HSB Malmö satsar på solceller som smälter in i historisk miljö

För att bevara miljön i ett historiskt kvarter har HSB Malmö installerat en blandning av svarta och röda solpaneler. Den moderna energiförsörjningen smälter in på de områdestypiska taken.

Myntet 3, Myntet 6 och Myntet 8 är tre fastigheter från början av 1900-talet som ingår i HSB Malmös hyresbestånd.

– Vi fick först inte igenom användning av vanliga solpaneler, då det skulle förändra utseendet mot gatan för mycket. Då föreslog vi röda solpaneler, som skulle matcha tegeltaket, vilket accepterades, säger Jörgen Åkesson, projektledare på HSB Malmö.

– Svarta solpaneler har generellt sett högre effektivitet och bättre prestanda jämfört med röda solpaneler. De är ett bättre val om maximal elproduktion är målet, medan röda solpaneler är ett bra alternativ när historiska, kulturella och estetiska krav är viktiga, säger Cindy Brkovic, ansvarig för projektet, från HSB Malmös solcellsinstallatörspartner.

Solceller när taket renoverats
Under de senaste åren har Myntet 3, 6 och 8 genomgått en större renovering, där underjordiska garage fått nya bjälklag, och innergårdarna byggts om till en delad och modern yta. Under detta arbete förbereddes även för en solcellsinstallation.

– Vi tog tidigt ett beslut om att våra fastigheter i det här kvarteret skulle ha tillgång till solenergi. Nu har vi solceller på Myntet 6 och 8, och planerar att installera även på Myntet 3 efter att det taket renoverats, säger Jörgen Åkesson.

Byggs för delad energi
Trots att det nu endast finns solpaneler på två av fastigheterna, så kommer alla tre att kunna dra nytta av anläggningen, då den byggts för att kunna dela energin.

– Delning av solenergi mellan fastigheter, även känt som gemensam egenproduktion, eller kollektiv egenanvändning, innebär att flera fastigheter delar på den el som produceras av solcellsanläggningen som sitter på ett eller flera hustak. Detta är relativt nytt och har blivit alltmer populärt i takt med att solenergi och andra förnybara energikällor ökar, säger Cindy.

Fakta – solenergianläggning på Myntet 6 & 8

  • Total effekt: 52,75 kWh
  • CO2e besparing: 2,7 ton/år
  • Svarta paneler: 78 st
  • Röda paneler: 56 st

Källa: HSB Malmö

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega