”Det kommer att bli större och färre aktörer i branschen”


Urban Edenström är entreprenören som bland annat skapat Newsec. Här berättar han om branschens framtid, om sin vinnarskalle, att han är mindre egotrippad nu och att kvinnorna kommer att ta fler platser i hans bolagsstyrelser.

Under sin uppväxt i Ronneby, Blekinge, hade Urban Edenström mest idrott för ögonen. Växer du upp i en liten stad är det det du har att välja på, som han säger. Tävlingsinstinkten och önskan om att vinna följer med honom under hela livet, vilket visar sig under vårt samtal.
Han hade även lätt för sig i skolan och från början ville han bli läkare.

– Jag hade inte betyg för läkarlinjen men kom in på tandläkarutbildningen, men min far sa att ”du är för opraktisk, den kan du inte gå!”, berättar Urban Edenström och skrattar.

Tilltalad av privata företag
I stället började han på Lantmäterilinjen på KTH och läste extra ekonomi och juridik, som han upplevde saknades på utbildningen. Han tyckte värdering och analys var roligt och sökte efteråt målmedvetet upp det företag som hade flest anställda, ringde upp och ansökte om jobb där. Det var dåvarande Ljungquist Fastighetsvärderingar, som nu heter CBRE.

– Jag har alltid velat jobba i den privata sfären och är ointresserad av att jobba inom offentlig sektor. Jag är tilltalad av privata företag. De har en innovationskraft och entreprenöranda och leder utvecklingen, vilket tilltalar mig.

Startade eget
Efter några år på andra arbetsplatser, bland annat Hufvudstaden, och en IMD-utbildning i Schweiz växte insikten fram om att han ville pröva sina egna vingar och starta eget företag. Han jobbade då i Investorsfären och såg att andra riskkapitalbolag hade startats. Hans tanke var att göra samma sak i fastighetsbranschen. Men räntorna låg på 13 % vilket ”omöjliggjorde sådana opportunistiska strukturer” som han uttrycker det.

Han startade istället Newsec, som idag är ett av Europas större fastighetsförvaltning- och rådgivningsföretag.

– När marknaden sedan kom tillbaka och räntorna gick ner, då kunde jag starta Niam, som förvaltar fonder med fastighetsinvesteringar.

Tycker du förvaltning är roligt eller är du mer intresserad av affärssidan?
– Vi är idag nära 3 000 anställda så jag är bra bit från den dagliga verksamheten av förvaltningen. Men under min tid på Hufvudstaden förvaltade jag några byggnader med bostäder, kontor och industri. Jag har jobbat praktiskt med hantverket så det är en styrka för mig som företagsledare att jag har en förståelse för förvaltningsverksamheten.

– Förvaltning på den tiden går inte att jämföra med förvaltning idag. Vi är med i ett 30-tal bolag som tar fram nya digitala lösningar och appar, för bland annat styrning av fastigheter och kommunikation med hyresgästerna. Det är något helt annat än när jag jobbade, då var det papperslappar som skickades ut.

Vad ser du för utmaning för förvaltningsbranschen framöver?
– Jag tror att fastighetsbranschen kommer att konsolideras. Det kommer att bli färre, större och mer professionella aktörer. Det krävs stora och tunga investeringar bland annat inom digitalisering. Det finns stordriftsfördelar i inköp då du kan slå ut det på stora volymer och därmed få lägre kostnader.

– Och så finns stora säkerhetsrisker med fastigheter, någon kan hacka betalningsflöden och system. Säkerheten i många fastigheter är urusel och det krävs system för att hantera det. Annars kan man råka väldigt illa ut. Ju mer komplex en fastighet blir ju mer speciell kompetens behöver du. Så det blir en stor professionalisering av fastighetsbranschen, med mer avancerad teknik, förutspår Urban Edenström.

Stockholms Handelskammare viktigaste frågor
Förutom att vara vd för moderbolaget Stronghold, som äger 16 bolag varav Newsec och Niam är två av dem, är Urban även ordförande för Stockholms Handelskammare.

– Det är ett jätteroligt uppdrag som samlar hela Sveriges näringsliv. Nästan alla stora företag har sina huvudkontor i Stockholm och de är med. Och har man inte huvudkontoret här, som Volvo, så är man med ändå.

Enligt Urban arbetar Stockholms Handelskammare med frågor som ska se till att region Stockholm och Uppsala ska bli Europas mest konkurrenskraftiga huvudstad 2035.
Det, för att kunna locka till sig världens alla talangfulla människor så att de kan arbeta i svenska företag som Ericsson och Spotify.
Frågorna handlar om tillgång till bra bostäder, infrastruktur, skolor, säkerhet och kultur som gör att talangfulla människor med familjer vill bo här.

– 47 % av storföretagen har idag svårt att rekrytera vissa medarbetare för det finns inte tillräckligt mycket kvalificerad arbetskraft. Dem måste vi locka utifrån. Om det då är svårt att hyra en bostad när de kommer hit, med sina familjer, för att jobba i fem – tio år kan de välja bort Stockholm som arbetsplats. Bostäder, infrastruktur och kriminalitet är idag de viktigaste frågorna för Handelskammarens medlemmar.

När firar han?
Som vd för ett internationellt moderbolag och ordförande för Stockholms handelskammare måste det innebära att det har passerat många stora händelser. Vad har han varit mest nöjd med, när har han firat?

– Det är nog kännetecknande för entreprenörer, som byggt många bolag, att inte vara så bra på att fira. Vinner du på lotteri, händer det på sekunden, men om du ökar en fond så ökar det stegvis och då vet du inte vid vilken tidpunkt du ska fira. Men mina medarbetare ser till att vi firar när vi gjort något bra.

Genom hela samtalet pratar Urban Edenström ofta i ”vi”-form. Han framhäver sina medarbetare och säger att det är extra kul att se unga medarbetare som presterar bra.

Hur vill du vara som arbetsledare och chef?
– Ju äldre du blir desto mer blir du en coachande chef, tror jag. Man gläds mer när det går bra för en yngre medarbetare. Du har redan bevisat dig själv och har inget behov av att hävda dig. Du är mer egotrippad när du är yngre. Jag är nog en bättre chef nu än när jag var ung.

– Jag tror att när man får egna barn tränas man på att sätta någon annan i främsta rummet än en själv. Föräldraskap är bra träning på ledarskap, fortsätter Urban som har tre söner som alla sitter i några av bolagets alla styrelser.

Chefernas fyra nyckeltal
Urban Edenström säger att han är nöjd med den företagskultur som han en gång skapade och som bolagen nu har.
Alla chefer har fyra nyckeltal som de ska uppnå för att få sin bonus: du och ditt område ska växa, du ska tjäna pengar, du ska ha nöjda medarbetare och du ska nöjda kunder. Alla delar är lika viktiga.

– Vi har passion för kollegor och kunder, i den ordningen. Det viktigaste är våra medarbetare, mår de bra så fixar de kunden.

I Stronghold-koncernen innebär det att se till att medarbetare trivs och att talangfulla människor som går relevanta skolor ska känna till företagen och ha en bra bild av dem och söka sig till dem. De gör medarbetarundersökningar i alla bolag och följer upp hur väl cheferna sköter sina nyckeltal.

– Våra nyckelpersoner stannar ofta 15 år. I övriga fastighetsbranschen ser man att folk hoppar omkring. Jag har sett ut en vision. Sedan har mina medarbetare tagit över stafettpinnen med åren och vi har en person som arbetar heltid med frågan.

Fler kvinnor i styrelserummen
En annan fråga som engagerar är jämlikheten i bolagen. Urban Edenström erkänner att det är för få kvinnor i Strongholds styrelse men att det ser bättre ut längre ner i koncernen. De funderade också på att börsintroducera Newsec och var tvungna att hitta två externa styrelseledamöter. Tiden var knapp och de bad headhunters om hjälp för att hitta kvinnor, men de sa att det var omöjligt att på kort tid få fram kandidater för alla var ute efter kvinnor till sina styrelser.

– Det är ett generellt problem i dagens styrelser. Där vill man ha före detta företagsledare och de är historiskt mest män. Men ser man framåt så kommer mängder av kompetenta kvinnor på bred front. Det sitter många duktiga kvinnor som ledare på fastighetsbolag. Den dag som de vill trappa ner, då är de styrelseledamot, i alla fall i mina bolag, säger Urban Edenström och fortsätter:

– Det har varit ojämlikt förr men är det inte längre, i förvaltningsverksamheten, där är det jämlikt.

OS-miss svider
På frågan om han har gjort några misstag under sin karriär svarar han undvikande att det inte har varit något påtagligt. Saker har kanske tagit längre tid att implementera eller så har man vid en dikeskörning kommit upp på vägen igen och nått sina mål. Det enda som verkar svida i honom är att Stockholm missade chansen att bli värd för vinter-OS 2026.

– Handelskammaren tyckte det var värdefullt och vi slogs för det. Vi fick 7 miljarder för att bygga anläggningar och hade allt klart. Sedan lyckades vi inte övertyga politikerna att ställa upp med en garanti. Det var det som gjorde att vi inte fick det. OS-kommitténs ordförande sa: Varför ska vi ge OS till några som inte vill ha det?

– Det var oerhörd besvikelse, handelskammaren var en av flera aktörer som hade jobbat för det. När beskedet kom blev jag så upprörd att jag lämnade lokalen och utanför möter jag Byggnads ordförande. Han vara lika arg som jag, skrattar Urban och säger: Nej, jag är ingen bra förlorare!

Däremot var han nöjd med att bli utnämnd till Entrepreneur of the year för två år sedan i Sverige.

– Först tänkte jag inte vara med men det var flera i ledningen på Stockholm Handelskammare som övertygade mig, för de tyckte att det skulle vara coolt att ha en ordförande som vara Entrepreneur of the year. Och när jag väl var med ville man ju verkligen vinna.

Padel med yngre och bättre spelare
För att koppla av och ladda batterierna tycker han om att resa till platser han inte varit på tidigare och på hans ”bucket list” finns flera nordiska resmål som Kebnekajse, Riksgränsen, kusten i Norge och att åka Hurtigruten. Resande till andra platser är svåra att nå nu men han längtar efter att få åka ut igen. Dessutom tycker han om att sporta, konditionsträna och spelar padel.

– Då spelar jag med de som är yngre och bättre än jag. Det är mycket roligare för då blir det mycket spel. Men jag vill alltid vinna, det är nog gemensamt för många företagsledare, säger Urban och skrattar till.

Fascineras av andra entreprenörer
Förutom att sporta tycker han även om att läsa biografier om andra entreprenörer. Det är inspirerande på samma sätt som att han mest uppskattar de sommarpratare i P1 som får ”sämst betyg”.

– Det är ofta företagsledare som berättar sina historier. Jag är fascinerad av entreprenörer och företagsbyggare. Jag känner mig som sådan själv. Jag trivs med och umgås gärna privat med sådana människor – de har snabbt till beslut.

Vad gör du om fem år?
– Då jobbar jag med samma saker. De får sparka ut mig! Det kanske händer om fem år, säger Urban Edenström.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Urban Edenström

Gör: Vd för moderbolaget Stronghold som bland annat innehåller Newsec, Niam och många proptechbolag
Född och uppvuxen: i Ronneby, Blekinge
Bor: Stockholm
Familj: Sambo, tre vuxna söner och fem barnbarn
Fritid: Resor till platser jag inte varit på tidigare, konditionsträning, gym och padel.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega