Castellum har energisparat 13% tack vare mindre projekt

Foto: Nicklas Westberg/ Castellum

Genom att fokusera på mindre energibesparingsprojekt har Castellum i Örebro minskat sin energianvändning med 13 procent de senaste fem åren. Totalt har 50 projekt genomförts och ledorden är ”koll och kontroll”.

Under de senaste 5 åren har Castellum i Örebro gjort en energibesparing på 13 procent. Under förra året, 2022, lyckades man få till en minskad förbrukning på 3,2 procent mot föregående år.

De större energibesparingsprojekten har till exempel handlat om byte av luftbehandlingsaggregat eller tilläggsisolering av vind och tak. Men framför allt har Castellum under 2022 haft ett fokus på mindre projekt.

Roger Seger, Castellum

– För att lyckas nå våra energibesparingsmål behöver vi jobba med både stort och smått och det är totalt 50 energibesparingsprojekt som har gett det här fina resultatet, berättar Roger Seger, chef för teknisk förvaltning i Örebro.

Det gemensamma målet för bolagets fastighetsansvariga har varit att genomföra minst 15 mindre energiprojekt, med en investering på upp till 50 000 kronor per projekt.

– Tanken var både att pusha sig själv och att jobba ihop som en grupp. Det var allt från att byta ut en pump man vet drar mycket energi till att byta belysning, berättar Roger Seger.

Koll och kontroll
Att ha koll och kontroll på sina fastigheter är avgörande för att kunna genomföra energiförbättringar. Uppföljning av energiförbrukningen med månadsmöten är till exempel avgörande. Genom att ha bra koll säger Castellum att de vet hur de ska jobba vidare med till exempel justeringar av tekniska installationer eller effektbegränsning av fjärrvärme.

Utökning av energimätare och IoT är ett annat exempel på att ha koll på hur fastigheten använder sin energi.

– Du måste vara med i den moderna tekniken. Det handlar om att hänga med på det nya, att vara i framkant när det gäller exempelvis AI. I Castellums eget kontor, till exempel, sätter vi just nu upp sensorer för att kunna behovsstyra ventilation, belysning och temperatur utifrån den data vi får in. Sensorerna känner av hur mycket folk det är i en lokal – bland annat genom den värme som avges – och kan då styra exempelvis temperaturen.

Text: Marit Engstedt/ Källa: Castellum
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega