Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sweden Green Building Council

5 frågor om Citylab-kurser, för hållbar stadsmiljö

Campus Albano är certifierat enligt Citylab, Hållbar stadsutveckling i planeringsskedet. Bild BSK Arkitekter

Vi ställer frågor till SGBC:s kursledare Jonas Sondal om Citylab-systemet. – Citylab ger ett helhetsperspektiv på hållbarhet i stadsmiljöer – hur det definieras och mäts, säger han bland annat.

Citylab Certifiering av en stadsdels hållbarhet utvärderar hållbarhetsprestandan för stadsdelar i förvaltningsfasen. Certifieringssystemet har utvecklats av Sweden Green Building Council (SGBC) som även håller utbildning inom ämnet. Vi pratade med en av kursledarna Jonas Sondal, forskare och konsult inom hållbar stadsutveckling hos IVL Svenska Miljöinstitutet, om vad man kan vänta sig som deltagare.

Du har varit involverad i utvecklingen av Citylab sedan länge, vilka är systemets styrkor?
– Det ger ett helhetsperspektiv. Citylab omfattar hela stadsdelar istället för enskilda byggnader och tittar på alla typer av hållbarhetsfrågor som blir aktuella för just stadsbyggnad. Man identifierar vad som är viktigt för att nå målen och identifierar nyckelområden. Så inte bara var utan även hur man bör jobba.

Nästa kurs inom systemet är Certifierad Citylabsamordnare – hållbarhet i en byggd stadsdel. Den tittar på Citylab som helhet med särskilt fokus på Citylab Manual och de 15 indikatorer som ska uppnås för att en stadsdel ska kunna certifieras enligt Citylab Certifiering av en stadsdels hållbarhet.

Vad handlar just den här delen av Citylab om?
– I det här certifieringssystemet ligger fokus på just prestandan och det handlar egentligen om att mäta de hållbarhetsåtgärder man satt in i en stadsdel för att se att de ger rätt resultat. Man kontrollerar att man rör sig mot de mål man satt upp.

– Sedan handlar det om förtroende utåt, att visa att man håller det man lovat. Men också ett lärande inåt. Att få ett incitament till att göra en uppföljning av resultat som annars ofta inte görs.

Varför ökar intresset nu för certifiering av befintliga stadsdelar?
– Hållbarhet är svårt och här är certifiering en hjälp. Man vill ha något konkret som visar att man jobbar rätt, och med rätt frågor. Hittills har det varit mycket fokus på nybyggnation. Men folk börjar förstå att de flesta byggnaderna faktiskt redan är byggda – att om vi ska nå målen i Agenda 2030 måste vi ta ett krafttag om de befintliga miljöerna.

Under kursen Certifierad Citylabsamordnare – hållbarhet i en byggd stadsdel får deltagarna bland annat de verktyg som behövs för att kunna ta sig an rollen som samordnare i ett projekt.

Vad kan de mer förvänta sig under dagen?
– De får en grundlig genomgång av systemet och förståelse för hur man ska arbeta med Citylab Manual. Det är en kondenserad text som kan vara svår att ta till sig och kursen gör den mer lättillgänglig.

– Kursen ger ett helhetsperspektiv på hållbarhet i befintliga stadsmiljöer – hur det definieras och mäts.

Vilka har nytta av utbildningen?
– Det är inte bara framtida samordnare som kan använda sig av kursen. Den passar såväl förvaltare och byggaktörer som privata och kommunala fastighetsägare.

– Den passar alla som jobbar med fastigheter i ett sammanhängande område. Det heter ju “stadsdel” men det behöver inte handla om storskaliga områden. Också konsulter och andra aktörer som vill hjälpa fastighetsägarna av sådana områden går ofta dessa kurser.

Vilka förkunskaper behövs?
– Man behöver inte ha jobbat med Citylab tidigare. Det behövs egentligen inga särskilda förkunskaper men gärna ett intresse för hållbarhet och stadsutveckling.

Nästa kurstillfälle för Certifierad Citylabsamordnare – hållbarhet i en byggd stadsdel är en heldagskurs live via webben den 2 juni. Läs mer om kursen här

Stadsutveckling centralt i att uppnå hållbarhetsmålen

SGBC:s satsning Citylab ger stöd i arbetet med hållbar stadsutveckling – från tidig planering, i genomförandet och in i förvaltningen.

I Citylab omsätts både nationella och internationella hållbarhetsmål till vad som är relevant för stadsutvecklingsprojekt i Sverige, utifrån lokala förutsättningar.

Citylab består av en guide, fyra certifieringar, flertalet utbildningar och ett nätverk för delat lärande och erfarenhetsutbyte, allt med målet är att stödja de aktörer som är engagerade i hållbar stadsutveckling.

Citylabs angreppsätt och lösningsdrivna målstyrning bygger på en helhetssyn som spänner över alla hållbarhetsdimensioner: social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Läs mer Citylabs olika delar här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega