Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

”Jag vill få till datadriven verksamhetsutveckling”

 

… Amir Chizari, IT- och digitaliseringschef på Riksbyggen som numera ingår i företagsledningen.

Vad betyder det för digitaliseringen att du numera ingår i företagsledningen?
– Det betyder ganska mycket, att frågor om it- och digitalisering kommer upp på agendan i ett tidigt skede på högsta nivå där besluten tas. Många beslut som tas i företagsledningen påverkar ju digitalisering och it. Jag vill åstadkomma en datadriven verksamhetsutveckling, där besluten och analysen är baserad på data. Jag vill också säkerställa att vi drar nytta av digital teknik för att skapa värde för våra kunder, skapa nya affärsmöjligheter och effektivisera vår verksamhet. Just inom fastighetsförvaltningen finns stora möjligheter att automatisera och effektivisera arbetet. Vad gäller bostadsproduktion så handlar mycket om data och möjligheter med data från analysfas till produktion och sedan förvaltning.

Ge några exempel?
– Framför allt inom ekonomisk förvaltning går det att automatisera mycket, allt från en överlåtelse av en lägenhet till digitala bokslut.I dag lägger vi ned mycket manuellt arbete på att göra bokslut fast vi skulle kunna låta systemen göra det, de flesta data finns ju digitalt.

– Även i den tekniska förvaltningen kommer vi få stor nytta av digital teknik, inte minst genom att med hjälp av IoT  och AI för att kunna optimera energiförbrukningen som leder till båda ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

– Vad gäller bostadsproduktion så kan använda branschlösningar för att samla in, strukturera data kring fastigheten som ligger till grund för analys av buller, ljus, energianvädning med mera.

Hur långt har Riksbyggen kommit med sin digitalisering?
– Inom ekonomisk förvaltning har vi kommit en bra bit på väg även om det fortfarande förstås finns saker att göra. Vi har byggt en digital plattform som innehåller alla tekniska förmågor som krävs för att kunna accelerera vår digitalisering. Vi har bland annat verktyg för processautomation, digital signering och dataanalys. Stora delar av överlåtelseprocessen är till exempel automatiserad och går mycket snabbare än den traditionella modellen.

– Vi jobbar just nu med att revidera vår digitala strategi och förbättrar vårt forum för digital affärsutveckling för samordning av digitala initiativ och affärsmöjligheter.

Hur ser framtiden ut?
– Data om fastigheterna är det viktigaste vi har i dag, framtidens affärsmodeller och de beslut som fattas kommer att vara baserade på data. Ju mer digitala vi blir och ju mer vi kopplar upp våra fastigheter, desto mer data kommer vi generera. Då kan du tänka dig vilka möjligheter det skapar. Vi räknar med att inom kort lansera fem-sex nya digitala tjänster, bland annat för att underlätta godkänd andrahandsuthyrning. Sammantaget ger det mer kundnytta och ökad hållbarhet, säger Amir Chizari.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarfrum.se

 

 

 

 

Bli den första att kommentera "”Jag vill få till datadriven verksamhetsutveckling”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega