Proptech / Nytt om digitalisering & system
Partnertext från Meta

När en dörr stängs öppnas även en potentiell energibesparing

Automatisk dörröppnare är bekväma och hygieniska. Men när de öppnas går det åt energi samtidigt som värmen från entrén släpps ut – vilket sätter igång värmesystemet. Kanske är det dags att omvärdera vart dina kilowattimmar tar vägen?


Nyttan av digitala tvillingar – förvaltarens bästa vän

Digitala tvillingar underlättar det dagliga arbetet för fastighetsförvaltaren genom att ge en tydlig bild över fastighetens hälsa. 3D-visualiseringarna gör också att förvaltaren snabbt kan plocka fram nödvändig information vid behov.


Partnertext från Meta

Allting handlar om OT

OT är på mångas läppar och står högt på digitaliseringsagendan även i fastighetsbranschen, konstaterar META. Vad är OT och varför är det så hett?


Partnertext från Meta

Så förbereder ni er bäst för att få livskraftiga processfiskar

Arbetet inför ett processutvecklingsarbete är viktigt för att lyckas med att få livskraftiga processfiskar. Meta ger här tips och råd om hur ni bör gå tillväga för att säkra ett bra slutresultat.


Stor uppslutning och supernöjda besökare

Tisdagen den 24 maj öppnade vi äntligen dörrarna till eventet som vi väntat på i två års tid – Framtidens Förvaltare. Det blev succé, vågar vi påstå.


Lyssna på Real Fastighetspodden – avsnitt 1 ute nu!

Real Fastighetspodd, digitalisering inom fastighetsbranschen är temat på första podden för 2022. Teamet bakom podden, tillsammans med konsultföretaget Meta, ger dig tips och idéer om hur du ska tänka när du vill digitalisera din verksamhet.


Partnertext från Meta

Kan vi ha systematiskt brandskyddsarbete med AI?

Björn Schenholm är konsult på Meta och här lyfter han fram vikten av förvaltarens eget omdöme när det gäller SBA. För att underlätta arbetet och dokumentationen går det även att ta in AI – men kom alltid ihåg de fysiska kontrollerna!


Partnertext från Real Fastighetssystem

Nu poddar vi igen!

Strax innan pandemin bröt ut startade Real Fastighetssystem en fastighetspodd. Vi kände att det saknades en röst som kunde belysa det som höll på att hända, att vår bransch började digitaliseras. Efter lite pandemivila startar vi igång igen – i mars!


Partnertext från Meta

Meta kartlägger branschens fastighetssystem – det finns luckor!

META har gjort en kartläggning över traditionella proptech-system med inriktning fastighet. Den visar på möjligheter för utvecklingshungriga samverkanspartner att erövra mark inom en framtidssäkrad bransch.


Del 17 – Resumé av artikelserien “En fastighets digitala resa”

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

I sista delen av vår serie delar experterna på Meta med sig av tips och tankar samt ger konkreta råd på vad du som fastighetsägare kan checka av vid genomförandet av din unika digitala resa. Följ med!


Partnertext från Meta

Döda processfiskar flyter inte med strömmen, de bara sjunker mot botten och försvinner

Säkerställ ständiga förbättringar och utveckling av verksamheten genom processförvaltning
Hur många av er som läser detta har själva initierat eller varit delaktiga i att utveckla och beskriva er verksamhets processer?


Del 16 – Bara de som jobbar aktivt med hållbarhet kommer att överleva

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Miljöcertifiering, energideklaration och loggbok är några sätt att minska sitt klimatavtryck som fastighetsägare. Se till att agera i tid och bevara värdet på fastigheten, råder Lars Lidén och Jonas Säther på Meta.


Del 14 – Hur värnar vi personlig integritet?

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

När ”nice to have-lådan” öppnas, hur långt vill man gå i att kartlägga sina kunder? Den frågan försöker Daniel Blom och Jimmy Strandhav från Meta svara på.


Partnertext från Meta

Vem tar hem nyttan?

Alla som tycker att digitaliseringen går på tok för långsamt bör fundera på vem som betalar och vem som får nyttan.


Del 12 – Bästa råden för datadriven förvaltning

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Att arbeta datadrivet betyder att du kan fatta mer insiktsfulla beslut därför att du har en mer komplett bild över hur det faktisk är. Här får du vägledning för att lyckas.


Del 11 – Innovativa data skapar nya värden

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Möjligheterna ökar för fastighetsägare att utveckla sitt bestånd och dess värde genom datadrivna beslut. Vad innebär den här utvecklingen och hur förbereder man sig?


Partnertext från Meta

En före detta kollega ringde…

Kollegan var frustrerad och ville diskutera hur man viktar digitaliseringen mot att branschen har utmaningar med eftersatt underhåll. Det skriver Rikard Lindberg på Meta som föreslår fyra lösningar på problemet.


Del 9 – Hur mycket tjänar du på att digitalisera?

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Läs hur ekonomin och driftnettot påverkas när du digitaliserar och var potentialen ligger.


Partnertext från Meta

Bra informationshantering väsentligt för digitalisering

I takt med att företag fortsätter med digital transformation av arbetssätt fortsätter kraven på förmågan att hantera information att öka, skriver Meta.


Del 8 – Digitaliseringsplan avgör din framtid

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Här får du veta varför du behöver en digitaliseringsplan.


Del 6 – Så gör du en kundmätning

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

AktivBo och Meta beskriver hur man fångar kundens upplevelse och preferenser genom kundmätningar.


Partnertext från Meta

Förvaltarrollen uppgraderad

När ägande, förvaltning, IT och utveckling blev en informationskompetens. Verksamhetens affärsidé, mål och drivkrafter styr behovet av information.


Del 5 – Rätt val för smart digitalisering

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Här får du vägledning för att välja rätt ambitionsnivå för informationen i den digitala tvillingen.


Del 4 – Status på byggnadsverk och basdata

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Hur har det gått med databasen och vad gör den? Har den tvingat förvaltningen att ändra arbetssätt eller blir det merarbete?


Del 3 – Intressentanalys – början till digitaliserad förvaltning

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

I den här artikeln beskrivs hur man identifierar nyttoeffekterna, vilket är halva jobbet av en livscykelkostnadsanalys.


Del 2 – Hur uppkopplade är era fastigheter?

EN FASTIGHETS DIGITALA RESA

Andra delen i artikelserien beskriver projektet och lyfter några inledande frågor.


Experimentbostäder bidrar med hållbar och smart teknik

Vilka möjligheter finns att spara energi och pengar på ventilation genom anpassad styrning? Det är en av många frågor som forskare vid KTH Live-In Lab försöker svara på.


Partnertext från Meta

Alla blir vinnare med datadriven förvaltning

Vad handlar egentligen datadriven förvaltning om? Och vilka är de största fördelarna med att digitalisera? Två specialister på Meta ger dig en snabb orientering i ämnet.


Partnertext från Meta

Behov av stärkt informationshantering

Meta summerar resultatet i sin enkät 2020 som ger en aktuell bild av digitaliseringen av dokument- och ärendehantering i branschen.


Partnertext från Meta

Belöning med processdriven verksamhetsutveckling

I potten ligger möjligheten till avsevärda effektivitetshöjningar, nöjda medarbetare och bestående resultat. Genom att vända på perspektiven för verksamhetsutvecklingen kan belöningen bli helt igenom glimrande för den uthållige och modige.


Partnertext från Meta

När kommer framtiden och hur ser den ut?

Vi lever på randen av en digital tidsålder. Förändringstak-ten upplevs som dramatisk, men hur kommer den att beskrivas av kommande generationer?


Expertens bästa råd för att digitalisera byggnader

Hur får man till en bra digital strategi för sina byggnader? Och vad ska man börja med att digitalisera? Björn Schenholm Ristborg delar med sig av sina bästa råd.


Den tysta byggnaden

EXPERTSVAR

Den fastighetsägare som tar fram verktyg och rutiner för att säkerställa den digitala säkerheten kan erbjuda något som i framtiden kommer vara nödvändigt, skriver Daniel Blom och Jimmy Strandhav från Meta.


Hur detaljerad behöver informationen vara?

EXPERTSVAR

Fler och fler fastighetsförvaltande organisationer implementerar systemstöd för att professionalisera arbetet.  Men vilken detaljeringsgrad krävs på informationen, frågar sig Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta.


Förvaltningsintressant information på rätt sätt

EXPERTSVAR

Digitaliseringen går snabbt. Förutom att ha bra och anpassade system och processer krävs även en välsmord organisation som kan hantera den växande informationsmängden, skriver Patrik Larsson och Rikard Lindberg på Meta.


Tips för bättre överlämningar i projekt

KRÖNIKA

När ska förvaltare och projektledare förstå att man tillhör samma familj? Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta ger tips för att främja samarbetet.


Varför tas inte interna utvecklingsprojekt på allvar?

EXPERTSVAR

Varför tas inte interna utvecklingsprojekt på samma allvar som externa byggprojekt? Det frågar sig Rikard Lindberg och Jonas Säther på Meta och ger några tips för att höja statusen.


Rätt tillfällen att säkra information

EXPERTSVAR

Vilka är de smartaste sätten att få verksamheten att kvalitetssäkra strategisk information? Rikard Lindberg och Birgitta Eckerwall Brandt på Meta ger tre konkreta tips.


Vägen till det obrutna informationsflödet

KRÖNIKA

Vad är det för nötter som måste knäckas för att åstadkomma det obrutna informationsflödet? Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta ger dig vägledning i en krönika.


Fler inför professionellt systemstöd

För fjärde gången har konsultbolaget Meta tagit pulsen på fastighetsbranschen för att se hur informationshanteringen utvecklas.


Norge förebild för statusbedömning

Norska fastighetsorganisationer jobbar med statusbedömningar. Lars Lidén ser fördelar med metoden och vill sprida den i Sverige.


Portalen – all information på ett ställe

KRÖNIKA

Fem tips för att portalen ska bli det där efterlängtade hjälpmedlet, från Anders Löwed och Jan Hedlund på Meta.


Har vi koll på vår förvaltningsinfo?

KRÖNIKA

Rikard Lindberg och Lars Lidén på konsultbolaget Meta beskriver hur vi får koll i fem steg.


Tre skäl att ha bättre koll på dina hus

Bra informationshantering är en överlevnadsfråga. Det underlättar förvaltningen och är ett måste för att möta hyresgästernas och medarbetarnas krav.


Har du en informations- strategi värd namnet?

KRÖNIKA

En verksamhetsstyrd informationsstrategi med tillhörande genomförandeplan är nyckeln till framgång, skriver Rikard Lindberg och Jan Hedlund på konsultbolaget Meta.


”Förväntningarna från kunderna ökar”

Kunderna ska kunna ställa vilken fråga som helst, närsomhelst, i vilken kanal som helst och bli bemött omedelbart i ett behagligt gränssnitt med ett informativt svar eller utförd åtgärd.


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega