Nils Holgersson-rapporten: Elnätspriser fortsätter upp

Elnätspriserna har ökat med i snitt 27,4 procent sedan 2014. Det visar Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i samtliga kommuner.

Under samma period har konsumentprisindex, KPI, ökat med 6,0 procent. Vattenfall och E. ON hör till de bolag som höjt mest. Sedan 2018 har elnätspriserna höjts med i snitt 3,6 procent, jämfört med KPI på 1,9 procent.

– Trots kraftiga höjningar tidigare år fortsätter elnätspriset att höjas vilket drabbar miljontals konsumenter. Ökningen i år har dämpats något vilket visar betydelsen av att de intäktsramar som satts upp för elföretagen behålls och efterlevs, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Du finner undersökningen i länken under artikeln och där kan du se hur avgifter och taxor för flerbostadshus har höjts i din kommun.

Monopolbolagen höjer mest
De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner vilket ger dem en mycket avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort.

Under de senaste fem åren har Vattenfall höjt elnätsavgifterna med 41,3 procent, E.ON med 38,1 procent och Ellevio med 17,2 procent. Övriga leverantörer har i snitt höjt med 18,9 procent.

– Det är viktigt att förordningen om intäktsram för elnätsverksamhet som regeringen beslutade om i augusti 2018 får tid att verka nu utan förändringar. Förordningen är ett viktigt skydd för landets konsumenter som inte har något alternativ att välja på när det gäller elnätsleverantör, säger Hans Dahlin.

Källa: Sveriges Allmännytta

Läs hela undersökningen här

Nils Holgersson-rapporten görs av Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Bostadsrätterna.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega