Chefsförakt och åldersnoja

 


Ulf Nyqvist skriver i krönikan om sin egen väg från oerfaren till utbildad chef, den oförtjänta nidbilden av chefsrollen i film och reklam och hur svensk åldersnoja är ett resursslöseri.

Jag har varit chef i över 30 år. Som ung och oerfaren chef var jag nog i vissa fall en katastrof för min omgivning, i andras ögon kanske en tillgång som ung och hungrig chef.

Stressad, arrogant, irriterad skulle nog en del säga, medan andra skulle ha uppfattat mig som glad, lyhörd och disciplinerad. Det jobbiga med att vara chef är kanske att alla har åsikter om dig, oavsett om du träffat en person en minut eller varje dag.

Med tiden blev jag tryggare i mitt ledarskap, vågade delegera mer ansvar och lärde mig att fokusera på det som av viktigt utifrån mitt ansvar. Jag var en tillräckligt bra ledare för att få nya uppdrag och hantera nya utmaningar.

Utvecklat mitt ledarskap
Under de här 30 åren har jag genomgått och genomlevt en mängd olika kurser och utbildningar i ledarskap där olika teorier presenterats för oss i gruppen och där vi har imponerats och ibland ifrågasatt de teoretiska modeller som mer eller mindre tvingats på oss.

Jag har blivit LOTS-coach, SIQ-utvärderare, utsatts för en mängd olika personlighetstester och genomgått tre olika FIRO-modells-veckor. Om allt varit till nytta vet jag inte men en del saker har jag burit med mig och kunnat utveckla i mitt ledarskap.

Bilden av chefen inte smickrande
Jag har alltid varit stolt att fått förtroendet att få vara chef och ledare för den organisation jag verkat i och jag har varit glad att människor givit mig det förtroendet. Men hur ser vi på chefs- och ledarskapsfrågor idag?

Ser jag på reklamen i dag så känns framställningen av chefer inte speciellt smickrande. Chefer som stoppar huvudet i sanden, chefer som självupptagna besserwissers och chefer som kontrollfreaks.
Chefen har alltmer blivit organisationens driftkucku i tv serier och i sociala medier.

Samtidigt är kravet på chefer idag klockrent i de flesta organisationer; du ska se dina medarbetare, följa upp mål och leverera resultat, vara lojal och företräda ägarens intentioner, ha höga krav på etikfrågorna i organisationen.

Det finns ingen plats för arrogans eller att stoppa huvudet i sanden. Chefer idag är värda större respekt än det som visas upp i taffliga reklamfilmer eller i media.

Svensk åldersnoja
Som en extra krydda i tillvaron så har vi i Sverige en påtaglig åldersnoja, där ingen över 50 år gör sig besväret att söka en chefsbefattning. I USA kan man bli president när man är nästan 80 år, i Japan är nästan alla ledare 60+ och i näringslivets styrelser har ålder historiskt varit en merit.

En enkätundersökning som gjordes av SIFO under våren bland 1 500 svenskar, visar att majoriteten trodde att man nått peaken i sin karriär innan man fyllt 50 år. Endast 3 procent trodde att man hade störst chans att avancera efter det att man fyllt 50 år.

Den här utbredda åldersnojan kan vara förödande för samhället i stort och för enskilda människor. Idag ställer vi krav på att människor ska arbeta till 67 år och i framtiden kanske vi behöver arbeta ännu högre upp i åldrarna.

Resursslöseri
Om det är omöjligt att få sitt första chefsjobb efter 50 så har vi en stor grupp människor som trots hög kompetens och mognad, utestängs från karriärvägar som i de flesta andra länder skulle te sig naturligt, och tillbringa massor av år i besvikelse innan pensionen kommer som en befriare.

Känns lite som ett resursslöseri i mina ögon. HR har en viktig roll att spela här för att få organisationen att förstå att även ålder är en diskrimineringsgrund enligt lagstiftarna.

Ulf Nyqvist
Ulf Nyqvist har över 25 års branscherfarenhet som vd i TelgeBostäder och Botkyrkabyggen. Numera är han egen konsult inom fastighetsutveckling, med uppdrag bland annat hos , Andelsägarbolaget, olika fastighetsbolag och kommunala fastighetsenheter.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega