ställts upp, eller rensar låskistor från grus som gör att dörrarna inte låser sig, berättar Daniel.

Trygghetsvärdarna kan även hänvisa dem som olovligen uppehåller sig i trapphus eller tvättstugor, och de samverkar med andra aktörer i området och bidrar till den gemensamma lägesbilden i området.

– Vi vet att trygghetsvärdarna är väldigt uppskattade av hyresgästerna. Många av dem har jobbat sedan vi införde trygghetsvärdar i området 2018 och känner därmed många av barnen och ungdomarna som växer upp här, säger Daniel.

Viktigt med långsiktighet
Trygghetsarbetet pågår på alla plan. Det handlar om allt från att montera glasfönster till tvättstugor och miljöhus, klottersanering inom 24 timmar och dagliga avrapporteringar mellan de olika avdelningarna, till åtgärder mot oriktiga hyresförhållanden.

– Vi arbetar strategiskt kring olovliga andrahandsuthyrningar av lägenheter, och nu inför vi tillståndsparkering i området i stället för fasta parkeringsplatser. Det gör det lättare att komma åt felparkeringar och försvårar att hyra ut sin parkeringsplats i andra hand, säger Hootan.

Bostadsbolaget har också anställda utvecklingsledare som arbetar förebyggande, exempelvis genom att vara med och skapa en meningsfull fritid för barn och unga, ansvara för jobbsatsningar och arbeta tillsammans med skola, arbetsliv och andra samhällsfunktioner.

Positiv förflyttning för Biskopsgården
Att hålla i och hålla ut i trygghetsarbetet är avgörande.

– Man kan säga att temat för våra trygghetssatsningar är långsiktighet. Vi håller inte på med quick fixes, utan allt arbete är systematiskt, strategiskt och långsiktigt. Det viktiga är helheten, säger Daniel.

Därför är också samarbetet med andra aktörer i området såsom socialförvaltning, lokalsamhället och polisen det som faktiskt förändrar ett helt område över tid.

Förra året kom beskedet att Biskopsgården inte längre klassas som ett särskilt utsatt område. Polisens lista är framför allt ett redskap för polisen själva som underlag för fördelning av resurser, och de olika klassningarna är ett mått på till vilken grad kriminaliteten har en skadlig inverkan på lokalsamhället.

– Att hantera kriminalitet i samhället är i första hand polisens uppgift, men när vi satsar på trygghetsskapande åtgärder gör vi det samtidigt jobbigare för kriminella att verka lokalt. På det viset kan vi som fastighetsägare göra en viktig insats för att bidra till en positiv förflyttning för området, säger Daniel.

Arbetet ger tydliga resultat
Och det är inte bara på polisens lista som Biskopsgården gjort en förflyttning. Även bland Bostadsbolagets egna hyresgäster syns förändringen tydligt.

– På fem år har det generella trygghetsbetyget ökat med drygt nio procentenheter. Betyget för personlig säkerhet i området har ökat med nästan 18 procentenheter och förrådens säkerhet med 14, säger Hootan.

Arbetet är en del i Framtidenkoncernens strategi för utvecklingsområden som sträcker sig fram till 2030.

– Det känns bra att tydligt se att våra satsningar får reell effekt och att vi är på rätt väg. Arbetet fortsätter tillsammans med våra hyresgäster och alla andra som verkar här i området, säger Daniel.

Utvecklingen i siffror:

Det här innebär Framtidens Superförvaltning 2020-2030

  • Trygghetssäkrade fastigheter
  • Lokal närvaro 7 dagar/vecka
  • Trygghetsdialoger
  • Trygghetsvärdar
  • Nolltolerans mot kriminell verksamhet
  • Riktiga hyresförhållanden i alla våra lägenheter
  • 24h-åtgärd av skadegörelse och klotter
  • Sophantering utan nedskräpning

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega