Partnertext från Familjebostäder Stockholm

 ”Vi har ögonen på oss, allt syns”

– Jag gillar förvaltarrollen för att den är väldigt fri, bred och för att man jobbar tillsammans. På Familjebostäder ses förvaltare som fastighetsägare, och att ha det tänket i vardagen är väldigt stimulerande, säger Tobias Alenius. Foto: Familjebostäder

Rollen som förvaltare på Familjebostäder innebär även medarbetaransvar. Här berättar Tobias Alenius, som sedan ett par år har hand om beståndet för Norra innerstaden, om hur han ser på ledarskap och chefskap i sin arbetsvardag. Och vad är egentligen utmärkande med att förvalta i centrala lägen?

– Vi har ögonen på oss, det är ett faktum, eftersom man förvaltar där många människor rör sig. Allt syns, säger Tobias Alenius konstaterande.

Han lutar sig mot erfarenheterna av över tjugo år inom fastighetsbranschen och beskriver hur han ”efter tio år i servicebilen” i olika roller utbildade sig till förvaltare.

Jobbet på Familjebostäder var attraktivt eftersom det innebar ett bredare uppdrag, ansvarsmässigt men också med allmännyttans fokus på samhällsnytta, på ett stort fastighetsbolag. Att förvalta i innerstaden blev också en ny utmaning. Tobias Alenius har främst förvaltat i miljonprogramsområden runt om Stockholm.

– Geografiskt är det utmanande i sig, med 2 000 lägenheter i 40 fastigheter spridda från Liljeholmskajen till Norra Djurgårdsstaden. Snittbyggåret är 1946, men det säger egentligen inte så mycket eftersom fastigheterna är byggda från slutet av 1800-talet till helt nya, berättar han och fortsätter:

– En del är kulturminnesmärkta och behöver hanteras med stor varsamhet, vilket också kan sätta käppar i hjulet för oss. Det kan handla om något så konkret som att det inte går att sätta in en viss typ av fläkt. Vi måste tänka ett varv till.

Att vara streetsmart är en egenskap Tobias Alenius lyfter fram som hjälper honom mycket i det dagliga arbetet. Det gäller att snabbt kunna anpassa sin kommunikation för att nå fram till kunden.

– Det är speciellt att jobba i innerstaden, hyresgästerna har stora krav på oss. De har ibland viljan och möjligheten att bekosta vissa renoveringar själva, som inte alltid går att lösa praktiskt. Det blir många mejl, men är det svårare frågor så är det enklast att ringa upp.

Förvaltaren som fastighetsägare
För honom kännetecknas bra fastighetsförvaltning av att ligga steget före, så att kunderna vet vad de kan förvänta sig och att jobba för att identifiera problem när de fortfarande är små problem.

– Jag gillar förvaltarrollen för att den är väldigt fri, bred och för att man jobbar tillsammans. På Familjebostäder ses förvaltare som fastighetsägare, och att ha det tänket i vardagen är väldigt stimulerande. Samtidigt leder vi förvaltare medarbetarna i teamet och det ger arbetet ytterligare en dimension.

Coachande ledarskap med många ”Hur?”
Tobias Alenius har medarbetaransvar och är lönesättande chef för tio personer. För honom och hans team har det av praktiska skäl inte blivit så mycket hemarbete under pandemin. På sitt sätt har den medfört att gruppen blivit tajtare, de har kommit varandra närmare.

– Jag ser mig själv som en coach i ett fotbollslag, som finjusterar, som ibland behöver byta strategi, men även ser när jag kan ta två steg bakåt, när det rullar på.

– Ibland kan det hända att någon medarbetare vill checka av ”är jag på rätt väg?”. Då brukar jag fokusera på aktiva hur-frågor: Hur tänker du? Hur går vi vidare? Det handlar egentligen mycket om att bara lyssna och ibland ge ett ”vi kör”, säger Tobias Alenius eftertänksamt.

Själv tycker han att förvaltningens ledningsgruppsmöten är värdefulla i hans arbetsledande roll, ett forum med tio förvaltare, förvaltningschef, gruppchef för förvaltningssamordningen,  HR-partner för förvaltningen och en underhållsstrateg.

– Vi diskuterar högt och lågt, det är ett enormt bra tillfälle att se hur andra gör eller har gjort och innebär att vi slipper en massa mejlande. Jag tar med mig frågor från min grupp som inte är så brådskande. Sen är det tacksamt att Norra och Södra innerstaden har ett så tätt samarbete.

Stänger av – och lyssnar på Ekot
Det svåraste i arbetsvardagen är att få tiden att räcka till. Det är många bollar att hålla i luften. Att ha förmåga att ”stänga av” jobbet utanför arbetstid tycker Tobias Alenius är väldigt viktigt. Hans egen strategi för det är att varje dag lyssna på Ekot när han tar pendeln till och från jobbet.

– Det är mitt sätt att logga ut från jobbet och har varit min rutin i flera år. Jag får en paus och en hel del samhällsinformation.

Han lyfter fram två personer, vars erfarenheter och arbetssätt inspirerat honom särskilt under hans yrkesbana hittills.

– Från distriktschefen Thomas Andersson har jag tagit med mig övergripande fastighetstänk och ledarskap, från tiden på Signalisten. Min egen far, Ingemar Pettersson, har jobbat som teknisk förvaltare i alla år, men gick i pension för två år sedan. Med honom har jag kunnat bolla svåra situationer och tekniska problem. När jag var 15 år sommarjobbade jag hos honom i söderort. Det är kul att vi än idag kan bolla, även om det inte blir lika ofta.

Text: Sophie Sölveborn

Tobias råd till dig som är ny i förvaltarrollen:

”Ta rygg på de erfarna, våga fråga och var en tvättsvamp på möten så väl som i lunchrummet. Det finns en enorm kunskap runtomkring dig”.

Träffa fler av våra medarbetare!
Vi på Familjebostäder jobbar med samhällsnytta och stadsutveckling på ett företag som hela tiden utvecklas. Eftersom vi ingår i koncernen Stockholms stad har våra medarbetare stora möjligheter att göra karriär och utforska olika delar av staden.

Möt våra medarbetare

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega