Castellum: Nu finns jättepotential med megastora solceller

Castellums fastigheten i Hisingen Logistikpark har över 8700 paneler, som lyftes på plats av helikopter.


Förutsättningarna för solceller på riktigt stora tak blir allt bättre. Castellum har prisats för sin gigantiska anläggning i Göteborg, och tror att fler fastighetsägare kan vinna på att bygga i större skala.

I ett industriområde i Göteborg ligger Hisingen Logistikpark, en av Nordens största solcellsanläggningar på tak. Anläggningen, som väger 210 ton och består av över 8700 paneler, täcker större delen av det 35 000 kvadratmeter stora taket, och har redan efter ett drygt år i drift visat sig vara en god affär.

Filip Elland, Castellum

Satsningen ledde till att Castellum 2021 tilldelades Solenergipriset för andra året i rad, och har gett bolaget viktiga insikter om potentialen i att bygga stort.

– Lagar och skattesystem är fortfarande anpassade efter mindre anläggningar. Samtidigt har mycket hänt de senaste åren som kan ge bra lönsamhet på större anläggningar. Så för den som har förutsättningar att utmana hindren och satsa stort finns mycket att vinna, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Långsiktig satsning ger trygghet
Hisingen Logistikpark har en toppeffekt på 3,7 MW och producerade förra året nästan 2,8 miljoner kWh. Det motsvarar elkonsumtionen för 560 villor på ett år.

– Det är helt enligt kalkylerna – ger oss en avkastning på över sju procent och höjer dessutom värdet på fastigheten. Vi investerade 27 miljoner och räknar med att ha tillbaka pengarna på cirka tio år. Fastigheten står säkert i 30 år till, så det här är en långsiktig satsning. Det är också ett sätt att ”låsa” elpriset och få en trygghet i vetskapen om vad vi investerat och vad vi kommer att få ut, säger han.

God affär sälja el på nätet
Det finns flera skäl till att större solcellsanläggningar numera kan ge bättre lönsamhet. Gränsen för skatt på egenproducerad el har höjts från anläggningar på 255 kW till 500 kW, vilket motsvarar solceller på en yta av cirka 3500 kvadratmeter. Riktigt stora anläggningar, som Hisingen Logistikpark, slår dock fortfarande i taket med råge.

En ännu viktigare förändring är därför att det har blivit mer lönsamt att sälja vidare den el du inte själv konsumerar. En tredjedel av den solel som produceras på Hisingen Logistikpark säljs till hyresgästen Jollyroom, resten säljs på elnätet. En god affär, enligt Filip Elland, trots att elen som säljs fortfarande är mindre värd än elen du själv använder.

– Tidigare var det bara lönsamt att bygga för den egna konsumtionen, men idag kan du få bra avkastning på din försäljning på nätet – särskilt vid storskaliga satsningar. Just nu gör elpriserna dessutom att vi får betydligt mer per kilowattimme än planerat, även om vi inte kan räkna med det läget i våra långsiktiga kalkyler.

Billigare att investera
Lägre investeringskostnader, främst på grund av sjunkande priser på solpaneler, är en annan viktig nyckel till att satsningar på större anläggningar numera ofta kan räknas hem. Men även om Filip Elland tycker att fler borde satsa på att bygga stort, påpekar han att möjligheten kanske främst finns bland de större fastighetsägarna.

– Sammantaget finns många skäl till att det blir billigare och mer lönsamt att bygga i större skala, men det kräver också att du har muskler för att kunna göra det. Att passera gränsen för elskatt innebär exempelvis, utöver skattekostnaden i sig, en administration som kräver resurser, säger han.

Alla tak kan inte bebyggas
Vilka typer av fastigheter är då bäst lämpade för större solcellsanläggningar? Filip Elland nämner industri- och logistikfastigheter med stora, platta tak, men påpekar samtidigt att det inte går att bygga överallt.

Att ta reda på om takkonstruktionen behöver förstärkas för att klara viktkraven är därför ett viktigt första steg, liksom att göra en rejäl jämförelse mellan olika solcellsleverantörer.

Fler jätteanläggningar planeras
Castellum genomför sedan tre år en omfattande satsning på solceller på sina fastigheter, och idag täcker solcellsproduktionen sju procent av bolagets totala elbehov.

– Nu har vi sett att vi får ut extremt mycket av de större projekten, så framöver kommer vi satsa ännu mer på stora anläggningar, säger han.

4 tips från Castellums hållbarhetschef Filip Elland om stora solcellsanläggningar på tak

  • Undersök var det går att bygga. Alla tak klarar inte lagkraven kring vikt, exempelvis snölastkraven. Om takets konstruktion måste förstärkas kan det bli dyrt – men det kan vara värt investeringen om det går att bygga riktigt stort.
  • Utvärdera flera olika aktörer. Solcellsmarknaden växer snabbt men är fortfarande relativt omogen. Kontakta flera olika aktörer för att se vilka som kan möta alla krav.
  • Lås inte in er på skattegränsen. Om det finns möjlighet att bygga riktigt stort kan det bli betydligt lönsammare än att nöja sig med en mindre anläggning. Kanske kan elen delas mellan flera fastigheter och elen utöver den egna konsumtionen kan säljas på nätet.
  • Försök optimera! Det kanske finns fler möjligheter än att enbart bebygga taket. Idag finns exempelvis solceller som kan integreras i fasader.

Text: Ulrika Ernström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega