SBB renoverar smartare

 

Samhällsbyggnadsbolaget skapar värde genom att utnyttja ytorna effektivare när de renoverar bostäder.

Fastighetsbolaget bygger om 476 lägenheter i Motala så att samtliga får ett extra rum utan att ändra ytan. I Nykvarn skapades 36 nya lägenheter av gamla förråd i trapphusen. Och i Borlänge ska uthyrningsrum i 20 lägenheter omvandlas till lika många nya bostäder.

Det berättar Peter Olausson, bostadschef på SBB, när han talar på temat ansvarsfull fastighetsförvaltning under Samhällsbyggnadsdagarna i Stockholm den 11–12 oktober.

– På marknaden i Stockholm hyrs allting ut och man kan renovera snabbt, men på de orter där vi verkar måste man göra hantverket mer grundligt för att det ska bli en bra affär. Därför har vi den här fokusen. Det är vårt sätt att göra effektiva renoveringar, säger Peter Olausson.

Så här ser planritningen ut för trean i Motala som blir en fyra.

Trea blev fyra
SBB äger i dag 7 000 bostäder på 140 orter, varav många är mindre eller medelstora städer. Bolaget har lagt märke till att bostäderna ofta är väldigt stora till ytan.

Treorna, som ska renoveras och få ett extra rum i Motala, har till exempel en total yta på 85 kvadratmeter och bara vardagsrummet är 25 kvadratmeter.

Genom att ta en liten del av vardagsrummet och en del av ett stort sovrum till ett nytt rum skapar SBB en fyra på samma yta.

Nya rummet i fyran längst till höger, sedan följer vardags-, bad-, tvättrum.

Fyller funktion
– Det tillskapade rummet får inget fönster, men ska ha indirekt ljusinsläpp via ett glasparti. Det här är en så pass bra funktion, så i vår överenskommelse med Hyresgästföreningen klassar man det här som fyra rum och kök.

Peter Olausson berättar att planerna på ett extra rum uppskattas, till exempel av familjer som har barn från tidigare förhållanden som bor hos dem varannan vecka.

Hyran ökar förstås mer med fler rum än om lägenheten bara hade renoverats, men Peter Olausson menar att fördelarna överväger.

Omflyttning
–  Vårt sätt att renovera skapar bättre funktion i befintlig yta, så att vi kan utnyttja bostäderna bättre, säger Peter Olausson och tillägger;

– Vi kan också skapa en omflyttning. Den som är ute efter en trea kan i stället hyra en tvåa som vi har byggt om till en trea och få en nyrenoverad lägenhet där skillnaden mot gamla hyran inte blir lika stor. Det finns folk som har behov av funktionen tre rum och kök, men inte nödvändigtvis av 85 kvadratmeter. Det kan också skapa möjlighet för äldre hyresgäster som behöver flytta ner på markplan för att de börjar bli till åren.

Tvåa för unga par
Ett annat exempel är en ganska stor etta på 41 kvadratmeter i samma område som ska renoveras och byggas om till en yteffektiv tvåa.

SBB tjänar på att samma kvadratmeter blir mer värda, men skapar också ett värde för hyresgästerna och samhället genom att bostaden blir bättre.

– Här kan du flytta in när du blir sambo för första gången, bo kvar när du får ditt första barn och slippa flytta direkt. Det blir också två personer som kan hyra en lägenhet och då får de mycket för pengarna.

Husen i Nykvarn fick 36 nya lägenheter.

Förråd blev bostäder
Peter Olausson berättar också att SBB i Nykvarn har byggt om lägenheternas förråd i trapphuset till lägenheter.

– De flesta hade nog inte sett någon möjlighet alls i de här förråden. Vi har flyttat dem till gårdshus och skapat 36 nya lägenheter på 15 kvadratmeter i trapphuset.

Det här är bostäder som inte är avsedda att bo särskilt länge i. Hälften av dem är uthyrda till landstinget i ett blockhyreskontrakt och de som bor där är sjuksköterskor från olika delar av landet som utbildar sig på Karolinska institutet i Solna.

– Det här är ett effektivt sätt för landstinget att hyra bostäder. Alternativet hade varit att hyra tillgängliga ettor, tvåor och treor och det hade blivit mycket dyrare. Samtidigt hade inte de bostäderna blivit tillgängliga för familjer och andra i den ordinarie bostadskön.

Inga stambyten än
Nästa exempel som Peter Olausson tar upp kommer från Borlänge där SBB har köpt bostadsfastigheter som ska renoveras. Här finns bland annat 20 lägenheter som har en uthyrningsdel med gästtoalett.

I samband med renoveringen ska SBB bygga badrum och kök i uthyrningsdelen, för att skapa 20 nya ettor.

Peter Olausson berättar också att när det gäller renoveringarna, så arbetar SBB bara med tomställda lägenheter och hittills har bolaget inte behövt tömma trapphus för trapphus för att göra stambyten.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Snabbfakta om SBB

Startade: 2016
Fastighetsvärde: 22 miljarder kronor
Finns på: 140 orter
Antal bostäder: 7 000
Anställda i förvaltningen: cirka 100
Grundare: Ilija Batljan
Affärsidé: Vara en naturlig och pålitlig samarbetspartner till den offentliga sektorn i Norden genom att långsiktigt äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Bolaget ska också långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostäder samt som samhällsbyggare och långsiktig samarbetspartner till kommuner, landsting och statliga myndigheter bedriva ett aktivt arbete i syfte att skapa byggrätter för bostäder.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega