Så gör Gårdstensbostäder för att lämna polisens lista

 


Gårdstensbostäder gör mycket för sina hyresgäster – utöver vad som förväntas av ett bostadsföretag. Det skapar tillit i relationen med de boende och Gårdsten har nu tagit ytterligare ett steg mot målet att lämna polisens lista över utsatta områden.

Det var 2019 som Gårdsten, som första område i Sverige, gick från att vara särskilt utsatt område till riskområde. I år tog området ytterligare ett steg ner på listan, från riskområde till utsatt område.

Michael Pirosanto är vd för Gårdstensbostäder och han säger att frånvaron av offentligt samhällsengagemang i Gårdsten gjorde att bolaget engagerade sig mer i de boende.

– Det var nödvändigt för oss att ta saken i egna händer för våra hyresgästers skull. Vi har en rad samarbetspartners som gör det möjligt för oss att genomföra aktiviteter, säger han.

Fotboll, läxhjälp och gym
Några exempel på Gårdstensbostäders sociala arbete är att arrangera fotbollsträning och seglarskola för unga, hjälpa arbetslösa hyresgäster och ungdomar att få jobb, senioraktiviteter, musikstudio, läxhjälp, utbildningar, cykelskola, simskola och hälsostuga med anställd folkhälsovetare där man erbjuder träning på gym och en rad andra aktiviteter.

Michael Pirosanto vill också lyfta fram de insatser som polisen gör i området.

– Det betyder mycket att polisen är synlig och närvarande i lokalsamhället. Polisens insatser utgör en viktig del i samhällsbygget Gårdsten, säger han.

Återta gatan
Polisen arbetar enligt den så kallade fasteorin som man nått framgångar med i Göteborg.

Utgångspunkten är att först återta gatan, ofta i samarbete med fastighetsägare. På så sätt ger man inte de kriminella ”geografiska rötter” som gör att de kan etablera sig och få sin verksamhet att växa.

Läs mer om detta i den länkade artikeln där NOA-chefen Johan Olsson berättar om polisens arbete för att bekämpa kriminalitet – med hjälp av fastighetsägare.

Polisens arbete i tre faser

  1. I fas ett är det repressivt polisarbete och synlighet som gäller där man trycker tillbaka brottsligheten på gatorna.
    Det är sådan brottslighet som allmänheten märker och vill ha bort. När det lyckas får polisen tillit och legitimitet. De boende blir mer benägna att ställa upp och hjälpa till.
  2. Fas två är mer brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Då involveras andra intressenter som skolor, företag och föreningar.
  3. I fas tre arbetar polisen mot den dolda brottsligheten.

Får beröm av polisen
Enligt lokalpolisområdeschef Ulf Merlander arbetar polisen i alla tre faser samtidigt men fokuserar mer på olika faser beroende på hur området mår.

I Gårdsten kan polisen nu flytta över resurser från fas ett till fas två eftersom området sakta men säkert blir bättre. I fas två är det mer fokus på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Han berömmer Gårdstensbostäders arbete och ger ett par exempel.

– Trygghetsvärdarna som är synliga i området betyder mycket. Och genom att Gårdstensbostäder jobbar med den olovliga andrahandsuthyrningen kommer man åt den dolda brottsligheten vilket är ett viktigt arbete i fas tre, säger Ulf Merlander.

redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega