
Jonas Holmberg är Energiingenjör på Riksbyggen.
Med Riksbyggens Värmeoptimering 24/7 kan fastighetsägare använda AI för att effektivisera värmesystemen. Resultatet? Lägre energikostnader, stabilare inomhusklimat och framtidssäkrade fastigheter. Över 60 fastigheter har redan sparat stort.
Riksbyggens Värmeoptimering 24/7 är en tjänst som använder AI för att optimera värmesystemet i fastigheter, med målet att spara energi och skapa ett mer stabilt inomhusklimat året runt.
Genom att analysera data om utomhustemperatur, inomhustemperatur och väderprognoser kan systemet göra justeringar i värmekurvan för att säkerställa att rätt mängd värme tillförs byggnaden vid rätt tillfälle. Det innebär att värmesystemet automatiskt kan sänka eller höja temperaturen beroende på behov, och till och med stänga av helt när det är varmt nog.
Stora energibesparingar under vår och sommar
Enligt Jonas Holmberg, Energiingenjör på Riksbyggen, har tjänsten visat sig vara särskilt effektiv under vår och sommar.
– Just under dessa månader har vi sett väldigt stora energibesparingar eftersom systemet stänger av värmen när den inte behövs, berättar han.
Den största nyttan har varit möjligheten att reducera energikostnaderna utan att tumma på komforten. Jonas påpekar att man under sommarmånaderna kan hålla värmesystemet avstängt under många timmar på natten, vilket är svårt att göra med traditionella värmesystem.
Implementering i fler fastigheter
Tjänsten har redan implementerats i över 60 fastigheter. Förutom de direkta besparingarna genom optimering av värmekurvan, har även andra fördelar visat sig. När mätningar i inomhusklimatet installeras kan specifika problemområden identifieras, vilket tidigare ledde till att man höjde temperaturen för hela fastigheten på grund av att enskilda lägenheter hade problem. Med Värmeoptimering 24/7 kan Riksbyggen i stället fokusera på att lösa dessa specifika problem, vilket ger en mer rättvis och energieffektiv lösning.
– AI-tjänsten ger oss en unik möjlighet att både spara energi och skapa ett jämnare inomhusklimat genom att kontinuerligt justera värmeinställningarna baserat på faktiska behov, säger Jonas Holmberg.
Erfarenheter från Brf Rörstorpshus 2
Ove Christersson, ordförande Brf Rörstorpshus 2 med drygt 200 lägenheter som implementerat systemet, intygar detta.
– Energikostnaderna har nästan halverats sedan vi installerade vårt nya värmesystem. Vi jobbar fortfarande med att jämna ut inomhustemperaturen, särskilt under kalla dagar.
Ove Christersson beskriver utmaningarna inför implementeringen:
– Att lämna ett äldre värmesystem som funnits i flera år sätter igång många funderingar. Vi litade på experterna, och installationen under sommar och höst gick smidigt när behovet av värme var lågt.
Återbetalningstid och investeringsnytta
För BRF:er som investerat i denna lösning, finns möjlighet att även digitalt uppgradera fastigheten vid behov. Detta kan innebära installation av temperaturgivare, uppkoppling mot Scada-systemet och en säker internetuppkoppling för att säkerställa att tjänsten fungerar optimalt.
Återbetalningstiden varierar beroende på omfattningen av förberedelser som krävs i fastigheten. Om fastigheten redan är uppkopplad och har de nödvändiga komponenterna kan investeringen återbetalas på några månader tack vare energibesparingar som ofta landar på 10–15 %.
I fastigheter där större investeringar behövs, som att dra nätverk eller installera helt nya styrsystem, kan återbetalningstiden vara mellan fyra och fem år. Jonas Holmberg anser dock att även i dessa fall är tidsramen för återbetalning konkurrenskraftig jämfört med andra energieffektiviserande åtgärder.
– Det är viktigt att se helheten. Även om vissa åtgärder kräver en högre initial kostnad, så får kunderna också en säkrare och mer uppkopplad fastighet som är framtidssäkrad för vidare utveckling.
Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se