Så påverkar pandemin vår bostadsmiljö

– Kraven på bra teknik hemma ökar, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Många boende vill ha fler inbyggda kommunikationslösningar och var femte har övervägt att förändra sitt boende. Det visar en undersökning som Riksbyggen har gjort.

Hur har pandemin påverkat vårt arbete och boende? Riksbyggen frågade drygt 500 personer som bor i fastigheter som företaget förvaltar.

Köket har historiskt alltid haft fler funktioner än bara matlagning, både som samlingsplats och arbetsplats. Undersökningen visar att köket återigen har blivit en arbetsplats.

– Coronapandemin kommer att förändra vårt samhälle på många olika nivåer och inte minst hur vi använder våra bostäder, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Ökade krav på tekniken
Bostädernas utformning kan komma att påverkas av coronapandemin, så även den teknik som finns i bostaden. Riksbyggens undersökning visar att 34 procent av de tillfrågade vill ha inbyggda kommunikationslösningar i sitt hem.

– Digitaliseringen har tagit ett språng i svenska folkets vardag under coronapandemin. Kraven på bra teknik hemma ökar när arbetsmötet ska skötas från köksbordet och alla system som finns på arbetsplatsen måste fungera hemmifrån, säger Johanna Frelin.

Ensamheten värst
Den sociala faktorn får också stor betydelse när man inte kan åka till jobbet och träffa sina kollegor.

– Den sociala hållbarheten är viktig och hela 63 procent uppger i undersökningen att de ser avsaknaden av kollegorna som det värsta med coronapandemin ur ett arbetsperspektiv. Det är också något för oss som bostadsutvecklare att ta hänsyn till, hur kan vi enkelt träffas och umgås i och kring våra bostäder på ett säkert sätt, säger Johanna.

Ser över boendesituation
På frågan ”Har du eller din familj funderat på att förändra boendesituationen till en följd av pandemin?” svarar 14 procent att de ser över sin boendesituation på grund av coronapandemin samtidigt som 3 procent uppger att de redan har gjort förändringen.

Under artikeln finner du en länk till Riksbyggens rapport där du kan se hur de intervjuade svarade i fler frågor.

Källa: Riksbyggen

 

Läs rapporten som bygger på undersökningen

 

Om undersökningen
Undersökningen skickades ut under juli månad till boende i fastigheter som Riksbyggen förvaltar. Drygt 500 personer har helt eller delvis besvarat frågorna i rapporten.

Kort om Riksbyggen
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega