Fastighetsförvaltning låter passivt – det är entreprenörskap!

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna, har skaffat sig verktygen för att nätverka och påverka politiker. I veckan träffade han nya bostadsministern för att fika och prata om fastighetsägarnas viktigaste frågor. Det var politisk påverkan med påtår!

– Jag var elevrådsordförande både på högstadiet och gymnasium. Jag ville engagera mig, vara med och påverka, berättar Anders Holmestig.

Att engagera sig och påverka har sedan följt Anders Holmestig genom hela hans karriär. Från första jobbet som jurist på JA-till-EU-kampanjen via Riksdagsarbete för Centern, ICA-handlarnas Förbund och LRF, fram tills att han blev vd på Fastighetsägarna, våren 2020.

Byggde upp nätverk
På Riksdagen var han engagerad i frågor som rörde Näring-, Lag- och Justitieutskotten, det som idag heter Civilutskottet. Dessutom tog han hand om miljö- och jordbruksfrågor för partiet.

– Jag började min karriär med att arbeta med näringspolitik och politisk påverkan. Jag lärde känna mycket människor från olika partier, under JA-till-EU, som idag är beslutfattare och politiker. Jag byggde upp ett nätverk. På Regeringskansliet lärde jag mig sedan hantverket i hur man jobbar för att påverka och få igenom politiska beslut.

Föra fram Fastighetsägarnas frågor
Allt detta har han användning för i sitt nuvarande arbete. Hans uppdrag går ut på att berätta om fastighetsbranschens värde för samhällsutvecklingen. Opinionsbilda och påverka politiken så att frågorna som Fastighetsägarna vill föra fram, blir uppmärksammade.

– Jag är ingen estradör men det är roligt att träffa människor, stå på en scen och ställa upp på en intervju ibland. Det är ett väldigt kommunikativt jobb jag har och jag tycker det är kul.

Likheter mellan branscherna
Att han nu arbetar i fastighetsbranschen kan tyckas som något helt nytt för honom men han påpekar att det finns likheter mellan detta och arbetet på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

– Likheterna är kopplade till att bägge är fastighetsägare. Medlemmarna i LRF äger jordbruks- och skogsfastigheter och Fastighetsägarna äger kommersiella fastigheter. Det finns beröringspunkter i juridiska frågor.

Ämnen som berör
Genom åren har han arbetat inom områden som berör och engagerar många människor. På Ica var det livsmedel, för LRF var det skog och livsmedel. Och nu är det bostäder och fastigheter – ett ämne som människor är intresserade av.

– Berättar man på middag vad man håller på med blir det alltid mycket diskussion kring samtalsämnet. Det engagerar folk dygnet runt; hur vi bor, lever och verkar i våra fastigheter. Det är kul att jobba med den typen av frågor.

Han säger sig vara hemtam med fastighetsfrågor genom att han har jobbat i dagligvaruhandeln. De kommersiella fastigheterna är en del av stadsmiljön. Det har han bra koll på som han uttrycker det. Nya frågor att sätta sig in i är stadsutveckling, kontorsmiljö och hur vi bygger hållbara städer.

– Det är en av mina hjärtefrågor; hur vi skapar hållbara och attraktiva orter och städer och hur vi använder befintliga lokaler och fastigheter – in i framtiden. Det är också viktigt att skapa attraktiva bostäder för människor, oavsett skede i livet, plånbok eller förväntningar.

Utmaningar och möjligheter
Fastighetsägarnas utmaningar, eller möjligheter som Anders Holmestig uttrycker det, går i samma linje. Hur ska samhället utveckla hållbara städer och hur skapar man förutsättningar för fastighetsägare att vara med på resan.

– Många av våra medlemmar erbjuder hyresrätter och organisationen arbetar med politisk påverkan för att skapa en fungerande hyresmarknad. Jag tycker att vi behöver uppvärdera hyresrätten, den pratas ibland ner som boendeform. Oavsett om man väljer villa, hyresrätt eller bostadsrätt, så är alla boformer viktiga.

Samverkan
För att kunna påverka politiska beslut väljer Fastighetsägarna att samverka med olika parter, beroende på fråga. Gällande skattefrågor samarbetar de med Svenskt Näringsliv och för hyresmarknadens utveckling förs dialog med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.

– Vi är inte särskilt starka själva och söker samarbetspartners. Ibland tycker vi väldigt olika än Hyresgästföreningen men ibland lika och då kan vi driva frågor gemensamt.

– På samma sätt gäller det att bygga bra nätverk med politiker, oavsett partifärg, för att de ska känna igen våra argument.

Aktiva under pandemin
Under pandemin har Anders Holmestig fått arbeta intensivt med politisk påverkan. Han började på Fastighetsägarna just när pandemin bröt ut och alla planerade resor och möten ställdes in. Däremot var det många frågor att ta tag i. Fastighetsägare runt om i Sverige blev påverkade. Det var nya restriktioner och regler för tillträde till köpcentrum och hur hyresstöd skulle fördelas, som exempel.

– Vi har varit väldigt aktiva under pandemin. Under det här året har jag haft politikerkontakt och pratat mycket om Fastighetsägarbranschen. Det har underlättat att man kan ta ett möte på teams med finansminister.

– Det var inte mina planer för mitt första år men det var bara att göra. Det gick bra och det jag är mest nöjd med under den korta tiden jag varit här, säger Anders Holmestig.

Samtidigt tillägger han är det har varit ett lagarbete. Men han tillstår att han kanske kan ha bidragit genom att han själv har jobbat med politisk påverkan och inom intresseorganisationer ganska länge och har tagit med sig erfarenheter från det.

Fastighetsförvaltning är entreprenörskap
Det han ser fram emot, när pandemin väl är över är att få boka in och möta medlemsföretagen.

– Det är spännande att det finns 15 000 medlemspersoner hos oss, från väldigt stora börsbolag till små familjeföretag med ett par, tre hus. Men alla är entreprenörer. Det är roligt att jobba med företagare som har sina affärsidéer och som vill utveckla sina drömmar. Jag har stor respekt och är imponerad av att dem som väljer att driva företag, säger Anders Holmestig och fortsätter:

– Det heter fastighetsförvaltning men det låter lite passivt med förvaltning. I ordet ligger att utveckla och en vilja att göra bättre – till nytta för sina hyresgäster. Det är entreprenörskap!

Vasaloppet på skidor och cykel
Han skrattar när han säger att han i framtiden kanske ska bli entreprenör och fastighetsägare, mer än bara villan och det nya fritidshuset som troligen kommer att ta tid i anspråk. Men annars gillar han att åka skidor, både längd och utför, på sin fritid.

– Jag försöker åka ett lopp varje år. De blir kortare och kortare för varje år, jag vet inte vad det beror på, säger han och skrattar.

Han har åkt långa Vasaloppet flera år men nu blir det Halv-Vasan, regelbundet. Fördelen med det är att det är ”tillräckligt jobbigt men det är samma målgång, så det känns som att man har åkt hela Vasaloppet”.

Dessutom tycker han om att cykla mountainbike och har kört cykel-Vasan på 9 mil, som går på sommaren.

– Det är bra att ha någon eller några utmaningar per år för att känna att man har ett mål med sin träning. Det är ett sätt att motivera sig. Dessutom är det en aktivitet jag gör gemensamt i ett gäng. Det är roligt att träna ihop och åka till övningen tillsammans.

Om det är någon tävling dem emellan är inte uttalat. Han blir själv lite mindre tävlingsdriven för varje år, säger han.

– Jag har aldrig haft ett driv att komma först, trots att jag har hållit på med sport hela livet. Det är såklart roligare att vinna än förlora men jag är ganska lagorienterad så det är roligt att nå framgångar tillsammans med andra.

Tydliga mål
Detta leder in på hans sätt att vara chef och hur han vill vara i den rollen. Han har många vardagsförebilder som han medvetet och omedvetet har tagit efter. En av dem var fotbollstränaren under ungdomsåren i Vingåker.

– Jag vill ha samma ledarskap som min fotbollstränare. Jag tänkte inte på det då men i efterhand är jag imponerad av honom som ledare. Han jobbade ideellt många timmar i veckan för att få ett gäng 15-åringar att trivas, att se individen och se deras behov. Men han var tydlig med vad vi skulle uppnå. Vet man inte vart man ska är det svårt att nå dit. Det handlar om att bygga den gemensamma målbilden och sedan kan alla bidra utifrån sina förutsättningar, säger Anders Holmestig.

Kaffedrickarledarskap
Hans medarbetare skulle säga att han är en relationsrelaterad chef, tror han. Han säger själv att har ett ”kaffedrickarledarskap”.

– Vill man få människor med sig måste man bygga en relation med dem. Politiskt arbete är också relationsskapande. Man måste förtjäna sin respekt hos politiker, på samma sätt som hos sina medarbetare, säger Anders Holmestig och plockar åter igen upp tråden med lagarbetet.

– Vi har jättemycket kunskap inom organisationen, det är viktigt att de personerna också syns och hörs. Det är mitt arbete att stötta dem i deras arbete, att vara ett bollplank. Jag kanske inte kan varenda detalj, men jag har erfarenheter som de kan dra nytta av.

Nyansera bilden av fastighetsbranschen
Det politiska arbetet fortsätter framöver. Han påpekar att det är val nästa år, då ska han se till att föra fram fastighetsägarnas frågor till politikerna. Han vill nyansera bilden av den som visas upp på ekonomisidorna i dagspressen – fastighetsbranschen är mer än börsen och transaktioner.

– Vi vill berätta om våra små och stora företag, om hållbarhetsfrågor och trygghetsfrågor. Hur vi ska skapa en fungerande hyresmarknad och om renoveringsbehovet av Sveriges hyresbestånd, som enligt Boverket uppgår till 500 miljarder. Vi vill påverka så att regelverk gör det lättare att göra investeringar.

Träff med nya bostadsministern

– Jag ser också fram emot att träffa få träffa våra medlemmar ”på riktigt” – IRL. Och träffa politiker, inte bara på deras kontor, utan ute i våra medlemmars områden.

Sverige fick nyligen en ny bostadsminister, Johan Danielsson. I fredags träffades han och Anders Holmestig för första gången.

– Det var ett förstamöte där jag beskrev vår bransch och lyfte upp några utvalda frågor som borde vara på agendan – och vi drack kaffe.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Anders Holmestig

Ålder: 1968
Uppväxt: Vingåker, Sörmland. Hade samma gymplärare som Göran Persson och Göran Greider, men de är äldre än jag.
Yrkeserfarenhet: JA-till-EU-kampanjen, arbete i Riksdagen för Centerpartiet, LRF, ICA-gruppen, vd för Fastighetsägarna sedan våren 2020
Familj: Gift med Lena som arbetar på ICA-gruppen, vi har dock aldrig jobbat samtidigt på ICA. Dottern Emma, som går ettan i gymnasiet
Bor: I villa från 1927 i Höglandet, Bromma
Fritidsintressen: Skidåkning, mountainbike, paddel, socialt familjeliv
Dold talang: Ganska bra på Quiz och har varit med i Jeopardy. Gillar att allmänbilda mig. Favoritkategori i TP är historia och samhällskunskap, naturvetenskap undviker jag, det är jag sämst på.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega