Jag har fått kämpa men det har gett mig gott självförtroende

Med intresse för att bygga organisation och få människor att arbeta i grupp har Marcus Gärdebrandt startat både innebandyklubb i tonåren och förvaltningsbolaget Property Partner som vuxen. ”Håll det du lovar” och ”utveckling” är ord som följt honom genom livet.

– Min största tillgång är att jag kan komma överens med de flesta människor. Jag har ett intresse för att lära mig nya saker och genom det se förändringar som kommer. Det är några av anledningarna till att jag driver den här sortens företag. Jag såg fönstret när det var öppet, jag kämpar hårt för att lyckas och jag håller vad jag lovar.

Marcus Gärdebrandt är vd för konsultföretaget Property Partner som arbetar med outsourcad fastighetsförvaltning och fastighetsteknik. Han sammanfattar sin personlighet och sin karriär i slutet av vår intervjustund med några få meningar. Det han säger beskriver rätt bra det intryck man får av honom. Det återspeglar ett gott och självklart självförtroende och ett driv att vilja åstadkomma saker.

Ville bli entreprenör redan som barn
Marcus Gärdebrandt har hunnit med en hel del i sin karriär och viljan att bli entreprenör har alltid funnits. Pappa Thord, var egenföretagare inom bygg och berättade hur det var. Marcus arbetade tidigt på lov med byggstädning och att skruva gips. Senare blev det en byggmarknad och därefter som utsättare på Skanska och Kungsfiskaren.

– Som barn tyckte jag att det verkade intressant att vara vuxen och få ta ansvar. Att då driva och utveckla företag var ju ett jätteansvar och lockande.

Startade innebandyklubb som 16-åring
Hans driftighet och intresse av att organisera saker utmynnade i att han tillsammans med en kompis startade Hässelby innebandyklubb som 16-åring. När Marcus blev myndig tog han över som ordförande från de föräldrar som hjälpt till under de första åren. Tack vare familjens entreprenörsanda och tävlingsglädje sattes mål för fortsatt utveckling och efter några år var Hässelby Innebandy Sveriges näst största innebandyförening.

– Jag hade förmånen av att få vara ordförande i en förening med väldigt många dedikerade människor och i allt slit så hade vi så roligt och minnena är många. Hela min familj var engagerad till 100 %. Det gav erfarenhet av att bygga en organisation och få människor att jobba frivilligt och strukturera arbetet. En bra lärdom inför att själv driva företag, säger Marcus.

Innebandyförbundet och studier
Han blev också invald till Stockholms Innebandyförbund och var i 18 år med i olika kommittéer och styrelsen. Han arbetade bland annat med värdegrundsarbete, i styrelserum med förhandlingar, budgetarbete och även VM-arrangemang.

– Jag tycker om att vara med människor. Det ger energi och är kul. Jag gillar att driva saker och jag har ofta en åsikt. Då brukar det sluta med att man får ta ansvar.

Parallellt med innebandyåren ägnade han även tid åt studier. Från tekniskt gymnasium bar det vidare till en byggingenjörsutbildning på KTH. Han fortsatte sedan studierna på KTH med en civilingenjörsexamen på Lantmäteri.

Rättfram och självsäker
Men utbildning är inte bara skolan. På sommarloven jobbade Marcus inom byggindustrin på flera olika ställen. För varje sommar blev ansvaret större och efter en sommar frågade han rättframt på byggföretaget om han kunde få hjälp med att komma till ett fastighetsbolag. Marcus började så på Storheden, som numera är en del av Fabege. Det var en bra skola där han lärde sig mycket av många olika personer. Han trivdes bra och det var roligt att vara yngst och ”lite självsäker med glimten i ögat” som Marcus uttrycker det själv.


Varifrån kommer ditt självförtroende?
– Jag tror att självförtroende är något som man bygger upp över tid. Man måste våga prova saker och inte vara rädd för att misslyckas. Man måste våga stå för vad man tycker och kunna uttrycka det. Om du lyckas hålla vad du lovar så bygger det ditt självförtroende. Det kommer också med att ha en trygg uppväxt och tillåtas vara den man är.

Bensinbolagstiden
Efter några år som extrajobbare, trainee och förvaltare på fastighetsbolag fick Marcus som 27-åring jobbet som bygg- och underhållschef för Shells bensinstationer i Sverige.

– Shell var ett fantastiskt företag; hur de behandlade sina medarbetare och hur vi fick stor frihet att utforma våra jobb. Det största projektet var att handla upp en ny FM-organisation för Sverige i samarbete med kollegor från Europa. Sedan fasades all röd bensin ut på stationerna och bensinpriset gick över tio kronor så att pumpar, kassasystem och skyltar var tvungna att göras om.

Så småningom valde Marcus att gå över till en konkurrent, ConocoPhillips som drev Jet i Norden. Marcus blev ansvarig för bygg- och teknik i Norden med målet att skapa en ny standardstation. Efter tre år på Jet lockade en entreprenör över Marcus till sin organisation. Där fick han äntligen komma in i ledningen på ett företag och arbeta med företagsekonomi istället för budgetekonomi och företagspolitik som han uttrycker det.

Bolaget växte snabbt, från 17 personer till 75, under Marcus tid.

– Det växte tack vare gott rykte, att vi kunde hålla det vi lovade. Vi kunde lämna bra priser och hade lätt för att umgås med människor och göra affärer. Då tenderar saker att växa.

Fastighetsbranschen lockar
Efter dryga tre år upplevde Marcus dock att taket var nått, man hade redan tre oljebolag som kunder men för att kunna utvecklas tyckte han att man skulle in i fastighetsbranschen. Företaget hade ett bra affärssystem, ett debiteringssätt och resurserna och han själv ett kontaktnät.

– Jag insåg att fastighetägandet till delar skulle komma att förändras. Det skapades fonder där innehållet var fastigheter och innehavstiden bara 5–7 år. Dessa fastighetsägare skulle vara intresserade av att någon tog hand om deras hyresgäster, så jag ville in i branschen med en outsourcad fastighetsförvaltning. Jag slutade på företaget, läste in mig på AFF och blev konsult, jobbade ihop med Nordic PM och för Newsec.

Han säger att Newsec varit en inspirationskälla för honom när hans företag så småningom utvecklades till förvaltningsbolaget Property Partner. Newsecs värdegrund och organisation med struktur har varit en förebild.

Förvaltning behövs alltid
När Marcus var yngre trodde han att det var byggföretag han skulle starta, kunnandet fanns ju i familjen. Men så som byggbranschen har förändrats är förvaltning mer intressant idag, där långsiktiga relationer har betydelse.

– Förvaltning kommer alltid att behövas. I upp- och nedgång, i alla konjunkturcykler står ju husen där och någon måste sköta om dem och de som är i dem. Förvaltning är en relativt stadig verksamhet som står inför en spännande framtid och som kan förbättras och utvecklas över tid.

Fördelar med outsourcing
Marcus Gärdebrandt säger att en av utmaningarna med förvaltning är att få fastighetsbranschen att förstå fördelarna med outsourcing.

– Fastighetsbolag är bra på att äga men jag tycker de har anledning att se över förvaltningen. Genom att outsourca förvaltningen kan de trimma och effektivisera. Det är skarpt att ha ett kontrakt med en leverantör och ha månadsvisa uppdragsmöten. Jag vet av egen erfarenhet att man kan sätta en annan press på leveransen om du agerar som beställare, säger han.

Förvaltning är ett serviceyrke
Något som han också vill framhålla är att fastighetsförvaltning idag är ett serviceyrke. Arbetet är en service till den som äger fastigheterna och till dem som hyr en lokal eller en bostad. Han pratar engagerat om sitt företags kundfokus.

– Kunden är den som bestämmer och den som betalar allas löner. Var tillgänglig, gör som kunden önskar. Kundens kunder – de som hyr av dem – måste också bli nöjda. Vi har fokus på hjälpsamhet, den är viktig i förvaltning.

Organisation och människor
Marcus säger att hans fallenhet för samarbete i grupp, som i en förening, har hjälp honom att skapa en organisation med mycket människor. Även om det stundtals är utmanande att få alla medarbetare att förstå och följa strukturen som har byggts upp.

– Jag gillar att arbeta med människor och jag vill vara en ledare för gruppen, men också en i gänget. Jag sitter inte på några höga hästar, alla ska kunna komma till mig och säga vad de tycker och tänker. Men jag förväntar mig också att man ska vilja lära sig nya saker, vara välvilligt inställd till att ta till sig info och utvecklas, det är man skyldig att göra. Gör man det då kan man jobba med mig hur länge som helst. Vill man inte det, då kommer man inte längre och då är resan slut.

Gemensam värdegrund
För att få sina medarbetare att förstå hans idé med företaget har han tagit fram en gemensam värdegrund. Han räknar upp orden som han anser är viktiga i lagbygget:

– Respekt och laganda. Härskartekniker gillar jag inte och alla funktioner är lika viktiga.
– Kundfokus. Kunden och kundens kunder är en del av laget.
– Entreprenörskap. Det handlar om att utveckla sig själv som individ, våga säga ja till saker som du inte vet hur de ska lösas men du kommer att kunna göra det.
– Redbarhet. Att hålla vad du lovar. Det du gör, ska tåla att synas. Stå för det du gör och var reko.
– Lönsamhet. Ett bolag måste vara lönsamt över tid. Företaget måste kunna utvecklas och medarbetarna ska kunna utbilda sig. Är vi det kan vi investera i bolaget och fortsatt ha friskvårdsbidrag, sjukvårdsförsäkring och alla gemensamma aktiviteter.

Tävlar med de stora
Marcus Gärdebrandt säger att han tycker att det är lite roligt att hans företag och medarbetare idag kan tävla med de stora i branschen om förvaltningsuppdrag; Newsec, CBRE, Savills, Novier, och Retta bland andra.

– Alla våra förvaltningskonkurrenter är större företag som har kapitalstarka ägare. Jag vill få vårt bolag att växa, bli lite större och få bättre avkastning på investeringarna i strukturkapital som vi gjort. Vi har nog plats för förvaltningsaffärer om ytterligare 25–30 Mkr per år skulle jag säga.

– Vägen till det målet består delvis i förmågan att attrahera duktiga medarbetare. Människorna är våra viktigaste resurser, idag väljer jag hellre medarbetare som kräver högre lön, för de har förhoppningsvis insikten och förmågan att ta ett större eget ansvar i sin konsultroll, säger Marcus.

Mål och ny kunskap sporrar mig
Vad gäller framtiden tror Marcus att Property Partner kan nå sina mål inom en två till tre-årsperiod.

– Utmaningar mot satta mål och att få ny kunskap är något som alltid har sporrat mig. Det roliga med fastighetsbranschen är att den är så bred och att det finns så mycket kvar att lära sig, så mycket att utvecklas inom. Jag känner mig så lyckligt lottad över att få bygga ett företag mot framtiden och ser fram emot att ta mig an alla kommande utmaningar det innebär. För hur bra man än är och hur mycket man än kan, kan man alltid lära sig lite mer och bli lite bättre.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Marcus Gärdebrandt

Ålder: 49 år
Uppvuxen: I radhusområde i Hässelby Villastad
Karriär:
Storheden/Wihlborgs – sommarjobb och traineeprogram
AB Svenska Shell – Bygg och underhållsansvarig Sverige
ConocoPhillips/Jet – Bygg- och underhållsansvarig Norden
CDC Gruppen – Regionchef Stockholm
Egen företagare – Förvaltning och Projektledning
Nordic PM – Delägare, vice VD
Property Partner – Ägare och VD
Familj: Särbo och son, snart 18 år
Bor: I lägenhet i Bromma
Fritid: Idrottsintresse, egen träning, läsa böcker, att umgås med andra och att resa. Sedan har vi ett fint gammalt hus på Adelsö. Den trädgårdstomten kräver sitt kroppsarbete men det mår vi bara bra av.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega