Stena Fastigheter redovisar minskad miljöpåverkan – men vill mer

Cecilia Fasth, VD, Stena Fastigheter

Sedan 2020 klimatberäknar Stena Fastigheter material och arbete i alla projekt. Det har minskat deras avtryck vid renoveringar med 39% sedan 2018. Men ambitionerna är större och fram till 2030 ska klimatavtrycket minska med 55% för hela bolaget.

– I år gör vi stora framsteg i arbetet med renoveringar av våra lägenheter. Genom att analysera en lägenhet, prioritera val utifrån klimatpåverkan och genom att testa olika lösningar har vi lyckats sänka vår påverkan med 39 procent per kvadratmeter boyta, säger Cecilia Fasth, VD och koncernchef på Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter klimatberäknar material och arbeten i alla projekt sedan år 2020, för att kunna prioritera rätt. I klimatberäknade projekt med tillhörande processer kommer nu positiva resultat, allra bäst går det i klimatberäknade lägenhetsrenoveringar där avtrycket minskat med 39 procent jämfört med 2018. Detta skriver fastighetsbolaget i ett pressmeddelande.

Fler lägenheter ger ökat avtryck
Samtidigt färdigställdes fler lägenheter i nyproduktionen mot tidigare år, varför det totala klimatavtrycket blir högre än 2021, trots att bolagets avtryck av co2e (koldioxidekvivalenter) per kvm nyproducerad BTA minskat med 11 procent.

– Vi har hittat en modell som ger ett minskat klimatavtryck både inom renovering och nyproduktion, den håller vi tag i. Vi kommer också fortsätta investera i vår egen sol-el och att koppla upp våra fastigheter med AI-styrning av energiförbrukning. Det gör att vi fortsätter röra oss framåt i scope 2, där vi mer än halverat avtrycket jämfört med 2018, säger Cecilia Fasth.

Linjerar mot Netto-0 till 2045
Stena Fastigheter har höjt sin ambitionsnivå och linjerar nu mot Netto-noll 2045, enligt pressmeddelandet. Minskning av klimatavtrycket ska vara 55 procent till 2030 och fler hyresgäster ska känna sig trygga och trivas där de bor. Genom att tillämpa en långsiktig förändringsteori för prioritering av sociala investeringar och partnerskap med andra aktörer påverkas tryggheten i kvarteren till det bättre.

– Som fastighetsägare och stadsutvecklare har vi en unik roll att stärka kvarteren och göra våra kunders liv tryggare, trivsammare och mer hållbart. Under året skapades 441 egna feriejobb till unga som bor hos Stena Fastigheter och ytterligare 535 jobb genom samarbetspartners. Vi vill ta vara på ungas framtidstro och öppna de dörrar vi kan. Vi fortsätter investera i våra kvarter, säger Cecilia Fredholm Vaarning, Chef hållbara affärer, Stena Fastigheter.

Stena Fastigheters tre främsta hållbarhetsmål:

  • Netto-noll 2045. Fram till 2030 ska klimatavtrycket minska med 55%. (All verksamhet omfattas, inklusive leverantörsledet. Redovisas enligt Greenhouse Gas Protocol).
  • Ännu fler hyresgäster ska trivas och känna sig trygga.
  • 1 000 nya hållbara hem ska skapas varje år.

Källa: Stena Fastigheter

Stena Fastigheter hållbarhetsåtgärder fram till 2022

Fler lägenheter med lägre klimatavtryck:
Stena Fastigheters totala klimatavtryck är högre år 2022 än 2021, men har minskat med 21 procent sedan år 2018. År 2022 var ett rekordår i antalet nyproducerade lägenheter – 777 stycken samt renoverade lägenheter vilket påverkar resultatet. Men avtrycket per lägenhet har minskat.

Nyproduktionen utgjorde 2022 cirka en tredjedel av klimatavtrycket för Stena Fastigheter med ett klimatavtryck på 337 kg CO2 e/ kvm BTA. Avtryck i nyproduktion per BTA har minskat med ca 11 procent sedan 2018. Stena Fastigheters mål är att nå 171 kg CO2 e/ kvm BTA till 2030.

Avtryck i renovering minskar med ca 39 procent jämfört med 2018 och är nu 70,4 Kg CO2 e per kvm BOA för pluslägenheter (Jmf 116 kg CO2 e 2018). Stena Fastigheters mål är 52 Kg CO2 e per kvm BOA till 2030.

Under 2022 har LEED Platinum-certifierade kontorsfastigheten Stuveriet och 777 lägenheter färdigställts. Samtliga projekt omfattas av Stena Fastigheters gemensamma hållbarhetsmål och klimatberäknas. Svanencertifiering är standard för samtliga bostadsprojekt sedan 2021.

Inköp för 4,2 miljarder. 90% av Stena Fastigheters klimatavtryck kommer från deras inköp av material och produkter till projekt och förvaltning. Allt bolaget köper in, till samtliga projekt och investeringar, omfattas av hållbarhetsmålen.

Klimatsmart energi:
Från år 2021 till 2022 har Stena Fastigheter mer än fördubblat mängden energi från sina egna solceller till ca 2 100 000 kWh, detta genom fler anläggningar och utbyggnad av befintliga. I flera av deras kvarter installerar bolaget solceller och batterilager som genererar klimatneutral el, bland annat genom med Batteryloops lösning Bless.

Uppkopplat AI. Totalt har Stena Fastigheter idag cirka 200 installerade AI-värmesystem och 60% av fastighetsbeståndet är anslutet. Målet är att hela beståndet ska vara redo till nästa värmesäsong och att bolaget når ytterligare en minskning med 5–10% i värmeförbrukning.

Källa: Stena Fastigheter

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega