Uthyrning av bostäder till flyktingar

Kriget i Ukraina skapar stora flyktingströmmar i Europa. Många vill hjälpa till med bostäder för de som kommer till Sverige. Här går Fastighetsägarna igenom vad som är viktigt att tänka på vid den typen av uthyrning.

Vid flyktingkrisen 2015 kunde många fastighetsägare bidra med bostäder för att hjälpa flyktingar att få en bostad. För en del fastighetsägare som ville hjälpa till uppstod dock vissa problem. Det handlade till exempel om kraftigt höjda försäkringspremier. Det kunde också vara detaljplaner som inte medgav fler bostäder i ett område. Dessutom ställde momsreglerna till det. Vid uthyrning till flyktingar kan det därför vara lämpligt att överväga formerna och villkoren för uthyrningen.

Hyresavtal och försäkringsskydd

Blockuthyrning kan vara en lämplig uthyrningsform vid flyktingbostäder. Blockuthyrning innebär att en fastighetsägare hyr ut minst tre lägenheter i ett eller flera bostadshus till en hyresgäst (till exempel Migrationsverket) som sedan hyr ut lägenheterna i andra hand till de boende (asylsökande eller andra flyktingar).I vår digitala tjänst Fastighetsägarna Dokument finns mallar och formulär för blockuthyrning och för sedvanlig bostadsuthyrning. Du som är medlem i Fastighetsägarna kan kontakta vår medlemsrådgivning för att få råd om vad som är lämpligast givet omständigheterna i just ditt fall.Det är också viktigt att se över fastighetens försäkringsskydd vid till exempel brand och eventuella skador. Här skiljer sig försäkringsvillkoren åt.

Momsregler

Om en fastighetsägare hyr ut flyktingboende till staten kan det anses som stadigvarande boende och då finns det ingen möjlighet att lägga moms på hyran, vilket innebär att det inte går att göra avdrag för moms på kostnader för anpassning av lokalerna. I vissa fall kan tillfällig uthyrning av rum för boende betraktas som hotelliknande uthyrning. Vid rumsuthyrning i hotell utgår moms med 12 % och då kan den som hyr ut också lyfta den ingående momsen på omkostnader. Skatteverket anser dock att det måste ske en bedömning av momsplikten och avdragsrätten för moms i varje enskilt fall.

Vad gäller vid andrahandsuthyrning och inneboende?

Får du som fastighetsägare frågor om andrahandsuthyrning och inneboende med anledning av kriget i Ukraina? Informera då dina boende om att det alltid krävs tillstånd av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att få hyra ut sin lägenhet i andrahand. Vid inneboende krävs inte hyresvärden eller bostadsrättsföreningens tillstånd. Men för att det ska vara fråga om ett inneboendeförhållande krävs det att hyresgästen eller bostadsrättshavaren bor kvar i lägenheten tillsammans med den inneboende. Läs mer om uthyrning i andrahand av en hyresbostad och uthyrning i andrahand av en bostadsrättslägenhet.
 
Källa: Fastighetsägarna
 
 
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega