Partnertext från Aff

Frukost med funktion

Mikael Lundstedt.

Det var nytt deltagarrekord när Aff Forum höll frukostseminarium om funktionsentreprenader. För att ta reda på vad som lockar pratade vi med en av deltagarna, Mikael Lundstedt som är teknikförvaltare på Locum.

Hej Mikael, vad kul att du är här. Vad lockade hit dig idag?
– För det första så är frukostseminarium i sig en bra lösning – det tar inte så mycket arbetstid samtidigt som man fortfarande får en hel del bra information. Sen är det prisvärt, i synnerhet eftersom vi är medlemsföretag i Aff Forum och får bra rabatt.

Just det, ni var ju ett helt sällskap här från Locum i dag. Var det något särskilt i ämnet som lockade?
– Ja, funktionsentreprenader kan man diskutera hur mycket som helst. Det låter ju så enkelt, ”upprätthåll funktionen”, men sedan har vi ju verkligheten. Då är det inte lika enkelt. Exakt vad förväntas Leverantören göra för att upprätthålla funktionen, och vad faller istället på beställaren?

Vilken är den största utmaningen med en funktionsentreprenad som du ser det?
– Det är flera olika saker. Dels är det ibland svårt att vara överens med Leverantören om hur mycket förebyggande arbete som är skäligt att göra, då det inte påverkar funktionen direkt. Sedan måste vi som beställare lära oss att följa upp funktionen, i stället för att bara kontrollera att Leverantören har följt sitt schema. Och framförallt, att som beställare inte ha fingrarna i syltburken. Har man köpt funktion ska man inte peta i detaljerna.

Fick du något matnyttigt med dig i dag då?
– Absolut! Förutom den goda frukosten fick vi mycket bra fakta och exempel. Det är bra när konkreta exempel kopplas till reglerna i ABFF, för man glömmer lätt bort att mycket faktiskt finns reglerat där. Dessutom får man ju chans att ställa frågor, och lyssna på vad andra frågar efter.

Kommer du använda dig av det här i ditt arbete nu då?
– Ja, det är helt säkert. Vi köper ju både drift av byggnad och utemiljö med funktionsentreprenader, så det här är vår vardag. När vi har varit här får vi lite extra energi att jobba bättre. Nu ser vi fram emot nästa seminarium som handlar om vad som händer när verklighet och avtal avviker från varandra. Så är det ju nästan alltid, och det är svårt att veta vad som är korrekt hantering.

Tack för att du ville dela med dig, vi ses nästa gång!

Aff Forum ordnar regelbundet frukostseminarier för alla som vill lära sig mer om tjänsteentreprenader. Varje seminarium har ett eget ämne och vi har under ett år avverkat alltifrån samverkansentreprenader till arbetsmiljöfrågor i tjänsteentreprenader som innehåller inslag av byggnadsarbete. Den 31 mars håller vi även en heldagsfördjupning för dig som genomgått vår e-utbildning Aff Diplomutbildning Bas.

Läs mer om våra seminarier och kurser här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens

Bli den första att kommentera "Frukost med funktion"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär