Evertherm SEW – Ger mest gratis förnybar energi under vintern. Nu driftsätts energisystemen i Stockholmshems studentbostäder.

Den aktuella energipriskrisen i vinter och flera års analyser visar att installerade cirkulära energisystem av typen Evertherm SEW1 ger den mest kapacitetseffektiva och jämna energibesparingen av alla förnybara energislag. Detta i jämförelse med alternativ som bergvärme2, solceller3 och vindkraft4. Där Evertherm levererar en säkerställd energikapacitet och energibesparing oavsett väder och vind genom återvinning samt recirkulering av spillenergi i fastigheter, när det är som mest kallt ute och energin är som allra dyrast.
 Med en kapacitetsfaktor om mer än 75% under vintertid och 70% på årsbasis, är Evertherm SEW-systemen mer än dubbelt så effektiva som vindkraft (cirka 30%) och solceller (cirka 12%). För bergvärme är det svårt att säkert fastställa en kapacitetsfaktor då bergvärmens effekt varierar kraftigt, beroende på var och hur den installerats och normalt lägst vintertid till följd av den lägre temperaturen i berggrunden. När bergvärme däremot integreras med Evertherm SEW system då kan även bergvärmens kapacitetsfaktor öka kraftigt, särskilt under uppvärmningssäsongen vintertid.

Som följd av den högt säkerställda kapacitetsfaktorn är Evertherm den energilösning som kan leverera mest gratis och fossilfri energi, när energipriserna är högst och klimatnyttan blir störst. Det innebär även mindre behov av exempelvis oljeeldning i fjärrvärmenäten vintertid. Den höga kapacitetsfaktorn är även fördelaktigare för energikunder som har bundna energiprisavtal, vilket är normalt i professionella verksamheter inom fastighetsbranschen och industrin.

Lennart Olofsson VD i Ecoclime Group:

En hög kapacitetsfaktor är viktig för att säkerställa en jämn energileverans till fastigheter och processer och även vid jämförelse av installationskostnaden mellan olika energislag och energisystem. Med dubbelt så hög kapacitetsfaktor halveras installationskostnaden normalt i relation till den levererade gratisenergin. När faktorer som distributionskostnader av energi via el- och fjärrvärmenäten inkluderas i jämförelse med Evertherm som återvinner energin direkt vid källan, då ökar Evertherms ekonomiska och klimatnyttiga fördelar ytterligare

Källa: Eccoclime

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega