Akademiska Hus 3D-scannar alla campusbyggnader i Gävle

Akademiska Hus skapar digitala tvillingar av byggnaderna på campusområdet vid Gävle Högskola. Man vill öka lokalutnyttjandet, minska energianvändningen och ta fram tjänster som gör det roligare och mer attraktivt att vara på campus.

Akademiska Hus satsar på digitalisering av sitt fastighetsbestånd. Sedan slutet av december genomförs bland annat en digital skanning av Högskolan i Gävle. Man ser att möjligheterna med den nya tekniken är många.

–  Målet är att använda dagens byggnader smartare med data och analyser som den digitala tvillingen genererar. Framför allt vill vi kunna utvärdera om vi har rätt storlek på lokalerna och säkra så att vi nyttjar det befintliga fastighetsbeståndet så pass bra att vi i framtiden slipper att bygga nytt. Detta är det mest hållbara alternativet och avgörande för Akademiska Hus om vi ska uppnå vårt mål om klimatneutralitet, säger Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus.

Han fortsätter:

–  Bara genom att få kunskap om hur rum bokas men ingen dyker upp ger oss möjlighet att öka nyttjandet med över 10 procent. När vi sedan kopplar på byggnadsrelaterade data och gör mer avancerade analyser på den digitala kopian kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att använda de befintliga byggnaderna upp till 20–30 procent bättre, minst.

Invändig laserskanning
I Gävle rör det sig i första skedet om en invändig laserskanning av samtliga byggnader, något som totalt omfattar strax över 60 000 m2. I ett andra skede kommer även utemiljöerna att skannas med hjälp av drönare för att få en komplett bild av campus.

Kortfattat kan man säga att den digitala modellen som skapas sedan ska fyllas på med annan data. På så vis får man fram en digital kopia som när den kopplas upp till ett nätverk blir en så kallad digital tvilling.

Den digitala tvillingen ska möjliggöra att byggnaderna kan driftas på ett än mer energioptimala sätt och att det blir enklare att upptäcka när något i lokalerna inte fungerar.

Virtuell upplevelse av lokalerna
Dessutom kommer byggnaderna att kunna upplevas virtuellt på distans, men också på plats där det fysiska rummet sammanfogas och förstärks via AR-teknik i till exempel appar och telefoner.

Tvillingen genererar smarta och innovativa lösningar utöver det vanliga, bland annat ett ”inomhus Google Street View” där ambitionen är att det i framtiden ska gå att digitalt röra sig runt i lokalerna, söka efter objekt, hitta var nästa föreläsning hålls eller var det finns lediga rum.

–  Vi är positiva till Akademiska Hus initiativ. Den här tekniken kan leda till att det blir lättare att hitta på campus med hjälp av Street View-funktionen, men också till att vi kan arbeta med och använda våra lokaler mer effektivt, säger Fredrika Nordahl Westin, lokalhandläggare vid Högskolan i Gävle.

redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega