
Emir Slavotic är Vice VD och avdelningschef för fastighet och parkeringsservice på Parkering Göteborg.
Med en ny solcellsstrategi växlar Parkering Göteborg upp sin hållbarhetssatsning. Med stora installationer på taken till parkeringshus och investeringar i batterilager vill man framtidssäkra – samtidigt som utmaningar finns.
Parkering Göteborg gör nu en tydlig grön omställning genom att satsa stort på solceller på taken till sina parkeringshus. Genom en ny solcellsstrategi vill bolaget ta ett kliv från småskalig till storskalig energiproduktion – med fokus på egenanvändning, hållbarhet och framtidssäkring.
– När jag började här hade vi tre små solcellsanläggningar. Vi är en stor aktör med stabil ekonomi och många anläggningar – ändå var vi dåliga på solelproduktion. Det ville vi ändra på, säger Emir Slavotic, Vice VD och avdelningschef för fastighet och parkeringsservice på Parkering Göteborg.
Produktion där förbrukningen finns
Grunden i strategin är att fokusera på egenförbrukning, där elen produceras i anslutning till där den förbrukas. Parkeringshus med kommersiella lokaler är därför prioriterade.
Förra året installerades en större solcellsanläggning på ett parkeringshus vid Sahlgrenska – en anläggning på cirka 300 MWh. Men ekonomin är inte helt okomplicerad.
– Panelerna har blivit billigare, men den stora kostnaden ligger i takkonstruktionen. Uppemot 65 procent av totalkostnaden handlar om att bygga själva taket som panelerna monteras på. Vi räknar med en återbetalningstid på 25 till 30 år, förklarar Emir.
Framtidsplaner – men bygglov bromsar
Under 2025 planerar Parkering Göteborg två nya solcellsanläggningar, men har stött på problem med bygglov. Samtidigt är fyra nya batterilager på gång – ett område där bolaget ser stor potential.
– Solpaneler är ganska dumma – de bara matar ut el. Men med batterier kan vi lagra överskott och använda det på natten eller när elpriserna är höga. Vi har börjat installera batteripack i våra parkeringshus och jag tror det blir ett allt större fokus framåt, säger Emir.
Batterierna placeras ofta i ytor som inte kan användas till parkering – till exempel under ramper. Kombinationen solceller och batterilager ger dessutom möjlighet att balansera elnätet.
Utmaningar med markparkering
Att sätta solpaneler över markparkeringar, som ofta syns utomlands, är svårare i Sverige. Ett skäl är att Parkering Göteborg i de flesta fall inte äger marken, utan arrenderar den från kommunen – ofta med bara tre månaders uppsägningstid.
– Det är svårt att motivera en investering på 20 miljoner kronor i en solcellsanläggning när man riskerar att bli av med marken med så kort varsel. Vi tittar nu på flyttbara takkonstruktioner som kan återanvändas på andra platser, säger Emir.
En annan utmaning är att markparkeringar har låg elförbrukning, vilket minskar lönsamheten i solelproduktion. Samtidigt har Göteborg Energi flaggat för att för mycket solel på sommaren kan leda till obalanser i elnätet.
– Vi har möte med dem inom kort. Det är viktigt att våra satsningar är i linje med nätets behov, annars riskerar vi att bygga upp ett överskott där det inte efterfrågas, säger Emir.
Samarbete och innovation
Parkering Göteborg samarbetar med både bostadsbolag och kommunala förvaltningar, bland annat kring utbyggnad av laddinfrastruktur. Men när det gäller energiproduktion sköts den delen oftast av fastighetsägarna själva.
– Vi ser ett växande behov av samverkan. Andra städer, som Lund, tittar på att flera fastighetsägare ska kunna dela på ett batterilager. Det är spännande lösningar som vi också är intresserade av, säger Emir.
Parkering Göteborg har med sin nya strategi tagit en tydlig position som en aktör i stadens energiomställning. Nästa steg? Fler batterier, fler solpaneler – och kanske ett ännu mer flexibelt samarbete mellan stadens aktörer.
Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se