Stridsberg på Riksbyggen strider för 1,5-gradersmålet

– FN:s 1,5-gradersmål är en stark drivkraft för att stiga upp på morgonen, säger Emilia Stridsberg, 29. Som hållbarhetsspecialist hos Riksbyggen i Malmö strider hon på daglig basis för att nå målet. Hon listas som en av Sveriges unga hållbarhetstalanger.

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som tillsammans med sina läsare tagit fram listan med 33 hållbarhetstalanger som är 33 år eller yngre. Enligt tidningen har alla 33 redan gjort sig ett namn inom området. Många olika yrkeskategorier och branscher finns representerade.

Riksbyggens hållbarhetsspecialist Emilia Stridsberg har ett starkt miljöintresse sedan barnsben samt tydliga mål och visioner. Målet att hålla den globala medeltemperaturökningen på högst 1,5 grader är konkret men knepigt att nå fram till, anser hon.

– Och parallellt måste vi också planera för förväntade klimatförändringar. Det handlar bland annat om klimatanpassning av fastigheter inför kommande skyfall och stormar. Nu har vi nyligen haft stormen Malik och i somras var det skyfall och översvämningar i Gävle, med stora skador på fastigheter.

Hur kändes det att hamna på listan med unga hållbarhetstalanger?
– Väldigt smickrande förstås.

Varför tror du att du är med på listan?
– Hur svarar man ödmjukt på en sådan fråga? Det är så många duktiga människor med på listan. Gissningsvis för att jag gör ett bra jobb och är drivande för att samhället ska bli lite bättre.

Vad har du på agendan nu?
– Nu kommer jag precis från ett möte, där bland andra forskare deltog, som handlade om just klimatanpassning av fastigheter och Riksbyggens utveckling i detta.

Hur sammanfattar du din roll som hållbarhetsspecialist?
– Jag jobbar dels nationellt med Riksbyggens utvecklingsarbete, dels regionalt och stöttar bland annat projektledare i hållbarhetsfrågor. Det kan handla om mobilitetsåtgärder som bil- och cykelpool, social hållbarhet eller frågor som rör miljöcertifieringar.

Hållbarhetsspecialist i snart fyra år. Hur hamnade du i yrket?
– Mitt i intresse för djur och natur har varit stort ända sedan jag var barn. Ur det väcktes sedan mitt miljöengagemang och jag förstod att jag ville arbeta inom området. Jag tog en filosofie kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet och började se de stora sambanden ännu tydligare.

Varför på Riksbyggen?
– Jag skulle göra praktik under utbildningen i miljövetenskap och började undersöka var det fanns framstående hållbarhetsprofiler som jag kunde lära mig av. Och de fanns på Riksbyggen. Så jag gjorde min praktik här och sedan blev det en ledig tjänst som hållbarhetsspecialist.

Emilia Stridsberg ingår i Riksbyggens enhet för hållbar utveckling. Enheten har sex hållbarhetsspecialister spridda över landet samt även projektledare och processpecialister. Emilia Stridsberg tillhör region Syd.

Vilken är den största utmaningen i jobbet?
– Att nå 1,5-gradersmålet är den övergripande utmaningen. För oss inom byggbranschen är det cirkulära arbetet en nyckelspelare när det gäller att nå målet. Det vill säga hur återbrukar vi mer fullt dugligt byggmaterial, till exempel armering och tegel? Vilka krav kan vi ställa på entreprenörer? Vi måste få till ett bra system för återbruk inom byggbranschen. Jag sitter med i ett forskningsprojekt kring detta.

Någon del i jobbet som är mindre kul?
– Det känns ganska bitterljuvt när det kommer larmrapporter inom miljöområdet. Men det vägs upp av att jag träffar så många drivna och inspirerande människor.

Hur ser du på framtiden och karriären?
– Jag fokuserar på att prestera och leverera där jag är just nu. Jag trivs väldigt bra i min roll och hittar drivkraften i nya utmaningar.

Vad ser du som din stora styrka?
– Jag är bra på att skaffa sociala kontakter och bygga nätverk. Det skapar förutsättningar för att driva olika projekt. Jag är bra på att jobba kreativt och övergripande.

Emilias miljötips till andra i fastighetsbranschen:

  1. Var mer proaktiv än reaktiv i klimatanpassningsarbetet.
  2. Följ utveckling och forskningsresultat noggrant när det gäller hur fastigheter ska kunna klara kommande klimatkriser.
  3. Börja se cirkularitet och återbruk som en möjlighet, inte som ett problem. Det gäller både ombyggnader och nybyggnader.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Emilia Stridsberg

Yrke: Hållbarhetsspecialist, Riksbyggen region Syd, Malmö:
Ålder: 29
Uppväxt: Karlshamn, Blekinge
Tidigare yrkeserfarenhet: Företagsrådgivare, kanslist, försäkringshandläggare.
Utbildning: Filosofie kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet.
Familj: Sambo Gustav, hunden Sune.
Bor: Bostadsrätt i Malmö,
Fritidsintressen: Hundpromenader, umgås med vänner, löpträning.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega