Här är vinnarna av Allmännyttans bästa renovering 2023!


Tidaholms Bostad är vinnare av Allmännyttans bästa renovering 2023. Två skolhus med byggnadshistoriska värden blev till 26 hyreslägenheter. ”Att ta vara på ett kulturarv är också att vara allmännyttig”, skriver juryn i sin motivering.

Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, och fastighetschefen Mikael Nyström tog emot priset för Allmännyttans bästa renovering 2023, för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.

– Vi är väldigt stolta och glada, det är jättekul att lilla Tidaholm kan uppmärksammas så här, sa Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, när han på onsdagskvällen tog emot priset under Allmännyttans Fastighetsdagar i Jönköping.

– Det här är ett socialt projekt mer än något annat, som levererar ett mervärde till staden. I stället för en ödetomt är det nu en plats som folk gärna går förbi och tittar på.

Stått öde och tomt
Kungsbroskolan har varit skola för fyra generationer Tidaholmsbor, men har varit stängd i flera år, och stått tom och öde.

– Jag gick själv sex år i den skolan. Att det nu åter är ett levande kvarter med bostäder är jätteroligt och har stor inverkan på staden, säger Mikael Nyström, fastighetschef på Tidaholms Bostads AB.

8 nominerade renoveringsprojekt
Åtta renoveringsprojekt nominerades till årets upplaga av tävlingen. En oberoende jury granskade och poängsatte de nominerade projekten utifrån elva kriterier om bland annat hållbarhet, ekonomi, stadsdelsutveckling, boendeinflytande och nytänkande.

Juryn valde ut fyra finalister: Kvarteret Sälghugget (Uddevallahem), Kustgatan (Familjebostäder i Göteborg), Kungsbroskolan (Tidaholms Bostads AB) och Möllebacken (Karlshamnsbostäder).

– Det var mycket jämnt mellan bidragen, juryn hade ett tufft uppdrag när vinnaren skulle utses, säger Martin Ingvarson, tävlingsgeneral och lokalexpert på Sverige Allmännytta.

Till vinnare valdes slutligen Tidaholms Bostads AB:s omvandlingsprojekt.

– En mycket välförtjänt vinst! Det är ett unikt projekt, som samtidigt kan vara en föregångare för hur vi bättre återanvänder och utnyttjar befintliga byggnader. Det är väldigt roligt att ett sånt projekt uppmärksammas, säger han.

Källa: Sveriges Allmännytta

Juryns motivering:

”Att ta vara på ett kulturarv är också att vara allmännyttig och att ta samhällsansvar. I Tidaholm har man byggt om en centralt placerad, vacker men sliten gammal och Q-märkt skola till moderna, funktionella hyreslägenheter med unika planlösningar och mycket karaktär. En exceptionell varsamhet om detaljer, där till exempel träpaneler plockats ner, restaurerats och återanvänts. Även den gamla stentrappan där barns fötter trampat i generationer har renoverats med hög känslighet och lekfullhet. De nya inslagen är väl anpassade till den ursprungliga arkitekturen. Ett projekt i tiden med fokus på hållbarhet, återbruk och effektivt utnyttjande av våra befintliga byggnader.”

Mer om projektet finns att läsa här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega