Hur gör jag rätt miljöval i produktdjungeln?

Cecilia Groth är expert på BASTA på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vi ska renovera en fastighet och vill göra aktiva val av produkter och material utifrån ett miljö- och hälsoperspektiv. Kan jag få reda på behövlig informationen på ett enkelt sätt eller måste jag gå in på alla leverantörers hemsidor?

En byggnad är komplex med alla dess olika produkter och material, allt från betong, sten, trä, färg, fogmassor, elektronikkomponenter. Alla dessa varor och produkter innehåller kemikalier som påverkar vår hälsa och miljön när produkten tillverkas och används.

Det finns många olika lagar, förordningar och regler som reglerar vad som får användas och vilka kemikalier som är tillåtna på den europeiska marknaden och nationell nivå; REACH ((EG) nr 1907/2006), CLP (Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter (EG) 1272/2008), EU:s Taxonomi, KEMI:s PRIO-databas med flera.

Det är inte lätt att göra aktiva val utifrån den snårskog av regler som finns.

Finns system som kan hjälpa mig att värdera produkter?

Ja, det finns system som är helt öppna och tillgängliga på marknaden; till exempel eBVD och BASTA-systemet. Det finns även andra system för att deklarera byggprodukter på marknaden, men en del är inte tillgängliga för alla.

  • eBVD (elektronisk byggvarudeklaration) är en innehållsdeklaration av byggvaror. Här har byggbranschen gått samman och tagit fram ett gemensamt format/standard med både obligatoriska och valfria delar för att deklarera innehållet i byggprodukter. Alla publicerade eBVD:er är publika och sökbara och laddar man ner en eBVD får man en pdf som innehåller all lämnad information. Det finns idag ca 6 000 publicerade på eBVD.org som är kopplade till mer än 70 000 olika artiklar.

  • BASTA-systemet är ett annat verktyg som hjälper företag och konsumenter att göra medvetna produktval genom att tillhandahålla information om kemikalieinnehåll och hållbarhet. Systemet ska bidra till en giftfri miljö genom att främja användningen av produkter med låg miljöpåverkan. BASTA-systemet är ett öppet system, du som söker information behöver inte vara ansluten eller skapa något konto, det är bara att gå till BASTAonline.se och börja söka.

38 obligatoriska kriterier i BASTA
Grunden för BASTA-systemet är dess 38 obligatoriska kriterier med haltgränser inom Miljö- och hälsa där de flesta är kopplade till olika lagstiftningar (REACH, CLP och PRIO). Det finns även ett antal frivilliga kriterier kring cirkularitet, förnybara råvaror, miljöeffekter och emissioner som leverantörerna kan lägga in.

Även eBVD:er visas på BASTAs artikelkot. Inom BASTA-systemet registrerar idag mer än 500 leverantörer av bygg- och anläggningsprodukter varor och artiklar och det finns i dagsläget cirka 200 000 registrerade och antalet ökar.

Betygsinformation
I BASTA har varje artikel ett eget artikelkort med någon av följande betygsinformationer:

  • BASTA är högsta betyg och artiklar uppfyller kriterier som begränsar utfasningsämnen och riskminskningsämnen enligt Kemikalieinspektionens ”PRIO-verktyg”.
  • BETA är det näst bästa betyget och produkter som uppfyller denna nivå uppfyller kriterier som begränsar utfasningsämnen enligt Kemikalieinspektionens ”PRIO-verktyg”.
  • DEKLARERAD är en nivå där man har full kunskap om produktens innehåll men inte klarar samtliga kriterier för att nå BASTA- eller BETA-nivån. Betyget används som en informationsnivå där användaren själv kan värdera användandet utifrån informationen.

Längst ner på alla artikelkort finns information vilka krav eller certifieringar som artikeln klarar: EUs Taxonomi, Miljöbyggnad, BREEAM.SE, Trafikverket, KEMIs PRIO-verktyg. Denna information kommer automatiskt när man registrerar en artikel.

Så här gör du för att värdera en produkt

  1. Vilken kravställning eller miljöcertifikat vill du att dina produkter ska klara som lägst.
  2. Sök på BASTAonline.se, använd sökfunktion eller sökfilter för att få relevant information. Använd filtreringsfunktionerna för att begränsa sökresultaten baserat på kriterier som betyg, produktkategori, miljöpåverkan eller BK04/BSAB-koder.
  3. Läs artikelkorten: titta på betyg och vilka kriterier som produkten eventuellt inte klarar. Titta hur artikeln klarar externa kravställare och miljöcertifikat och utvärdera gentemot din kravställning.
  4. Hittar du inte din produkt i BASTA? Det finns produkter i eBVD som inte ör inlagda i BASTA-systemet. Sök därför även på eBVD.org för att hitta eventuell eBVD. Du kan söka efter till exempel produkt, leverantör, BK04- eller BSAB-koder. Titta på riskfraser, ingående ämnen, vilken råvara med mera.
  5. Granska produktinformationen: När du har hittat artikeln, granska all tillgänglig information om produkten, inklusive säkerhetsdatablad och tekniska specifikationer och utvärdera mot din kravställning.

Cecilia Groth,
Expert BASTA och eBVD

eBVD och BASTA

eBVD formatet ägs av Byggmaterialindustrierna och verktyget tillhandahålls av IVL Svenska Miljöinstitutet och de båda äger bolaget eBVD tillsammans. eBVD är icke-vinstdrivande bolag. eBVD.org

BASTAonline ägs av Byggföretagen och IVL Svenska Miljöinstitutet. Det är ett icke-vinstdrivande bolag. BASTAonline.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega