Tidaholms Bostad vill få Sveriges tryggaste hyresgäster

I fastighetsbranschen finns många trygghetsskapande initiativ. Tidaholms Bostads AB har utvecklat en egen modell av konceptet Huskurage och ser till att utbilda ungdomar i föreningar de sponsrar.

Tidaholms Bostads AB satsar på att deras hyresgäster ska bli tryggast i Sverige. I samarbete med kvinnohuset Tranan har de utbildat både sin egen personal, kommunens politiker och nästan alla föreningar i civilkurage som kan rädda liv. Upprinnelsen till engagemanget var en händelse utanför stadshuset 2015, där en kvinna blev knivhuggen över 40 gånger av sin make för att hon ville lämna honom. Kvinnan fick svåra skador, men överlevde mirakulöst.

Mattias Andersson, Tidaholm bostads AB

– Människor runt omkring försökte ingripa, bland annat vår personal som råkade befinna sig där. Men mannen var våldsam även mot de som försökte stoppa honom, berättar Mattias Andersson, VD för Tidaholms Bostads AB och Tidaholms Energi AB.

Sitter i kvinnohusets styrelse
Den otäcka händelsen ruskade om hela samhället. Personal men även bolaget skänkte pengar till kvinnohuset Tranan, man sponsrade bland annat med el och diskuterade hur man skulle kunna samverka. Några år senare fick Mattias Andersson även frågan om han ville sitta i styrelsen för Tranan och han tvekade inte en sekund.

– Till vardags jobbar jag ju med teknik och fastigheter, och det Tranan gör var något helt annat. Jag fick många insikter om hur vanligt det är med våld i nära relation och vilka hemska situationer människor lever i. Det känns som ett otroligt meningsfullt engagemang.

Utvecklade egen modell av Huskurage
När kommunfullmäktige beslutade att bostadsbolaget skulle anta konceptet Huskurage, bestämde sig Tidaholms Bostads AB för att tillsammans med Tranan göra en egen, vidareutvecklad variant som de kallade för Tidaholmskurage.

Med hjälp av Tranan har den egna personalen fått utbildning i hur man kan agera när man misstänker att hyresgäster – men även kollegor – far illa. Hyresgästerna har i sin tur fått information i sina brevlådor och i alla trappuppgångar finns Tranans, polisens och socialtjänstens kontaktuppgifter. Kommunstyrelsen och presidiet i fullmäktige har även de fått utbildning, och Tidaholms Bostads AB har börjat ställa krav på föreningar och organisationer de sponsrar.

– De vi sponsrar ska anta våra värderingar och arbeta aktivt mot våld. Bland många unga idag finns en ganska hänsynslös ton, särskilt mot tjejer. Alla föreningars ordförande har genomgått Tidaholmskurage-utbildningen, och föreningarna har även börjat utbilda sina ungdomar. Vi har själva varit ute och informerat på gymnasiet – det är jätteviktigt att nå ut till våra unga.

Aktiviteter mot våld i nära relation
Tanken är att bolaget varje kvartal ska anordna någon slags aktivitet på temat våld i nära relation, exempelvis under World Orange Day som infaller 25 november och är FN:s dag för att stoppa våld mot kvinnor.

Mattias Andersson pratar så ofta han kan om de här frågorna, bland annat för Rotary och vid olika företagarfrukostar. 2022 fick man ta emot Fastigopriset på temat trygga arbetsplatser.

– Vår kommun har ett tydligare fokus nu när det gäller våld i nära relation, och vi ser att intresset för det vi gör växer. Hyresgästerna är väldigt positiva och vi har elkunder som säger att de väljer oss på grund av vårt tydliga ställningstagande. Det är kvitton på att det vi gör är viktigt, konstaterar Mattias Andersson.

Mattias Anderssons tips för att utveckla arbetet med Huskurage/mot våld i nära relation:

  • Utbilda er egen personal när det gäller våld i nära relation. Använd till exempel Huskurages material, eller kontakta er lokala kvinnojour och be dem komma och berätta om sin verksamhet. De är experter som kan bidra med många insikter och råd.
  • Prata om de här frågorna med föreningar ni sponsrar, ställ krav på att de också ska utbilda sig. Att nå ungdomar är jätteviktigt!
  • Berätta för andra om hur ni engagerat er i frågan om våld i nära relation, till exempel på en företagarfrukost eller i något annat samverkanssammanhang.
  • Gör något extra på World Orange Day, 25 november – FN:s dag för att stoppa våld mot kvinnor.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega