Tänk om Elsäkerhetsverket kollar upp oss?

Vad behöver du som fastighetsägare göra för att ha bra koll på säkerheten när det gäller fastighetens olika elinstallationer och anläggningar? El-experten ger dig råd om analys och rutiner för att ha ryggen fri om Elsäkerhetsverket gör kontroll.

Har man turen att förvalta flerbostadshus så är man även ansvarig för lägenheternas elanläggning. Det finns många myndighetskrav för en Fastighetsägare att hålla koll på men om man väljer att prioritera vore väl det naturligt att prioritera kraven som är en säkerhetsrisk – där hyresgäster har livet som insats. Så se till att det inte händer olyckor i din fastighet genom att förebygga elsäkerheten.

När det gäller olika typer av olyckor har man som fastighetsägare ett ansvar. Man ska ha gjort det man kan för att förebygga och man ska kunna bevisa att man förebyggt. För att ha ryggen fri när det gäller sin elanläggning skall man följa Elsäkerhetsverket FS 2022:3. För att tala klarspråk, utan att krångla till det; titta efter trasiga vägguttag, strömbrytare och andra elprylar som kan gå sönder och därmed ge en stöt till någon som är där och petar eller kommer åt.

Fastighetsägarens ansvar
Ditt ansvar som fastighetsägare är att fortlöpande kontrollera och underhålla din elanläggning och din elektriska utrustning så att den förblir säker över tid. Dessutom ska du se till att arbete som utförs på eller i anslutning till elanläggningen och utrustningen görs av personer med rätt kunskaper och färdigheter.

Vad innebär detta i praktiken? Du behöver göra tre saker:

  1. En riskanalys
    Börja med riskanalysen. Tanken här är att man känner sina egna lokaliteter bäst, vilket gör att man själv är lämpligast att förstå var elektriska faror kan uppstå. Noterar man ned detta har man gjort en enklare riskanalys. I nästa steg skall man se till att det blir riskminimering.

  2. Skapa en rutin
    Utifrån sin analys skall man skapa en skriftlig rutin som är enkel att följa. Rutinen skall vara så enkel att den kan genomföras av personal som är instruerad. I sin enkelhet skall rutinen syfta till två saker; 1) upptäcka trasiga el-prylar och 2) få fart på processen att reparera den trasiga el-prylen. Exempelvis på rutiner är hur ofta man skall gå igenom sina allmänna utrymmen, samt vad man gör när man upptäcker en avvikelse.

    Om en starkströmsanläggning eller elektrisk utrustning visar sig ha fel eller brister som kan vara en omedelbar fara, ska felen och bristerna omgående åtgärdas alternativt ska anläggningen eller de felaktiga delarna tas ur bruk och skyddas mot oavsiktlig användning. Övriga fel och brister ska åtgärdas snarast möjligt med hänsyn till risken för skada, enligt 2022:3.

  3. Följa rutinen
    Se till att följa rutinen. Självklart skall man beakta i sin rutin att man besiktar den enligt gällande intervall.

Det finns mer att läsa och stöd att få på Elsäkerhetsverkets hemsida. 

Bengt Lind 
Expert Fastighetsförvaltning på Sveriges Allmännytta



Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega