Störst inom miljöcertifiering

Brf Sandåkern 1 i Umeå, till vänster i bild, preliminärcertifierades 2014 enligt Miljöbyggnad och var det första projektet i Umeå att få en Miljöbyggnadscertifiering. Verifieringen skedde 2017.

Riksbyggen är det svenska bostadsföretag som har flest nyproducerade flerfamiljshus certifierade med Miljöbyggnad.

Riksbyggen började 2012 använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus.

Idag är företaget den aktör som har flest certifierade bostadsprojekt, sammanlagt 123 stycken.

Företaget skriver att: ”hållbarhet ska genomsyra hela Riksbyggens nyproduktion av bostäder och i det arbetet är certifiering enligt kraven för Miljöbyggnad en viktig del.”

Största certifieringen
Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader med 1 081 certifierade projekt totalt.

Miljöbyggnad utgår från svenska miljömål, byggregler samt bygg- och förvaltningspraxis.

– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att husen är byggda av material av hög kvalitet och att de har en låg belastning på miljön, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen

Kvitto på kvalitet
Miljöbyggnad ger ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial.

Certifiering innebär att den färdiga byggnaden har låg energianvändning, vilket ger lägre driftskostnader. Men certifieringen ska också ge fördelar när det gäller inomhusklimat, ljudmiljö, dagsljus, radonhalt, risk för fukt, luftkvalitet och kontroll på byggnadsmaterial.

Till exempel kontrolleras byggnadsmaterialen innan de byggs in så att Riksbyggen inte bygger in farliga ämnen och informationen finns sedan även lagrad digitalt, så att man kan spåra byggvaror i framtiden om nya rön om ohälsosamma material framkommer.

Kontroll och besiktning
– En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har. Med en verifiering av det färdiga resultatet kan vi med säkerhet säga att husen lever upp till de krav vi ställt och det är en av anledningarna till att Riksbyggen valt just Miljöbyggnad som certifieringssystem, säger Karolina Brick.

– Vi är glada över att en stor aktör som Riksbyggen är en flitig användare av Miljöbyggnad, och att de som långsiktiga förvaltare ser värdet i att använda det både som ett verktyg under projektering och byggnation, men också för att säkra för en trygg drift under många år framöver. Just verifieringen är verkligen en unik styrka med Miljöbyggnad där våra experter kontrollerar att man verkligen får det huset man har beställt, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council.

Bredare hållbarhet
En viktig del i Riksbyggens hållbarhetsarbete är att även inkludera den omkringliggande miljön samt aktivt arbeta för social hållbarhet.

– Av den anledningen har Riksbyggen utvecklat ett unikt hållbarhetsverktyg för att på ett systematiskt sätt omfamna fler hållbarhetsaspekter, berättar Karolina Brick.

Snabbfakta Riksbyggen/Miljöbyggnad

  • Riksbyggen har 123 projekt av sammanlagt 1081 projekt som är preliminärt certifierade eller verifierade enligt Miljöbyggnad i Sverige.
  • Certifiering enligt Miljöbyggnad sker i tre betygsnivåer, brons, silver och guld.
  • Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad och uppnår minst nivå silver.
  • Miljöbyggnad ägs och utvecklas av Sweden Green Building Council, som även genomför certifieringarna.

För mer information

Karolina Brick
Miljöchef på Riksbyggen
070-291 54 47

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega