Checklista inför avvecklingen av 2G- och 3G-näten – påverkas er fastighet?

I slutet av 2025 släcks 2G och 3G-näten ner. Fastighetsägare behöver se över sina verksamheter och säkerställa sitt oberoende av näten, så man inte står med utrustning som slutar fungera. Som hjälp med arbetet har SKR tagit fram en checklista.

Operatörerna släcker ner 2G-nätet i Sverige och även 3G-nätet avvecklas i slutet av 2025. Teknisk utrustning som är uppkopplad via 2G- och 3G-näten behöver ses över så att de inte plötsligt slutar fungera när operatörerna byter ut näten.

Checklista
SKR, Sveriges Kommuner och Regioner har tagit fram en checklista inför teknikskiftet. En del av det de tipsar om kan även gälla andra fastighetsägare.

  1. Sätt igång och inventera
    Ett tips är att börja med att se över era abonnemang och spåra vad de används till. Ta hjälp av mobiloperatörerna som kan vara behjälpliga att plocka fram och lista era abonnemang. De kan inte se exakt vad abonnemanget används till men kan ge en bild av omfattningen.

  2. Se över era avtal
    Många tjänster upphandlas just som tjänster där uppkoppling är inkluderad. Då är det leverantören som i första hand har ansvar för att tjänsterna ska fungera. Säkerställ hur er befintliga teknik kravställts i tidigare upphandlingar och om det ingår i kontraktet att leverantören av produkten/tjänsten står för utbyte av utrustning.

  3. Samla olika kompetenser
    Det är ovanligt att all telefoni köps in av en central funktion i en kommun eller region. För att säkerställa att ni täcker in alla verksamheter är det därför lämpligt att involvera flera förvaltningar och verksamheter i arbetet.

  4. Ta fram en plan
    Teknikskiftet kan vara en chans att byta till effektivare och mindre kostsamma system och alla lösningar måste inte bytas ut rakt av. Ta er gärna tid att fundera över hur teknikskiftet kan nyttjas till att driva organisationens digitalisering till bättre och säkrare tjänster på längre sikt.

  5. Nyttja Addas ramavtal
    Adda har ramavtal inom en rad områden, exempelvis trygghetslarm. SKR rekommenderar detta starkt för sina aktörer, inte minst för de som ännu inte har påbörjat sitt arbete med att byta nät. En fördel med Addas ramavtal är att de sällan blir överklagade och upphandlingar kan ske snabbt vilket är kritiskt när utfasningen av näten är nära förestående.

Källa: SKR

Uppkopplade produkter som kan sluta fungera

Äldre mobiltelefoner, datorer och surfplattor som inte stödjer 4G eller 5G kommer sluta att fungera. Även andra saker som kan styras på distans via mobilnätet påverkas. Man kan också behöva göra ändringar i sitt abonnemang för att det ska fungera med 4G och 5G. Här är några exempel på utrustning som kan omfattas:

  • Äldre mobiltelefoner
  • Datorer och surfplattor med SIM-kort
  • Routrar och USB-donglar
  • Värmepumpar som fjärrstyrs, exempelvis i stugan
  • Hemlarm
  • Robotgräsklippare
  • Spårtaggar för bilar, cyklar, djur
  • Videoövervakning
  • Åtelkameror
  • Personlarm
  • Trygghetstelefoner
  • Nödsamtal från bilar (så kallade eCall)

Källa: Konsumentverket

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega