Förändrad markanvändning påverkar biologisk mångfald mest

Som en av Sveriges största parkförvaltare lägger Akademiska Hus fokus på sina utomhusmiljöer. Alice Bocké är Hållbarhetsstrateg på Akademiska Hus och tillsammans med Fastighetsägarna och Ecogain står hon bakom nya guiden om Biologisk mångfald.

Varför har ni och Fastighetsägarna tagit fram denna guide?
– För att hjälpa fastighetsägare att komma igång och jobba med frågan om biologisk mångfald. Frågan är komplex och det har funnits en önskan om att vi jobbar tillsammans, så att vi kan hjälpa varandra.

På vilket sätt är Akademiska hus engagerade i ämnet?
– Det är ett av våra prioriterade områden inom hållbarhetsområdet. För oss är arbetet med att främja den biologiska mångfalden ett sätt skapa attraktivare campusområden och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi ser hur ökad biologisk mångfald har positiva effekter för såväl människor som djur och växtlighet.

Kan du ge exempel på vad ni har gjort för åtgärder?
– Som en av Sveriges största parkförvaltare lägger Akademiska Hus stort fokus på de utomhusmiljöer som omgärdar det 3,4 miljoner kvadratmeter stora fastighetsbeståndet. Vi satsar på att främja ökad artrikedom. Det handlar om insektshotell, igelkottsbon, bikupor och holkar anpassade för exempelvis mesar, starar, trädkrypare, fladdermöss och fjärilar. På flera platser har Akademiska Hus förstärkt campus ekologiska värden genom att anlägga ängar, odlingslotter, dagvattendammar, vattenspeglar och permakulturträdgårdar. Ett stort antal byggnader har fått gröna sedumtak med plats för bibatterier som ger bo för vildbin.

Vilken är den främsta åtgärden, som fler borde göra?
– Det viktigaste är att börja prata om frågan så att man utifrån sin verksamhet identifierar var påverkan finns. Förändrad markanvändning är vår största påverkan när det gäller förlust av biologisk mångfald och då är det där vi kan börja, men lättast är nog att börja identifiera och hantera invasiva arter på sin mark samt bevara och/eller gynna värdefulla miljöer.

Hur ska en fastighetsägare tänka gällande biologisk mångfald i sitt bestånd?
– Att hantera frågan både i förvaltning av marken oavsett om det är mycket eller lite mark man har runt sina byggnader, samt att börja identifiera var ens påverkan i värdekedjan är.

Vad menar du med det?
– Genom att utveckla befintliga byggnader, minska behovet av byggnation och säkerställa att det som byggs verkligen behövs minskar vi mängden nya material, jungfrulig råvara och energianvändning. Det ger en minskad negativ påverkan på biologisk mångfald i värdekedjan.

Ni har just lanserat del 1 av guiden Biologisk Mångfald, vad innehåller nästa del?
– Den kommer att innehålla mer praktiska exempel på åtgärder och metoder för att sätta mål och följa upp arbetet med biologisk mångfald. Målet är att stötta medlemmarna i Fastighetsägarna att utveckla hållbara verksamheter som bidrar till ett samhälle i harmoni med naturen.

Vad vill du skicka med som en tankeställare till Förvaltarforums läsare?
– Egentligen är det viktigaste att börja fundera och prata om biologisk mångfald för att få förståelse för frågan. Först då går det att fatta aktiva beslut. Våga vara modig och ändra era planer om ni upptäcker att ni har områden som är värdefulla att bevara, både för naturen men även för exempelvis rekreation.

Vad är Akademiska Hus strategi?
– Vi vill att landets campus ska vara en tillgång för hela samhället och vi arbetar för att stärka den biologiska mångfalden i vår löpande förvaltning såväl som när vi utvecklar nya byggnader eller hela områden. När Akademiska Hus tillsammans med lärosäten planerar för campusområdens utveckling sker detta genom långsiktiga campusplaner, där klimatmässiga, sociala och ekologiska perspektiv tas i beaktande. I det systematiska arbetet läggs stort fokus på att värna om de gröna kvalitéerna och den biologiska mångfalden – nu och över tid.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Fakta Albano

Att bidra till ökad biologisk mångfald har i vissa fall varit vägledande i utvecklingen av helt nya campusområden för Akademiska Hus, som exempelvis campus Albano. Det är Sveriges första campusområde som har certifierats enligt Citylab.

På Albano har man skapat nya vattensystem för att ta hand om dagvatten, ett förbättrat mikroklimat samt utemiljöer som har utformats för att stärka spridningsvägarna för växter och djur mellan Nationalstadsparken och Hagaparken. Val av biotoper och växter tar sin utgångspunkt i omgivande landskap och har placerats så att de stödjer kända, ekologiska spridningsvägar.

Källa: Alice Bocké, Akademiska Hus

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega