Uppsalahem hyr ut sina tjänstefordon till boende

Uppsalahem har hittat ett sätt att utnyttja sina tjänstebilar mer effektivt. De låter hyresgäster hyra bilarna när de inte används, på helger och kvällar.

– Vi samarbetar med en fordonspoolsleverantör som sköter driften av fordonen, bokningssystem och allt annat så vi kan erbjuda det här till våra hyresgäster. De går in i vår boendeapp och bokar fordonen, säger Per Viklund Verksamhetsutvecklare, Uppsalahem i ett inslag på SVT Uppsala.

Anledningarna till att vilja ingå i en bilpool kan vara flera. En kan vara att det är tuffare tider för privatekonomin hos de boende. En annan kan vara av miljöskäl. En av pilpoolens kunder säger i ett annat inslag på SVT Uppsala.

– Vi vill ju vara med i en bilpool både utifrån det ekonomiska men också utifrån miljöaspekten. Inte alla ska behöva ha en egen bil som tar upp parkeringsplats och plats på våra vägar. Vi kan dela på det.

Detta med miljön är något som Uppsalahem också trycker på.

– Vi ser att vi har väldigt stora klimatavtryck kopplat till våra hyresgästers resande där vi får en väldigt fin matchning när vi inte använder fordon på kvällar och helger. Då kan vi öppna upp fordonen för våra hyresgäster, säger Åsa Pallin, Hållbarhetsspecialist på Uppsalahem.

Utmaning att få nya att testa
Hyresgästerna betalar per timme och körd sträcka eller en fast summa för en dag eller helg och hittills har projektet fallit väl ut. En av utmaningarna är att få nya kunder att testa bilpoolen. Uppsalahem konstaterar att när de boende väl har provat på det så är de benägna att utnyttja det igen.

Nu öppnar fastighetsbolaget för att ha bilpooler i fler områden framöver.

– Vi kommer att uppföra bilpooler i nyproduktion och när vi har utvärderat den här delade fordonspoolen så kommer vi att föra in fler, där behovet finns, säger Per Viklund.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Källa: Uppsalahem och SVT

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega