Så arbetar Huge Bostäder aktivt med sina skyddsrum

Jörgen Frändén på Huge Bostäder har inventerat alla skyddsrum och gör nu checklista över vad som behöver åtgärdas.

Under det senaste halvåret har Huge Bostäder i Huddinge inventerat bolagets alla 127 skyddsrum för att kartlägga de brister och behov som behöver tas om hand. Nu ska bolaget utrusta och förbättra skyddsrummen så att de motsvarar MSBs bestämmelser.

Björn Wallin, BLP

– De vanligaste bristerna i skyddsrum, rent allmänt, är att det är fel på golvbrunnen, att det saknas infästningar och fånganordningar på lysrör och radiatorer så att de kan skada någon om de lossnar. Det saknas också material i skyddsrumsförrådet och det kan vara saknade eller förstörda skyltar som ska visa vägen in till skyddsrummet, säger Björn Wallin sakkunnig på BLP och godkänd av MSB att utföra tillsyn och kontroller av skyddsrum.

Under Björn Wallins inspektioner får han även se en del värstingexempel på fel. Det är saker som fastighetsägare, med ansvar för skyddsrum, bör vara vaksamma på. För i stort sett alla skyddsrum har brister.

Förstörd funktion
De senaste fem åren har MSB genomfört 4 805 kontroller runt om i Sverige. Endast 34 av skyddsrummen blev godkända. Man har även gjort drygt 12 000 tillsyner under samma tidsperiod. Nästan en fjärdedel av lokalerna noterades då för större avvikelser, enligt nyhetssidan Omni.

– Det värsta är när man ser installationer av till exempel el, fiber eller VVS som är gjorda med felaktiga håltagningar som förstör funktionen i skyddsrummet. Vid inbrott i utrymmena händer det också ofta att förövaren stjäl saker från skyddsrumsförrådet, som till exempel verktyg, berättar Björn Wallin.

Åtråvärt stöldgods

Jörgen Frändén, Huge Bostäder

Det här bekräftar även Jörgen Frändén, skyddsrumsutbildad och sakkunnig om skyddsrum på Huge Bostäder AB.

– Det största problemet vi har i våra fastigheter inom Huddinge kommun är inbrott i skyddsrummen. Brottslingar vet att det finns verktyg som spadar, hackor, skiftnycklar och hammare där. De är till för att man ska kunna ta sig ut om huset rasar. Man gör först inbrott där, sedan har man verktyg för inbrott i resten av lägenhetsförråden.

Men det är inte bara verktyg som är åtråvärt stöldgods. Jörgen berättar att plasttunnorna för vattenförvaring och för toaletter försvinner. ”De är jättebra att ha regnvatten i på landet”, säger han ironiskt.

Hål utan tätning
Jörgen Frändén styrker även det Björn Wallin berättar om åverkan på skyddsrumsstommen. Det kan vara en lokalhyresgäst eller förvaltningen själv som har gjort hål för rör, tagit upp fönster eller bytt ledningar, utan har göra rätt tätningar.

– Jag har sett hur en lokalhyresgäst borrat rakt genom skyddsrumsgolvet för att installera en toalett eller borrat hål för att sätta in eget lås i en skyddsrumsdörr. Hur många fastighetsägare håller idag koll på vad lokalhyresgästerna gör i sina lokaler eller butiker? Det är ett jätteproblem som vi nu tar tag i, säger Jörgen Frändén.

Tillträde ska finnas i hyreskontrakt
Flertalet av skyddsrummen runt om i Sverige används till lägenhetsförråd eller hyrs ut som lagerlokaler till lokalhyresgäster. Detta är möjligt, bara man kan iordningsställa utrymmet på 48 timmar. Samtidigt kan det skapa problem när skyddsrummen hyrs ut till lokalhyresgäster.

Dels kan det vara svårt att få access för inspektion, dels sätter det juridiken på prov.

– Det är en fråga som vi behöver förtydliga i vår kundrelation. När man skriver ett hyresavtal med en lokalhyresgäst då måste det stå klart och tydligt i hyresavtalet att vi alltid ska ha tillträde till skyddsrummet och de får inte göra saker i skyddsrummet så att det inte går att iordningsställa.

Belysning och energi
Men det är som sagt inte bara hyresgäster som gör åverkan. Även den egna förvaltningen kan ibland göra bra saker – men som går stick i stäv med MSBs bestämmelser. Inom Huge upptäckte Jörgen till exempel att man i en del rum satt in led-lampor med rörelsedetektorer för att spara energi.

– Då får man backa bandet och sätta dit lampor som man kan släcka och tända manuellt. Du kan ha rörelsedeckare, men då ska de kunna kopplas ifrån så att du får den funktionen som MSB kräver; att kunna ha belysningen på konstant.

Det tar tid
Jörgen Frändén har nyss gått en utbildning hos MSB och har nu inventerat alla skyddsrum i fastighetsbolagets bestånd. Han påbörjade arbetet i augusti och blev klar med inspektionen av de 127 rummen i mars. Han har ägnat 40 % av sin arbetstid åt detta, så det tar tid konstaterar han.

– Jag har gått igenom alla skyddsrum och håller idag på att sammanställa förbättringar och kostnader till vår förvaltning på vad som måste göras och köpas in för att våra skyddsrum ska kunna gå att iordningställas. Jag arbetar också med att ta fram en checklista på hur en årlig kontroll ska utföras och ska informera och utbilda våra medarbetare.

Årligt systematiskt skyddsrumsarbete
Han påpekar att fastighetsägare har rutiner för årlig kontroll av brandskydd och han säger att i framtiden ska Huge ha en årlig kontroll även av alla skyddsrum – ett systematiskt skyddsrumsarbete, SSA.

Det man ska kontrollera är bland annat att golvbrunnen går att stänga och öppna, att fläkten kan snurra och att det inte skett något inbrott i skyddsrumsförrådet samt att det inte saknas verktyg och vattentunnor.

Okunskap hos fastighetsägare
Jörgen Frändén säger att vi har sakkunniga för mycket annat, men skyddsrum har vi glömt bort.

– Jag tror att det finns en stor okunskap hos Sveriges fastighetsägare. Man har inte förstått att man skriver på ett livstidskontrakt. En gång i tiden betalade MSB för att fastigheten skulle ha ett skyddsrum. Då är det ägarens ansvar att hålla det i rätt kondition så att det går att iordningsställa. Det tror jag att många fastighetsägare har missat.

Jörgen Frändén och Björn Wallins råd för bra rutiner kring skyddsrum:

  • Upprätta en checklista över vad som ska kontrolleras vid rondering, enligt MSBs bestämmelser.
  • Se till att ha årlig tillsyn av skyddsrummen och skyddsrumsförrådet så att
    inget har förändrats eller blivit stulet under det senaste året.
  • Ta in en skyddsrumssakkunnig i alla projekt som gäller fastigheter med skyddsrum.
  • Se till att konsultera den sakkunnige när det utförs saker i skyddsrum. Annars kan det medföra stora kostnader när det måste återställas enligt MSBs riktlinjer.

Notera också:
Är det förhöjd beredskap så är man inte garanterad en plats i ett skyddsrum bara för att man bor i just det huset. Skyddsrum är öppna för alla, så blir det en tillströmning från närheten då kan det bli fullt, innan de som bor i huset kommer dit.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Fakta om skyddsrum

Funktioner som bland annat ska finnas i skyddsrum:

  • Ventilation
  • Värme
  • Belysning
  • Vatten
  • Toalettutrymme
  • Verktyg för att ta sig ut

Vad händer om man som fastighetsägare inte blir godkänd vid en inspektion?
MSB skriver ett föreläggande om att felen måste åtgärdas. Vanligtvis har fastighetsägaren cirka 3 månader på sig för detta. Vite kan utdömas om inte felen åtgärdas.

Läs mer på MSBs hemsida om fastighetsägarens skyldigheter kring skyddsrum.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega