Stora skillnader mellan kommunernas avgifter

Det skiljer hela 80 procent för priset på el, värme, avfall och vatten mellan dyraste och billigaste kommunen i Sverige. Dyraste kommunen Tanum ligger en dryg tusenlapp över landets billigaste kommun som är Luleå.

Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som kartlägger avgifter och taxor för flerbostadshus i landets alla kommuner.

Vi är alla beroende av vatten, avlopp, el, uppvärmning och att vårt avfall transporteras bort. Men vad konsumenten måste betala för dessa tjänster varierar stort mellan landets kommuner.

Bristande konkurrens
I den dyraste kommunen, Tanum, betalar boende i en trerumslägenhet 2 415 kronor i månaden för detta. I Luleå betalar de 1 359 kronor för samma tjänster. En årlig skillnad på över 12 000 kronor.

– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Leverantörerna måste bli bättre på att fokusera på konsumenten. Främst är det elnätskostnaderna som ökat kraftigt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Oroande ökning
Priserna på samtliga nyttigheter har dessutom ökat betydligt mer än inflationen sedan 1996, vilket oroar Nils Holgersson-gruppen.

– Det handlar om tjänster som vi alla behöver och vars kostnader får konsekvenser för mångas privatekonomi. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt underlag när de ska fatta sina beslut, säger Jennie Wiederholm.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet

  1. Tanum 2 415 kr
  2. Munkedal 2 334 kr
  3. Nordanstig 2 281 kr
  4. Härjedalen 2 248 kr
  5. Årjäng 2 203 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet

  1. Luleå 1 359 kr
  2. Borlänge 1 403 kr
  3. Oxelösund 1 444 kr
  4. Boden 1 449 kr
  5. Skövde 1 460 kr

Nils Holgersson-gruppen består av Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, och Sabo. Sedan 1996 har gruppen varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Ladda ned hela Nils Holgersson-rapporten här

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega