Fastighetsbranschen behöver göra mer för klimatet. Vi kan få stöd till våra investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser, via Klimatklivet. Ansökningstiden för anslag från Naturvårdsverket är öppen nu.
Industrin står för en dryg tredjedel av Sveriges utsläpp. Det är avgörande att kraftigt minska dessa utsläpp för att nå målet om nettonollutsläpp till 2045. Mindre industrier i flera branscher har stor potential att bidra till att målet uppfylls genom att fasa ut fossila bränslen och effektivisera energianvändningen. Klimatklivet prioriterar därför stöd till sådana åtgärder under 2022.
Företag som genomför en energikartläggning kan systematiskt arbeta med att energieffektivisera sin verksamhet och konvertera från fossila till förnybara energikällor. Klimatklivet ser gärna satsningar på förnybara energikällor som till exempel biobränsle i pannor eller uppvärmning av lokaler, att sätta in värmeväxlare, lagra energi, nyare utrustning såsom värmepumpar, ventilationssystem och modern styr- och reglerutrustning.
– Investeringar i förnybara bränslen, ny processteknik, ny värmepanna eller ett nytt ventilationssystem är exempel på bra åtgärder som Klimatklimat kan stötta. Åtgärderna kan också genomföras i kombination för att ytterligare förstärka klimatnyttan. Stödet kan sökas av såväl industrier i olika branscher som fastighetsägare, installatörer och leverantörer, berättar Audrée Paquette, handläggare på Klimatklivet.
Vilka kan ansöka?
Företag, kommuner, regioner och organisationer kan söka medel för att genomföra investeringen. Stödet kan exempelvis gå till:
- Fastighetsägare
- Fastighetsförvaltare
- Små och medelstora industriföretag i alla branscher
- Leverantörer av energitjänster/produkter
- Installatörer, entreprenörer, konsulter och tillverkare
Klimatklivet
Klimatklivet är ett stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Naturvårdsverket har i uppdrag att administrera stödet och för 2022 finns utökade medel att dela ut.
Investeringsstöd från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Stöd ges till både stora och små åtgärder i hela landet. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd.
För 2022 är anslaget för Klimatklivet 2,8 miljarder kronor. Fram till och med 2026 finns ytterligare medel.
Nästa ansökningsperiod (ansökan skickas till din länsstyrelse): 23 augusti-8 september.
Källa: Naturvårdsverket