Så tolkar du taxonomikraven


Fastighetsägarna och Byggföretagen publicerar gemensamma tolkningar av krav i EU-Taxonomin vid uppförande av nya byggnader, renovering samt förvärv och ägande av byggnader. Även rekommendationer om hur klimat- och sårbarhetsanalyser ska tolkas ges ut.

– Taxonomin är omfattande och det råder ännu en viss osäkerhet kring hur olika krav i taxonomin ska tolkas. Redan vid vår första genomgång 2022 kunde vi konstatera att det behövdes fortsatt arbete för att bringa klarhet i hur kraven ska uppfyllas. Med våra tolkningar och rekommendationer fortsätter vi vårt arbete med att räta ut de frågetecken som finns kring taxonomin för att stötta medlemmar. I arbetet har deltagande från våra medlemmar varit avgörande för att få fram en gemensam och hållbar branschtolkning av kraven, säger Rikard Silverfur, chef Utveckling & Hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige.

Uppförande av nya byggnader, renovering av befintliga byggnader samt förvärv och ägande av byggnader
I det första dokumentet listas tolkningar hur taxonomins krav för de ekonomiska aktiviteterna ”Uppförande av nya byggnader”, ”Renovering av befintliga byggnader” samt ”Förvärv och ägande av byggnader” kan uppfyllas. Till dokumentet publiceras även en excelfil som hjälpmedel för att kunna beräkna utsorteringsgrad av bygg- och rivningsavfall.

Sedan tidigare har Fastighetsägarna publicerat gränsvärden för vilka befintliga byggnader (topp 15% i energiprestanda) som ska räknas som hållbara investeringar enligt EU:s taxonomiregelverk.

Klimat – och sårbarhetsanalyser
Genom denna rekommendation vill Fastighetsägarna och Byggföretagen bidra till en harmonisering kring hur taxonomiförordningens kriterier för anpassning till klimatförändringar skall tolkas och hur de angivna klimat – och sårbarhetsanalyserna ska genomföras.

Rekommendationen har under vintern utarbetats i samverkan mellan Fastighetsägarnas och Byggföretagens referensgrupp för taxonomin. Rekommendationen har sedan remitterats till utvalda aktörer inom samhällsbyggnadssektorn, länsstyrelser samt till utvalda myndigheter i myndighetsnätverket för klimatanpassning.

Denna rekommendation omfattar ett förslag till arbetsprocess, en rekommenderad omfattning avseende vad som bör ingå i varje analys (miniminivån) samt tips på källor att inhämta nödvändig information ifrån. Vid diskussion med revisorer angående uppfyllnad av taxonomins krav är Fastighetsägarnas erfarenhet att dialog och transparens i den egna processen ger förutsättningar för acceptans.

Området klimatrisk- och sårbarhetsanalys och tillämpning av taxonomin är under ständig utveckling. Ny kunskap, nya underlag och nya verktyg kommer att skapa ett behov av att regelbunden översyn av rekommendationerna.

Läs mer om EU:s taxonomi för fastighetsägare här.

Källa: Fastighetsägarna

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega