Bostadsbolaget och Poseidon startar traineeutbildning


När Bostadsbolaget och Poseidon sökte trainees till sin nystartade utbildning inom fastighet ansökte 300 personer. I veckan startade 14 utvalda trainees utbildningen, där praktik varvas med teori under ett års tid och deltagarna får lön under tiden.

Det är 14 förväntansfulla deltagare som samlats på Framtidsverkstaden i Hjällbo. Här har Poseidon utbildningslokaler där deltagarna får teorilektioner var tredje vecka. Två av tre veckor kommer de att jobba tillsammans med sina handledare på de båda bostadsbolagen runt om i Göteborg.

– Fastighetsbranschen har stora rekryteringsbehov de kommande åren och vi har många personer i våra områden som behöver jobb. Det var utgångspunkten när vi valde att starta en traineeutbildning i egen regi, säger Lennart Wahlstedt, utvecklingsledare på Poseidon.

– Metoden vi använder bygger på validering enligt den så kallade OCN-metoden – att man lär sig olika moment i teori och praktik, får testa sina kunskaper och sedan får papper på att man kan det, fortsätter Lennart Wahlstedt.

Olika erfarenheter i bagaget
Deltagarna är i åldrarna 20–40 år med olika erfarenheter med sig i bagaget. Några har testat fastighetsbranschen tidigare, andra har jobbat inom restaurang, lokalvård, vårdyrken eller fordonsindustrin. Det som lockat alla deltagare är en utbildning med ett tydligt mål och varierande arbetsuppgifter i en bransch med goda chanser till jobb.

– Jag tycker fastighetsbranschen verkar passa mig. Det är varierande och jag gillar inte att sitta still. Dessutom slipper man att ta CSN-lån eftersom man får lön under utbildningen, säger Dennis Gustavsson, en av deltagarna.

Stort intresse för utbildningen
Förhoppningen är att kunna erbjuda utbildningen till fler de kommande åren.

– Vi hade 20 sökande till varje plats, så det finns ett stort intresse för den här typen av utbildningar. Att lära sig jobbet på jobbet som man gör på en lärlingsutbildning är en lika uråldrig som uppskattad metod för att lära sig ett yrke, som det tyvärr finns få möjligheter till idag, säger Lotta Wittlöv-Stenman, HR-chef på Bostadsbolaget.

Källa: Poseidon

Utbildningen i korthet

  • Utbildningen genomförs av Bostadsbolaget och Poseidon i egen regi och av inhyrd kompetens. På schemat står bland annat styr- och driftövervakning, elarbete, brandskydd, trygghet, utemiljö, kommunikation och upphandling.
  • Deltagarna varvar en veckas teori följt av två veckors praktik under ett års tid. Under praktiken följer deltagarna en utsedd handledare från Bostadsbolaget eller Poseidon. Deltagarna får lärlingslön under utbildningen.
  • Under utbildningen kan deltagarna validera sig för ett yrkesbevis inom fastighetsskötsel.
  • Traineeutbildningen bygger på Sobonas yrkesbevis ”Tillsyn, skötsel och underhåll av fastigheter”, vilket är en nationell standard förankrad i Fastighetsbranschens utbildningsnämnd (Fastun). Våra trainees är anställda på Fastigos och Fastighets lärlingsavtal.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega