Så jobbar Årets Förvaltare

Var lyhörd och lyssna på din kund eller hyresgäst. Det rådet ger Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Lokaler Stefan Johansson när han berättar om sina yrkeserfarenheter.

Stefan Johansson, teknisk förvaltare på Riksbyggen i Växjö, korades till Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Lokaler på förvaltningsbranschens största seminarium Framtidens Förvaltare den 6 februari.

– Det är bland det bästa som har hänt i min yrkeskarriär. Det är bara att njuta och suga på den karamellen, säger Stefan när Förvaltarforum intervjuade honom efter prisutdelningen.

Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– När man ser på motiveringen så är det nog så att jag har stor kompetens och en förmåga att kunna ta folk på rätt sätt och förklara vad olika saker innebär. Jag vill vara en hjälpande hand och skapa ett stort förtroende. Så juryns motivering stämmer bra in på mig.

Hur kom det sig att du blev fastighetsförvaltare?
– Jag blev faktiskt tillfrågad. Ledningen ville nyttja mig på ett annat sätt och jag har alltid sett det som ett naturligt steg att gå in i förvaltarrollen. Jag jobbar ju mer med teknisk förvaltning och mellan driftförvaltning och teknisk förvaltning är steget inte jättelångt.

– Jag har mycket med mig från tiden när jag var drifttekniker och var ute mycket i fastigheterna. Då lärde man sig på ett helt annat sätt hur de fungerar, vad som behöver göras och hur man ska underhålla dem. Så jag tvekade inte en sekund att gå in i förvaltarrollen.

Hur påverkas du av utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare?
– På sociala medier plingar telefonen hela tiden. Det är där jag har märkt det mest och det är många gratulationer. Sen har det blivit uppmärksammat internt inom Riksbyggen på vårt intranät. Det är många chefer i högre positioner som har gratulerat. Det var roligt också att träffa vår vd som var på plats vid prisutdelningen.

Vad är bäst med att vara fastighetsförvaltare?
– Det är att kunna hjälpa till i rollen som förvaltare. Det är mycket telefon, mejl och rådgivning som man ägnar sig åt. Man är ju spindeln i nätet och jag gillar den rollen.

– Jag kan hjälpa till i många olika ställen i organisationen. Dels mot kunderna, men även internt. Man blir ju en handledare. Jag har haft rollen ute på fältet och vet vad som krävs och vad man kan stöta på för fallgropar. Har jag kunskap så delar jag gärna med mig av den.

Vad är svårast med jobbet som fastighetsförvaltare?
– Rent generellt är det tiden, men det är alltid toppar och dalar. Det kan bli några timmar per vecka eller ibland mer som man sitter över. Det är inte betungande eller stressigt, men tiden är det svåra. Det blir så mycket runtomkring. Man kan inte bara helhjärtat ägna sig åt några frågor om dagen, utan det händer alltid något. Det är oförutsedda telefonsamtal och mejlkorgen fylls. Jag har tappat räkningen på hur mycket det dimper in i den.

– Ibland är det något akut som man måste sticka ut på, till exempel vattenskador eller ”you name it”. Man vet egentligen aldrig hur dagen ska se ut. Man har en planering, men man kanske hinner med 20-40 procent av det man har planerat. Resten är oplanerat.

Vad är viktigast i ditt arbete?
– Att hålla bra kontakt med våra kunder. Att vi i grund och botten följer avtalet som är skrivet och har uppföljningen och levererar det som vi har skrivit avtal på. Sen föder det extraarbete och ytterligare beställningar, vilket är bra.

Vad lägger du mest tid på i ditt jobb?
– Mest tid är jag på kontoret, men jag försöker vara ute i verkligheten och inte bara sitta framför datorn. Jag har ett kundansvar mot ett par fastighetsägare och försöker vara ute i de fastigheterna. Det är ett geografiskt spritt bestånd, så ibland blir det lite mer tid i bilen.

Hur utvecklar du din kompetens?
– Inom Riksbyggen har vi många internutbildningar. Vi uppmanas att söka vidareutbildningar och fräscha upp våra kunskaper inom de områden vi jobbar med. Det händer ju mycket inom till exempel styr/reglerteknik och energi, så det är alltid något nytt. Så vi har ett digert utbildningspaket med webbutbildningar, föreläsningar och kurser.

– Sen prenumererar jag på Förvaltarforums nyhetsbrev och följer många intressanta personer och företag på LinkedIn.

Har du någon speciell erfarenhet som har ökat din kompetens?
– Jag är skolad elektriker och har behörighet. Sen har jag en naturlig fallenhet för felsökning, dels att hitta fel, dels att åtgärda dem. Det är ju det jobbet som drifttekniker går ut på. Du får en felanmälan och ska fixa så att det funkar igen.

– Det är en erfarenhet jag har från arbetslivet och den har jag med mig. Jag är analytisk och kan inte ge upp och överlämna problem till andra. Men man är ju inte allkonstnär, så om jag behöver hjälp vet jag vem jag ska vända mig till.

Dina bästa tips för att lyckas som förvaltare?
– Det är egentligen att vara sig själv och att vara lyhörd. Jag har lärt mig under åren att alltid lyssna på vad min kund eller hyresgäst har att säga. Försök inte vara en översittare och var lyhörd – det är en bra egenskap.

– Jag har mött folk i mitt yrkesliv som har varit motsatsen till lyhörda. Då har mina synpunkter sparkats undan och sen har de kört sitt eget race. Men någon gång har det gått fel. Jag vill ju inte säga ”vad var det jag sa”, men jag har varit sugen många gånger.

– Det finns alltid människor som har mer kunskaper än du själv. Det lär man sig. Ingen är fullärd. Det finns alltid något nytt att lära sig. Ta vara på det och insup kunskaper, andras tankar och idéer.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Snabba fakta om Stefan

Ålder: 47
Titel: Teknisk förvaltare
Arbetsuppgifter: har både kommersiella fastigheter och ett antal föreningar. När det gäller de kommersiella fastigheterna har han helhetsansvaret. I arbetet ingår alltifrån myndighetsbesiktningar, underhållsplanering, skadehantering och försäkringsärenden till rådgivning, ekonomisk uppföljning och energiuppföljning.
Utbildning: Utbildning som elektriker i botten och påbyggnad inom industriell elteknik.
Branscherfarenhet: Började som fastighetsskötare 1992, jobbat som elektriker, servicetekniker inom vitvaror, 15 år som drifttekniker inom värme och ventilation, styr o reglerteknik, SBA-arbete och sedan 2,5 år som teknisk förvaltare.
Familj: Sambo och två döttrar som är 14 och 17 år.
Bor: Villa i Växjö.
Hobby: Motionär, löptränar en hel del, följer Sveriges bästa hockeylag Växjö Lakers, musik, går gärna på konserter.
Vad gör du om tio år: Jag tror absolut att jag är kvar i branschen. Jag har ingen anledning att skola om mig eller byta jobb. I varje fall känns det så idag. Så förmodligen är jag kvar som förvaltare.

 

Juryns motivering till valet av Stefan Johansson

“Vinnaren verkar alltid med kunden i fokus och är en föredömlig ambassadör för fastighetsförvaltarrollen. Med sina tekniska kunskaper, sitt engagemang och sin affärsverksamhet i sitt uppdrag följs utvecklingen i omvärlden och kombineras med tekniskt kunnande och relationsbyggande, vilket ger en framåtriktad och rådgivande fastighetsförvaltning som resulterar i högt förtroende, besvärsfrihet och ett tryggare fastighetsägande för sin kund. Vinnaren är i sin vardag prestigelös, lyhörd och affärsdriven och har en förmåga att leda sina närmaste medarbetare och kollegor mot ett gemensamt mål. Med service och kvalitet som ledord så levereras det alltid det yttersta till kunderna.”

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega