Ställ rätt krav på fastighetsnät och installatör

Vi behöver fungerande elnät i våra fastigheter – för att bli mer effektiva i vår förvaltning och för att kunna klara klimatomställningen. Installatörsföretagen har nu tagit fram både en ”ställ rätt krav”-guide och en certifiering för installatörer.

Våra byggnader blir alltmer beroende av fungerande elnät. Det behövs för själva försörjningen av maskiner, belysning och komfort men även för att vi går mot mer effektiv drift med hjälp av digitalisering.

En standardiserad infrastruktur som binder samman fastighetens olika tekniska system ger mer energieffektiva byggnader. Det gör det möjligt för oss att klara av klimatomställningen så effektivt som möjligt.

”Ett framtids- och kvalitetssäkrat fastighetsnät som ger en hög prestanda och som kan strömförsörja smarta funktioner kommer att bli en förutsättning i både kontorsfastigheter och privatbostäder” skriver Installatörsföretagen i ett pressmeddelande.

Guide som ställer krav
Branschföreningen har därför tagit fram en handledning för dig som upphandlar el till fastigheter.

Handledningen är en leverantörsoberoende guide som hjälper dig att säkra upp för att leverantören tillämpar gällande standard. I slutet av varje avdelning finns en rubrik som anger ”Kraven för XX bör vara” vilket ger ett stöd för vilka krav och fordringar som bör specificeras i ett förfrågningsmaterial.

För att ytterligare säkra goda elinstallationer i våra byggnader lanserar Installatörsföretagen en certifiering för sina medlemmar.

Certifiering ger trygghet
Med certifieringen Behörig Installatör Fastighetsnät ska du som beställare kunna vara trygg med att installationen i din fastighet blir korrekt utförd av en installatör med bevis på rätt kompetens.

– Vår förhoppning är att certifieringen ska bli uppskattad hos såväl medlemmar som på beställarsidan. Och att den blir en tydlig kvalitetsstämpel på installatörens kunskap och kompetens. Den ska också underlätta för beställare att kräva rätt kompetens vid upphandling, säger Joakim Carlsson, expert kommunikations- och säkerhetsteknik på Installatörsföretagen.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Guide och certifiering

Behörig Installatör Fastighetsnät är framarbetat på initiativ av branschorganisationen CANT och Installatörsföretagen. Kravspecifikationen som behörigheten bygger på har tagits fram tillsammans med installatörer, utbildare, tillverkare och beställare.

CANT är en branschförening för företag som arbetar med installation av kommunikationsnät i fastigheter.

Läs mer om certifieringen och ladda ner guiden om att ställa rätt krav på elnät här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega