Nu är det förvaltarens viktigaste tid!


Är allt kolsvart nu? Krig i Ukraina, skenande inflation, höjda räntor och elpriser etcetera…man kan bli matt för mindre och vi är många som letar efter en lämplig sten att gömma sig under några månader. Ändå är jag envist positiv och övertygad om att det blir bra den här gången också.

En fördel med att bli äldre är man faktiskt blir visare eller i alla fall får en djupare brunn att fiska upp erfarenheter ur. Det är lätt att förstå att en hel generation som aldrig har sett något annat än låga räntor, låg inflation och stigande fastighetspriser misströstar nu. Men lugn ungdomar (dvs ni upp till 40 år), det blir bättre. 1990 kraschade en hysteriskt uppblåst fastighetsmarknad efter spekulationer och överbelånade fastigheter.

När pengar inte tjänas automatiskt längre, genom prisökningar på fastigheter så blir fastighetsförvaltaren hjälte igen. Förvaltaren som lugnt och metodiskt arbetar med långsiktiga projekt för att öka driftnettot på fastigheten. Kontrakt omförhandlas och skapar långsiktighet, pengar sparas genom effektiviseringar, nya digitala lösningar ger besparingar och så vidare. De välskötta fastighetsbolagen som sätter förvaltning i fokus fortsätter att vara lönsamma med nöjda hyresgäster och effektiva fastigheter och går stärkta ur lågkonjunkturen.

Det är ju precis det som är så häftigt med förvaltning. Vi förvaltare skickar inte ut pressreleaser så fort vi har sparat in några miljoner på en effektivisering utan vi jobbar på metodiskt, tålmodigt och långsiktigt.

Vi på Förvaltarforum känner att vi är på precis rätt plats nu, vi söker nyheter dagligen om vad alla skickliga fastighetsförvaltare runt om i landet gör men vi behöver hjälp att hitta mer bra nyheter. Du som är förvaltare, ta dig en funderare på vad du har gjort som andra kan ha glädje av och skicka ett mejl till oss med tips.

Till sist vill jag knyta ihop den här texten med att det här är också anledningen till att vi en gång skapade seminariet Framtidens Förvaltare, som vi den 2 februari 2023 arrangerar för sjätte gången. Just nu är förvaltningen och erfarenhetsutbyte viktigare än någonsin, ta chansen att komma och lyssna på era kollegor som delar med sig av sina erfarenheter.

I år får ni lyssna på experter från: Akademiska Hus, Castellum, Diös, SEB Investment, Savills, BIM Alliance, Väsbyhem, StockholmshemCleanTech, Niras, Olov Lindgren, Botkyrkabyggen, Fastighetsägarna Service och ett parallellt pass om Ledarskap & Kompetensutveckling.

Vi kommer även att ha en inspirationstalare och Aff som delar ut pris till Årets Fastighetsförvaltare Bostad + Lokaler. 

Tid finns också att mingla bland intressanta utställare och kollegor. 
Se hela agendan här.

Ove Nordqvist,
VD på Förvaltarforum med mer än 35 års erfarenhet från förvaltningsbranschen i ledande befattningar. Han ingår också i Aff:s styrelse och är initiativtagare till utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega