Är det klimatsmart att återanvända installationer?

Bild till höger från Jernhusen.

Vi gör en lokalanpassning i en av våra fastigheter och vill gärna återanvända bland annat armaturer och ventilationsrör. Kan man tryggt återanvända installationer utan att kompromissa med drift och prestanda? Expert Johanna Andersson ger besked.

Att återanvända installationer inom fastighetsförvaltning innebär att man tar tillvara på befintliga system för att minska behovet av nyinköp. Detta sparar både materialresurser och pengar, men framför allt minskar det klimatutsläppen som är kopplade till materialanvändning. Begreppet ”installationer” är dock brett, och vissa produktkategorier är mer komplexa än andra.

Hur stor är klimatpåverkan från installationer?
Klimatpåverkan från installationer varierar beroende på byggnadens typ och användningsområde, vilket gör det svårt att ge ett generellt svar. Enligt de senaste schablonvärdena uppskattas dock installationernas klimatpåverkan till 7–18 % av en byggnads totala klimatpåverkan vid nybyggnation.

Detta innebär att det finns stora möjligheter att minska klimatutsläppen genom att återanvända och effektivisera installationer. Här kommer en introduktion till hur man kan gå tillväga:

Vägledning för att införa cirkulära strategier för installationsprodukter:

  • Regelbundet underhåll
    a) Förebyggande underhåll: Regelbundet underhåll, som rengöring, smörjning och mindre reparationer, kan förlänga livslängden på befintliga installationer. Detta är den enklaste formen av återbruk.
    b) Reparation istället för utbyte: Vid skada på en installation, överväg reparation istället för att byta ut den direkt.

  • Uppgradering och modernisering
    a) Tekniska uppgraderingar: I stället för att byta ut hela system kan specifika komponenter moderniseras. Till exempel kan äldre ventilationssystem uppgraderas med energieffektiva delar.
    b) Modulära lösningar: Modulära system gör det lättare att byta eller uppgradera enskilda delar utan att behöva ersätta hela installationen.

  • Inventering och dokumentation
    a) Kartläggning: Om kunskap om de befintliga installationerna saknas, bör en sakkunnig genomföra en inventering. Detta inkluderar VVS-system, belysning och ventilation.
    b) Dokumentation: Registrera skick, ålder och funktionalitet för varje komponent. Detta underlättar beslut om vilka delar som kan återanvändas, uppgraderas eller bytas ut. I ”Återbruksguiden för installationer” finns tips på vad man behöver vara uppmärksam på och vilka komponenter som behöver inventeras för ett antal utvalda produkter.

  • Återanvändning och omplacering
    a) Var hittar jag återbrukade produkter: Använd det du själv har i din förvaltning eller ditt bestånd och sök eller annonsera på digitala marknadsplatser för återbrukat material, exempelvis CCBuilds marknadsplats. Idag finns flertalet installationsprodukter till försäljning och det är lätt att själv publicera en efterlysning. Efterfråga även utbud av återbrukat hos era ordinarie leverantörer.
    b) Börja med enklare produkter: Vissa produkttyper är enklare än andra att återanvända, och guiden ”Återbruk av installationer” ger många tips kring att komma igång med återbruk av installationer. Särskilt lyfts produkter som:
    – är passiva, det vill säga utan automatik och rörliga delar
    – har stor klimatpåverkan vid tillverkning, stora volymer eller tunga material
    – är placerade utom synhåll, det vill säga produkter som inte är synliga för användarna.

Återbruksguiden för installationer innehåller även en topplista med produkter som ofta är lämpliga att återbruka:

  • VVS-komponenter: Rör, ventiler och pumpar.
  • Elektriska installationer: Kablar, elcentraler och belysningsarmaturer.
  • Ventilationssystem: Kanaler, fläktar och filter.

Utbildning och medvetenhet
Genom att utbilda underhållspersonal och fastighetsförvaltare om vikten av återbruk och hur man bäst tar hand om installationer, kan dessa strategier implementeras effektivt.
Inkorporera även återbruk och hållbarhet i organisationens övergripande mål och strategier för att säkerställa att det prioriteras i den dagliga verksamheten.

Johanna Andersson,
projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande CCBuilds utvecklingsråd. Vinnare av Svenska Byggbranschens utvecklingsfonds (SBUFs) innovationspris 2023 för projektet ”Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen”.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega