Bostadsbolagets solcellsfasad uppmärksammas av Solenergipriset


Nyligen delade branschorganisationen Svensk Solenergi ut solenergipriset 2022. Bostadsbolaget fick hedersomnämnande i kategorin årets anläggning för sin designade solcellsfasad på Friskväderstorget i Biskopsgården.

– Vi är oerhört glada och stolta över att vår solcellsfasad på Friskväderstorget uppmärksammas bland så många bra nominerade anläggningar. Vi är särskilt stolta över att vi med vår anläggning visar att man kan kombinera teknik- och miljösatsningar med vårt sociala ansvar som allmännyttigt bostadsbolag, säger Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget som fick ta emot priset av Svensk Solenergis ordförande Anna Kindberg Batra under en digital prisutdelning tidigare i februari.

De designade solcellspanelerna på Friskväderstorget är bland de första i sitt slag i Sverige. De är uppbyggda av moduler och de tryckta färgfälten har kombinerats i ett mosaikmönster inspirerat av marockanskt kakel och svensk folklore. De är framtagna av AFRY och designade av arkitekten Frida Hallin.

I kombination med taksolceller
Solcellerna på gaveln kommer att generera ungefär 15 kW men tillsammans med panelerna, som redan är installerade på husets tak, blir effekten cirka 145 kW.

– Även om effekten inte är lika god av att solcellerna är placerade på fasaden så adderar designen och tekniken andra värden till området. Tillsammans med solcellspanelerna på husets tak får vi en god effekt som täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor som belysning och tvättstugor, säger Oskar Scheiene.

En av 23 nominerade
Solenergipriset 2022 delades ut av branschorganisationen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. En vinnare och två hedersomnämnande delades ut i varje kategori.

Bostadsbolagets solcellsfasad i Biskopsgården var en av 23 nominerade solcellsanläggningar som gjorde upp om priset som Årets anläggning.

Motiveringen till hedersomnämnandet löd:
”Som ett av de första bostadsbolagen i Sverige installerade Bostadsbolaget designade solceller på en fasad på ett hyreshus i Biskopsgården, ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. / /En satsning som inspirerar, sätter nytt ljus på solenergi och banar väg för liknande projekt. Även om solcellerna är mindre effektiva på fasaden uppskattar juryn nytänkandet kring solcellspanelernas utformning och de värden som adderas genom designen och tekniken till stadsrummet, värden som har stor betydelse för hyresgästerna och för närområdet som helhet.”

redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega