EU föreslår lättnader i CSRD – 80% färre företag omfattas

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om avreglering av företags transparens på hållbarhetsområdet. Förslaget innebär att 80% färre företag omfattas av kraven på hållbarhetsrapportering, vilket kan påverka många svenska bostadsbolag.

Den 26 februari 2025 presenterade EU-kommissionen ett Omnibus-paket med förslag för att förenkla och samordna hållbarhetslagstiftningen inom EU. Detta paket påverkar bland annat direktivet om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) och medför flera betydande förändringar för svenska företag.

Sammanfattning av Omnibus-paketet från EU:

  • Höjda kriterier för rapporteringsskyldighet: Endast företag med fler än 1 000 anställda och antingen en nettoomsättning över 50 miljoner euro eller en balansomslutning över 25 miljoner euro kommer att omfattas av CSRD. Denna förändring innebär att färre företag kommer att vara skyldiga att upprätta hållbarhetsrapporter enligt CSRD jämfört med tidigare regler. Cirka 80% färre svenska företag kommer att omfattas av CSRD.

  • Frivilliga standarder för små och medelstora företag: För företag som inte längre omfattas av CSRD införs en frivillig standard för hållbarhetsrapportering. Detta görs för att underlätta för mindre företag att rapportera om sitt hållbarhetsarbete utan att behöva uppfylla de högre kraven i CSRD.

  • Ändringar i taxonomiförordningen: Rapporteringsskyldigheten enligt EU:s gröna taxonomi begränsas till de största företagen med en omsättning över 450 miljoner euro och fler än 1 000 anställda. Detta innebär att mindre företag inte längre är skyldiga att rapportera enligt taxonomin.

  • Kostnadsbesparingar och minskad administrativ börda: Tanken med de föreslagna ändringarna är att det ska minska den administrativa bördan med minst 25 % för alla företag och 35 % för små och medelstora företag.

Frivilliga standarder för mindre företag
För mindre företag som inte längre omfattas av de obligatoriska rapporteringskraven föreslås alltså införandet av frivilliga standarder för hållbarhetsrapportering. Dessa standarder syftar till att underlätta för mindre företag att rapportera om hållbarhetsfrågor och begränsa vilken information större företag kan kräva från sina, ofta mindre, leverantörer.

Magnus Ulaner är klimat- och hållbarhetsexpert på Sveriges Allmännytta och han kommenterar detta i en artikel på deras hemsida.

– Om förändringarna genomförs kan allmännyttiga bostadsbolag själva behöva avgöra hur transparenta de vill vara i hållbarhets- och ansvarsfrågor på frivillig basis.

Nästa steg
Det är viktigt att notera att ovanstående förändringar ännu inte är de slutgiltiga. Förslagen måste godkännas av både EU-parlamentet och rådet innan de kan träda i kraft. Därefter kommer eventuella ändringar att behöva införlivas i svensk lagstiftning, vilket kan kräva ytterligare beslut av riksdagen.

Tipset är att som fastighetsbolag hålla sig informerad om utvecklingen och se till att anpassa sina rutiner och arbetssätt för att möta de slutliga kraven.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

Tipsa en kollega om Förvaltarforum

Tipsa om oss
Bekräfta att du inte är en robot

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega