– Vi ser på kvalitet och prestanda utifrån ett mer långsiktigt perspektiv. Inomhus kan det till exempel handla om att återbruka så mycket som möjligt av en inredning i samråd med hyresgästen.
Kartläggning och rapport
– Därefter gör vi besök på plats för att kontrollera och samla in ytterligare information om systemen för ventilation, värme, kyla och belysning, berättar Simon Gustafsson.
Den efterföljande rapporten visar sedan var besparingspotentialen finns och ligger till grund för hur de olika fastigheterna kan energieffektiviseras.
Utmaning med äldre fastigheter
– Det är komplicerat, bekräftar Henrik Quicklund. I en fastighet som den här, byggd 1923, är det svårt att få ner energianvändningen. Vi utgår ifrån byggnadens förutsättningar och arbetar sedan med all tillgänglig teknik för att hitta den effektivaste lösningen.
– Wikström ger oss nya idéer, säger Patrik. Det är lätt att bli hemmablind, då är det värdefullt med deras expertis och en helt ny blick på problemet. Sedan handlar den här typen av fastighet inte bara om energi, den har ju ett stort värde i sig själv för att den är vacker och har sin historia.
Solceller och egen vindkraft
– Det är ju inte alltid vi har möjlighet att använda solceller på de här gamla husen, säger Patrik, men när det är tillåtet använder vi det numera som standard. Utöver vår satsning på solceller har vi även varit självförsörjande på vindkraft sedan 2013.
Optimera driften
– Det här är stora och komplicerade fastigheter, det är inga kortlivade projekt utan ett pågående arbete som hela tiden finkalibreras, säger Patrik. Att ha Wikström som bollplank och samarbetspartner betyder mycket för vårt långsiktiga energiarbete.