Amanda Thynell vill ge hållbarhet en självklar plats i Catenas affär

Amanda Thynell driver på Catenas resa mot att göra hållbarhet till en självklar del av affären. Med strategiskt fokus, samverkan och gröna investeringar vill hon förändra fastighetsbranschen i grunden.

På Catena har hållbarhetsarbetet gått från spridda initiativ till en affärskritisk drivkraft som genomsyrar hela verksamheten. I centrum står Amanda Thynell – hållbarhetschefen som inte nöjer sig med att uppfylla minimikrav utan vill förändra fastighetsbranschen i grunden.

När Amanda Thynell började på Catena för fyra år sedan fanns ett behov att formulera en tydligare riktning för bolagets hållbarhetsarbete.

– Det fanns många bra initiativ, men vi saknade en röd tråd och ett tydligt varför. Så vi tog fram en strategisk horisont som styrelsen snabbt antog, berättar Amanda.

Sedan dess har hållbarhet blivit en integrerad del av Catenas verksamhet, från nyproduktion till daglig förvaltning. Alla regioner har i dag hållbarhetssamordnare och energinyckeltal följs upp parallellt med de finansiella. Även incitamentsprogrammen innehåller hållbarhetsmål – något Amanda är särskilt stolt över.

– Vi har lyckats koppla hållbarhet till affärsstyrningen. Det gör att det inte längre är en marginaliserad funktion utan något som påverkar allas vardag.

Samarbetet i centrum
Amanda återkommer ofta till vikten av samverkan – både internt och externt. På Catena är samverkan mellan förvaltning och hållbarhet en självklarhet. Externt samarbetar bolaget bland annat inom nätverket #HusFörHus, där ett tjugotal fastighetsbolag delar erfarenheter om energieffektivisering.

– Vi har många av samma utmaningar, särskilt kring energi. Genom att prata öppet med andra bolag kommer vi snabbare framåt. Det tycker jag är en av de mest nytänkande sakerna vi gör – att inte hålla kunskapen för oss själva.

Amanda deltar även i Fastighetsägarnas hållbarhetsråd och har ett starkt engagemang i frågor som rör hela branschen. Just nu driver hon diskussioner om hur man skapar incitament för att kunna genomföra nödvändiga men ännu inte lönsamma investeringar.

– Om företag inte tar den ledartröjan i diskussionen nu, kommer vi stå där 2035 och inse att vi inte nådde våra klimatmål. Och jag tror inte riktigt vi kan förstå riskerna som vi står inför då.

70% av finansieringen är grön
Catenas fastigheter, som främst är logistikanläggningar, är i många fall perfekta för solceller – och bolaget arbetar aktivt med solenergi och batterilagring för att kapa effekttoppar och effektivisera energianvändningen. Men den svenska elnätkapaciteten sätter ibland käppar i hjulet.

– Det är frustrerande när vi vill bygga ut men inte får ansluta till nätet. Samtidigt ser vi stor potential, särskilt kopplat till eldrivna transporter. Vi har nyligen invigt vår första laddstation för tyngre transporter i Norrköping tillsammans med Einride och vi har en till station på g i Helsingborg, berättar Amanda.

Att hela 70 procent av Catenas finansiering nu är grön visar också att hållbarhet inte bara är ett internt fokus – utan en förutsättning för framtida affär.

Hållbarhet kräver fler perspektiv
Amanda har en bakgrund inom klädindustrin och miljöstudier, och såg inte fastighetsbranschen som en naturlig karriärväg. Men väl på plats insåg hon potentialen och stortrivs numera i branschen.

– Fastigheter är en fundamental byggsten i samhället på så många sätt, en del av vårt energisystem, en viktig motor i vår ekonomi och något som alla kan relatera till. Det finns så mycket vi kan och behöver göra för att ta ansvar över tid.

Hon betonar också vikten av att branschen inte bara öppnar upp för hållbarhet i teknisk bemärkelse – utan också i människosyn och organisationskultur.

– Vi behöver exempelvis bli bättre på att värdera olika typer av kompetenser i branschen. Och vi måste våga se jämställdhet och inkludering som affärskritiska frågor.

För Amanda handlar nytänkande inte bara om teknik och energi, utan om att våga utmana det invanda – oavsett om det gäller affärsmodeller eller strukturer.

– Hållbarhet är inte längre en kostnad att bära, utan en investering som bär frukt – både för planeten och den sista raden. Det är i skärningspunkten mellan affärsnytta och samhällsansvar som morgondagens vinnare formas.

Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega