Kiwa kvalitetssäkrar leveranserna och konstruktionen av ett revolutionerande forskningsprojekt

Utanför Lund pågår just nu ett banbrytande EU-projekt som kommer att revolutionera forskningen. European Spallation Source (ESS) är en unik materialforskningsanläggning som är baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Kiwa finns på plats för att kvalitetssäkra materialet och instrumenten som används för forskningen.

Både Sverige och Danmark är värdländer för projektet. Tretton universitet från flera olika länder är delägare också i projektet. ESS och anläggningen kommer att stå för många av framtidens genombrott inom materialforskning såsom t ex nano, supraledare och superbatterier.

– Genom att använda neutroners kraft för att titta på atomer och hur de beter sig i olika sammanhang kommer vi att lära oss mer om hur vi kan tillämpa olika material. Genom mikroskopen kan forskarna titta på en atom som får en skala av en fotbollsplan, förklarar Peter Värvell, senior kvalitetsingenjör på Kiwa.

Forskningen påbörjas 2027

Anläggningen kan liknas vid ett enormt mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. Den är uppbyggd kring en enorm accelerator där protonerna färdas mot ett roterande mål av Volfram. Vid träffen av målet genereras de neutroner som ska användas för forskningen. Neutronerna skickas till olika stationer, så kallade bunkrar, där de kan undersökas och forskas på. Anläggningen är under uppbyggnad och planeras börja leverera forskning år 2027.

Varje bunker kommer då att bedriva sina egna forskningsprojekt. För att skapa rätt förutsättningar för att bedriva forskning är det viktigt att anläggningen byggs upp på ett korrekt sätt. Kiwa agerar ofta som interface mellan projektledaren som beställer materialet och universiteten som ska leverera det.

Kiwas uppdrag under uppbyggnaden är att kvalitetssäkra materialet och komponenterna som levereras till ESS. När universiteten som samarbetar med EU-projektet ska leverera material skickar de först in dokumentation om materialet. Då är det Peter som granskar och kvalitetssäkrar materialbeskrivningen.
– När materialet och komponenterna sedan anländer kontrollerar jag det och jämför med dokumentationen, säger Peter.

Hållbar anläggning 

När anläggningen är igång ska huvudlederna hålla i 50 år medan bunkrarna ska utvecklas kontinuerligt eftersom det hela tiden utvecklas nya instrument för att analysera material. Att anläggningen byggs på ett hållbart sätt är viktigt för att både kunna hålla forskningen igång och för att minimera yttre påverkan.
– Det är viktigt att jag som kvalitetsingenjör både förstår mig på materialet som levereras, men också hur det ska svetsas ihop och användas. Ingenting får gå fel under processen, säger Peter.

Utöver kvalitetssäkring av materialet är Peter djupt involverad i kvaliteten för de instrument som används. När allt är igång kommer det finnas 42 olika instrument som ska kontrolleras. Där kommer Kiwas mångfacetterade kompetens väl till pass. Peter måste kunna förstå och kontrollera betongen, svetsningen, stålet och trycket.

Forskning med neutroner är särskilt lämpad för ömtåliga prover, som proteiner och levande material, och för att undersöka magnetiska egenskaper. Unikt för neutroner är också att de kan se väte, som bland annat spelar en avgörande roll i nästan alla biologiska processer.

Forskningsgenombrott väntas

ESS kommer att öppna vägen för forskningsgenombrott inom en rad områden såsom energi och miljö, klimat, transporter, medicin och hälsa samt livsmedel.

Kiwa har arbetat med projektet i 18 månader och ser detta som en möjlighet att få bidra med sin expertis inom ett så viktigt område.
– Tanken på att det jag kontrollerar idag förutsätter hur vi kan revolutionera materialforskningen imorgon gör mig otroligt stolt. Det är stort att få vara med i ett så viktigt projekt där så många delar av EU är involverade, säger Peter.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega